Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

2009-ųjų apžvalga. L.Donskis: metų nusivylimas – Lietuvą pažeminęs Nepilnamečių apsaugos įstatymas

Tiek filosofas Leonidas Donskis, tiek literatūrologė Viktorija Daujotytė – Pakerienė metų žmogumi siūlo prezidentę Dalią Grybauskaitę. O metų džiaugmas, anot kultūrininkės, – atėjusi žiema.
L.Donskis pirmąją savo raštinę atidarė Klaipėdoje.
L.Donskis pirmąją savo raštinę atidarė Klaipėdoje. / Organizatorių nuotr.

„15min“ paprašyti įvairių visuomenės sričių  lyderiai atsakė į keturis klausimus apie prie finišo artėjančius 2009-uosius Lietuvoje. Jie rinko metų įvykį, metų žmogų, metų nusivylimą ir metų pasiekimą.

Europos Parlamento narys, filosofas L.Donskis:

Metų įvykis. Lietuvoje – D.Grybauskaitės išrinkimas Lietuvos Republikos prezidente. Pirmoji moteris tapo Lietuvos prezidentė. Be to, ji yra permainų ir reformų politikė. Pasaulio metų įvykiu laikyčiau Rusijos žmogaus teisiu gynimo organizacijos "Memorialas" apdovanojimą aukščiausia Europos Parlamento premija kovos už žmogaus teises srityje - Andrejaus Sacharovo premija. Europa neišsigando Rusijos reakcijos ir ryžosi šią premiją skirti aštriausiems Rusijos dabartinio režimo kritikams – Sergejui Kovaliovui, Olegui Orlovui ir Liudmilai Aleksejevai.

Tai, kad ES ir JAV tik tyliai stebėjo Rusijos veiksmus Gruzijoje, primenančius pačius blogiausius XX amžiaus pavyzdžius, o galiausiai dar ir apkaltino pačią Gruziją, yra tiesiog apgailėtina.

Metų žmogus. Lietuvoje – D.Grybauskaitė. Ji neabejotinai labiausiai sujudino šalies politikos ir visuomeninio gyvenimo vandenis. Pasaulyje - JAV prezidentas Barackas Obama. Ne todėl, kad jis būtų spėjęs ką nors ypatinga nuveikti ar dėl to, kad būtų gavęs Nobelio taikos premiją - veikiau dėl pasauliui suteiktos vilties susikalbėti. Greičiausiai šiai vilčiai nebus lemta išsipildyti, bet už ją B.Obama vertas metų žmogus vardo.

Metų nusivylimas. Lietuvoje – Nepilnamečių apsaugos įstatymas, pažeminęs Lietuvą Europos Sąjungoje ir sudavęs smūgį mūsų, kaip liberalias vertybes išpažįstančios šalies, reputacijai. Tai tiesiog išdavystė tų įsipareigojimų, kuriuos mes prisiėmėme stodami į ES. Pasaulyje – protu nesuvokiamas ES ir JAV susitaikymas su Pietų Osetijos ir Abchazijos okupacija bei aneksija, kurią įvykdė Rusija. Tai, kad ES ir JAV tik tyliai stebėjo šiuos Rusijos veiksmus, primenančius pačius blogiausius XX amžiaus pavyzdžius, o galiausiai dar ir apkaltino pačią Gruziją, yra tiesiog apgailėtina.

Metų pasiekimas. Lietuvoje – LEO LT atsisakymas ir kiti antioligarchiniai veiksmai Lietuvoje. Jie grąžino viltį visuomenei, kad Lietuvos politiškai nevaldo viena ar dvi verslo grupės. Tai geras ženklas gilesnės ir brandesnės demokratijos galimybėms šalyje. Pasaulyje – Lisabonos sutarties ratifikavimas ir įsigalėjimas. Jis leidžia tikėtis ES stiprėjimo ir gilesnės integracijos. 

Literatūrologė V.Daujotytė – Pakerienė:

Metų įvykis. Nebūsiu originali ir pasakysiu, kad metų įvykis susietas su pirmos moters prezidentės rinkimais, su D.Grybauskaitės pasirodymu, su viltimis, kad ji bandys keisti mūsų gyvenimą į gerąją pusę ir aš matau, kad kai kuriais ryžtingais savo veiksmais ji bando tą daryti kiek įmanoma. Matau jos valią kažką daryti, keisti, net jos norą pamatyti knygas, kurios išėjo Tūkstantmečio programoje. Tai suteikia savotišką viltį – tai nereiškia, kad tiek užimtas žmogus turi dar turėti laiko kultūrai, visą laiką į ją žiūrėti, bet tai yra simboliniai gestai ir jie yra svarbūs.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./V.Daujotė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./V.Daujotė-Pakerienė.

Metų žmogus. Neįsivaizduoju, kad taip gali būti – kad yra toks metų žmogus. Tai vieta, kurios negali užimti vienas žmogus. Bet simboliškai galima būtų galvoti. Galvoje sukasi prieš keletą metų Anapilin išėjusio Gintauto Gavenavičiaus lino skulptūrų paroda. Lino skulptūros. Tikras simbolis, kad nykstant linams – pamatinei lietuvių žemdirbių kultūrai ir jau nieko nebemokant iš linų pasidaryti, mes matome žmogaus sukurtas lino skulptūras. Žmogaus nebėra, bet jo darbai yra. Todėl jam ir skirčiau tą žmogaus vietą.

Metų nusivylimas. Nusivylimas savimi. Nusivylimas, kad žmogui yra sunku išsilaikyti, kad būtum visiems teisingas, su kuriais susitinki, kad nieko neįskaudintum, kad pajėgtum suvokti, kad ten, kur kiti tau daro skriaudą, dažniausiai nemaža dalis yra tavo padaryta skriaudos. Ir tada linguoji galvą, kad sensti ir metai dar vieni baigiasi, o tu nedaug tepatobulėjai, nedaug nuėjai. O norėtum būti tobulesnė, geresnė. Bet tas nusivylimas nėra toks jau visai gniuždantis. Jis leidžia man dirbti ir suprantu, kad jis yra man teisingas, kad aš teisingai suvokčiau savo situaciją, kad ko nors pernelyg nesureikšminčiau. Visiems žmonėms linkiu tokio nusivylimo – pirmiau savimi, o ne kitais žmonėmis. 

Metų pasiekimas. Metų džiaugsmas – žiema. Nežiūrint to, kad Europoje ji gal padarė daugiau skausmingų dalykų negu pas mus, Lietuvoje ji man yra žiema lyg iš mano vaikystės pasaulio. Aš nustojau galvoti apie klimato kaitą, atšilimą, grėsmes, ėmiau pasitikėti motina Gamta, ir sakau: ne, nėra taip paprastai, kad mes čia savo žaidimais galėtume tau taip pakenkti, kad tu reaguotum į mus ir pasikeistum. Tu eini savo keliu, turi savo programą. Tu esi mūsų atrama, tu dovanoji mums Kalėdas žiemą ir mus pradžiugini, nors mums ir šalta. Ir jeigu Kalėdos nebus tokios baltos, mes vis tiek jau tą džiaugsmą būsime patyrę, būsime pamatę, kad švaru, balta, apšarmoję, kad eglės, kad mums visiems, nežiūrint sunkmečio ir visko, gamta suteikė balto džiaugsmo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius