Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 10

25-metį švenčiančios pirmosios Vyriausybės ministrai: buvome nepartiniai, todėl dirbti buvo lengva

„Šiandien kiekvienas kiek kitaip atrodome, bet svoris nepasikeitęs. Nei vienas netapo kažkokiu storuliu, nei vienas nėra išdžiūvęs“, – šypsodamasis penktadienį buvusius kolegas sveikino pirmosios Vyriausybės statybos ir urbanistikos ministras Algimantas Nasvytis. Šeštadienį sukaks 25 metai, kai buvo baigta formuoti pirmoji Lietuvos Vyriausybė.
Pirmosios Vyriausybės nariai
Algimantas Nasvytis (kairėje) gavo netikrą pistoletą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ta proga penktadienį popiet į simbolinį posėdį Užsienio reikalų ministerijoje, kur anuomet buvo Vyriausybės rūmai, susirinkę pirmosios Vyriausybės ministrai dalijosi prisiminimais ir dovanomis.

Juos laiškais pasveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Sveikinimus buvę ministrai perskaitė patys. Neapsieita be kuriozų – pramonės ministras Rimvydas Jasinvičius vieną sveikinimą skaitė kaip premjero, tačiau tik pačioje pabaigoje pamatė, kad jis – nuo L.Graužinienės.

Gal nieko nepadarysim, bet baimės daug sukelsim.

Prekybos ministras Albertas Sinevičius pokštavo, kad pirmoji Vyriausybė du ministrus deleguos į savanorius, todėl susisiekimo ministrui Jonui Biržiškiui ir statybos ir urbanistikos ministrui A.Nasvyčiui įteikė po netikrą pistoletą.

„Gal nieko nepadarysim, bet baimės daug sukelsim“, – juokėsi jis.

 

„Kai susirinkome pirmą kartą, nepažinojome vienas kito, o po kelių savaičių atrodė, kad 25 metus bendraujame. Žinote, man ašaros spaudžia akis. Iš šių 25 metų tas keletas, kuriuos kartu dirbome, mano gyvenime buvo labai reikšmingi ir juos labai gerai atsimenu“, – kalbėjo A.Nasvytis.

Pirmoji Vyriausybė – pavyzdinė

Turėjome visiškai laisvas rankas, darėme, ką reikėjo, o juk buvo blokada.

A.Sinevičius teigė, kad pirmoji Vyriausybė buvo pavyzdinė – komandoje buvo ir su gyvenimiška patirtimi, ir jaunų žmonių, visi labai išsilavinę.

„Dėl to, kad nebuvome jokios partijos nariai, mums buvo žymiai lengviau dirbti. Vienareikšmiškai. Turėjome visiškai laisvas rankas, darėme, ką reikėjo, o juk buvo blokada. O dabar, jeigu Viktoro Uspaskicho nėra, ką daryti ministrui? Pirmoji Vyriausybė Lietuvai davė prezidentą, tris premjerus, akademikų, mokslo daktarų, ambasadorius“, – kalbėjo A.Sinevičius.

Signataras Jonas Prapiestis teigė, kad pirmoji Vyrausybė yra pavyzdys, kokie turi būti ministrai – nepalaužiami, orūs ir išsilavinę.

Jauniausias pirmosios Vyriausybės narys, tuometis kultūros ir švietimo ministras Darius Kuolys teigė, kad jeigu būtų buvęs vyresnis ir protingesnis, nebūtų sutikęs eiti pareigų. Tuomet jam buvo 29 metai.

Premjerė Kazimira Prunskienė, laužydama tradicijas, įpratino ministrus kartu pietauti ir neformaliai aptarti visus klausimus.

„Tai buvo Vyriausybė tikrąja to žodžio prasme, ministrai buvo savarankiški. Vėliau ši savybė iš Vyriausybės kabinetų dingdavo“, – aiškino jis.

D.Kuolys prisiminė, kad pirmosios Vyriausybės premjerė Kazimira Prunskienė, laužydama tradicijas, įpratino ministrus kartu pietauti ir neformaliai aptarti visus klausimus: „Taip buvo sukurtas kabinetas, atsirado gyvas bendravimas."

Susitikime dalyvavo ir dabartinis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pirmojoje Vyriausybėje ėjęs sveikatos ministro pareigas.

Pirmosios Vyriausybės nariai tylos minute pagerbė Anapilin išėjusius vicepremjerus Romualdą Ozolą ir Algirdą Brazauską, finansų ministrą Romualdą Sikorskį, ryšių ministrą Kostą Birulį. Renginyje nedalyvavo ir sunkiai serganti pirmosios Vyriausybės premjerė K.Prunskienė.   

1990-ųjų balandžio 11-ąją buvo baigtas formuoti atkurtos Lietuvos  pirmasis ministrų kabinetas. Tą dieną Vyriausybė iškilmingai prisiekė Aukščiausiojoje Taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius