-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

2009-ųjų apžvalga. A.Kubilius: sunkiausias metų sprendimas – mažinti pensijas

Apžvelgdamas besibaigiančius metus premjeras Andrius Kubilius pripažino, kad svarbiausias jų įvykis – krizė, o skaudžiausias sprendimas valdžiai buvo mažinti pensijas. Tuo tarpu ekonomistas Romas Lazutka mano, kad užsiėmusi valstybės finansų gelbėjimu šalies vadovybė per mažai dėmesio skyrė nuo krizės nukentėjusiems piliečiams.
Premjeras Andrius Kubilius
Premjeras Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„15min“ paprašyti įvairių visuomenės sričių  lyderiai atsakė į keturis klausimus apie prie finišo artėjančius 2009-uosius Lietuvoje. Jie rinko metų įvykį, metų žmogų, metų nusivylimą ir metų pasiekimą.

Ministras pirmininkas A.Kubilius: 

Metų įvykis. Krizė. Daugelio gyvenimai, mintys, darbai ir net svajonės per visus šiuos metus siejosi būtent su šiuo reiškiniu ir žodžiu. Su ja kovojome, siekėme suvaldyti, svajojome nugalėti. Pykome, liūdėjome, kartu ieškojome, radome ir sugebėjome priimti skaudžius, tačiau būtinus sprendimus. Kūrėme apie ją anekdotus. Keikėme. Kažką praradome, kai ką neabejotinai atradome. Svarbiausia, kad jau yra santūraus optimizmo teigti, kad kitais metais šį žodį tikrai vartosime rečiau.

Metų pasiekimas – tai trečią ketvirtį fiksuotas kuklus BVP augimas, eksporto padidėjimas, pramonės kilimas.Metų žmogus. Negaliu išsirinkti, todėl siūlau du – tai prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Prezidentė iš esmės pagyvino Lietuvos politiką, padarė daug ryžtingų sprendimų ir, reikia pripažinti, įkvėpė ir Vyriausybę labiau pasistengti. Irena Degutienė apramino aistras Seime, privertė parlamentarus rimčiau žiūrėti į išlaidų karpymą ir pasuko konstruktyvesne vaga Seimo, Vyriausybės bei prezidentūros bendradarbiavimą.

Metų nusivylimas. Nors visais įmanomais būdais siekėme apsaugoti nuo krizės socialiai pažeidžiamiausius žmones, krizė privertė padaryti daugeliui skausmingų sprendimų. Tenka pripažinti, kad sprendimas mažinti pensijas buvo pats sunkiausias ir tai, jog nepavyko jo išvengti, buvo didžiausias metų nusivylimas.

Metų pasiekimas. Tai trečią ketvirtį fiksuotas kuklus BVP augimas, eksporto padidėjimas, pramonės kilimas. Esu nuoširdžiai dėkingas visiems, kurie savo sprendimais bei solidariu palaikymu prisidėjo prie šių geresnio gyvenimo viltį pranašaujančių rezultatų atsiradimo. Tikiu, kad po Kalėdų Lietuvoje pradės šviesėti ne tik dienos, bet ir žmonių veidai.  

Ekonomistas, socialinių mokslų daktaras R. Lazutka:

Metų įvykis. Nors tai nėra konkretus įvykis,rinkčiau krizę.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./R.Lazutka: „Nežinia kodėl valiutos devalvavimas Lietuvoje yra tabu. Bet juk užsienio ekspertai dabar jau nuolat kalba apie lato ir lito devalvavimą.“
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./R.Lazutka.

Metų žmogus. Į galvą ateina prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau juk tai, kad ji laimėjo šalies vadovo rinkimus, nebuvo nieko netikėto. Kita vertus, apie prezidentės veiklą dar ankstoka daryti išvadas. Metų žmogumi norėtųsi rinkti kokį nors ne politiką, būtų gerai atkreipti dėmesį į paprastus žmonės. Tačiau nieko konkretaus negalėčiau išskirti. 

Metų nusivylimas. Tai, kad užsiėmusi valstybės finansų gelbėjimu valdžia labai mažai skyrė dėmesio nuo krizės nukentėjusiems žmonėms. Nesiginčiju, kad įvairių biudžeto karpymų nebuvo galima išvengti, tačiau pasigedau priešingų žingsnių – pagalbos netekusiems darbo, žmonėms, negalintiems grąžinti paskolų, ir kitiems. Galbūt valstybė neturi pinigų padėti visiems. Bet juk net TV laida „Bėdų turgus“ randa priemonių, kaip pagelbėti konkretiems žmonėms.

Metų pasiekimas. Negiriant valdžios, džiugu, kad nebuvo gilių politinių sukrėtimų. Vyriausybės galėjo keistis, jeigu naujoji būtų geresnė ir pokyčiai būtų vykę sklandžiai. Tačiau gerai, kad nebuvo daug triukšmo dėl triukšmo, kuris dar nūtų pagilinęs duobę.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius