-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

2009-ųjų apžvalga. I.Degutienė: metų pasiekimas – LEO LT išardymas

Parlamento vadovė Irena Degutienė mano, kad didžiausias šių metų nusivylimas – nesibaigusi krizė. Vytauto Didžiojo universiteto rektorių Zigmą Lydeką jau ne vienus metus nuvilia, kad Lietuva – tai „besibaranti, plepanti ir triukšmingai besiskirstanti šeima“. Abu pašnekovai metų įvykiu išrinko Lietuvos vardo tūkstantmetį.
Seimo pirmininkė Irena Degutienė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„15min“ paprašyti įvairių visuomenės sričių  lyderiai atsakė į keturis klausimus apie prie finišo artėjančius 2009-uosius Lietuvoje. Jie rinko metų įvykį, metų žmogų, metų nusivylimą ir metų pasiekimą.

Seimo pirmininkė I.Degutienė:

Metų įvykis. Metų, ir ne tik praėjusių, įvykiu pavadinčiau Lietuvos vardo tūkstantmetį. Pagalvokime: Lietuvos vardo atsiradimas – tai ne tik dar vieno pavadinimo įrašymas politiniame pasaulio žemėlapyje. Šis įvykis reiškia ir mūsų, kaip bendruomenės, ir mūsų tautinės savimonės pradžią. Šiais metais turėjome nuostabią ir neeilinę progą pažvelgti į nueitą kelią ir geriau suprasti save. Dabartinio sunkmečio ir tūkstantmečio akistata taip pat primena, kad mūsų protėviai įveikė labai daug sudėtingų iššūkių: saugojo ir puoselėjo tautiškumą, nestokojo darbštumo ir pasitikėjo savo jėgomis.

Metų žmogus. Be jokių abejonių, metų Lietuvos žmogumi vadinu prezidentę D.Grybauskaitę. Ir esu įsitikinusi, kad Lietuvos žmonės pritars tokiam mano pasirinkimui, atsakydami į šį klausimą per tradicinę metų pabaigos apklausą. Su D.Grybauskaite prasidėjo naujas politinio ir visuomeninio Lietuvos gyvenimo etapas. Su politinėmis partijomis nesusisaisčiusi, ryžtinga ir vakarietiško mąstymo prezidentė jau per pirmą darbo šiame poste pusmetį privertė daugelį politikos dalyvių pergalvoti iki šiol gyvavusias institucijų bendradarbiavimo tradicijas.

Metų nusivylimas. Deja, bet aiškaus ekonomikos atsigavimo iki šiol nesulaukėme, o mūsų visų Kūčių stalas šiemet bus skurdesnis, nei norėtume. Tad metų nusivylimu tenka pavadinti vis dar tebesitęsiantį ekonomikos nuosmukį, iš kurio niekaip nesiseka pakilti. Vis dėlto tikiu, kad ateisiantys metai atneš daugiau vilties ir tikėjimo ateitimi, daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir darbštumo bendromis jėgomis įveikiant dabartinį sunkmetį. Tad būkime vieni kitiems atidesni, jautresni ir labiau įsiklausantys į šalimais esančio žmogaus rūpesčius. 

Metų pasiekimas. Galiu džiaugtis, kad pagaliau baigėsi keletą metų mūsų visuomenę ir politinę bendruomenę slėgusi neskaidrių ir neorių sandėrių energetikos srityje istorija. Todėl metų pasiekimu vadinu trigalvio darinio LEO LT išardymą. Esu įsitikinusi, kad šis pasiekimas rodo pilietinių pajėgumų stiprėjimą valstybėje ir liudija monopolinių struktūrų byrėjimo pradžią.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./VDU rektorius Z.Lydeka
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./VDU rektorius Z.Lydeka

Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Z.Lydeka:

Metų įvykis. Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimas. Jį sieju ne tik su mūsų garbinga istorija, bet ir su dabarties gera ir nelabai laukta jausena, ateities perspektyva. Visa tai yra kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalis, valstybės būsena ir esmė. Belieka tikėtis, kad tūkstantmetis labiau mus telks ir vienys.

Metų žmogus. Prezidentas Valdas Adamkus. Tai žmogus, kurio padaryti darbai, išsakytos idėjos ir pademonstruotas intelektas yra pats geriausias pavyzdys, didžiausias autoritetas visiems. Jis man tapatinasi su politinio, pilietinio ir kultūrinio sąjūdžio iniciatoriumi bei vadovu.

Man Lietuva panaši į mažą vaiką, kuris vienas bėga, pats sau per užpakalį delnu plaka ir rėkia visa gerkle – oi, kaip skauda, mamyte, padėk, mane skriaudžia!Metų nusivylimas. Lietuviška erzelynė. Tai jau daugelio metų nusivylimas. Lietuva – besibaranti, plepanti ir triukšmingai besiskirstanti šeima. Viskas mums negerai, visus ir visada reikia papliekti, sumenkinti ir net sugniuždyti. Niekaip nesiseka lietuviams susitelkti, patylėti, kitų paklausyti, o gal ką nors ir išgirsti. Taigi vienu metu vieni kitus kiršiname, kartais net ir engiame. Net savo nedraugams taip padedame. Man Lietuva panaši į mažą vaiką, kuris vienas bėga, pats sau per užpakalį delnu plaka ir rėkia visa gerkle – oi, kaip skauda, mamyte, padėk, mane skriaudžia!

Metų pasiekimas. Gal ir keista – pradėta aukštojo mokslo reforma. Pabodo dalyvauti nesibaigiančiose diskusijose, klausytis neišmanėliškų ir populistinių pareiškimų, ką reikėtų daryti su aukštuoju mokslu. Tiesiog šiais metais buvo imta ir padaryta kai kas realaus. Ar tai blogai, ar gerai – per anksti vertinti, nes aukštajame moksle per daug inercijos, grupinio ir net asmeniško intereso. Palaukime šio pasiekimo tęsinio. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius