Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 04

41 dieną prie Seimo badavęs Eduardas Šablinskas susigadino sveikatą, bet ryžto nepraranda

Per bado akciją prie Seimo bemaž 20 kilogramų netekęs ir sveikatą susigadinęs smulkiųjų verslininkų atstovas Eduardas Šablinskas teigia įsitikinimų nekeičiąs ir vos atgaus jėgas žada tęsti kovą prieš kasos aparatų brukimą turgaus prekeiviams.
Prie Seimo 41 dieną badavęs Eduardas Šablinskas dėl sveikatos problemų buvo išvežtas į ligoninę.
Prie Seimo 41 dieną badavęs Eduardas Šablinskas dėl sveikatos problemų buvo išvežtas į ligoninę. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo vasario 21 dienos prie Seimo badavęs E.Šablinskas dėl sveikatos problemų praėjusį šeštadienį buvo skubiai išvežtas į Santariškių klinikas.

Gastroenterologijos skyriuje paguldyto 53 metų vyro skrandis vis dar nepriima nei maisto, nei vandens. Dviejų vaikų tėvo sveikata rūpestį kelia ne tik šeimos nariams, bet ir kolegoms, bendražygiams, draugams.

Nors neteko daug jėgų, ryžto E.Šablinskas nepraranda ir žada vos paleistas iš ligoninės tęsti kovą už smulkiuosius prekybininkus. Taip pat specialiame interviu naujienų portalui 15min.lt jis užsiminė, jog jei valdžia neišgirs smulkiųjų verslininkų asociacijos reikalavimų, jie turi paruošę slaptą ginklą.

– Šeštadienį buvote atiduotas į medikų rankas. Kaip šiuo metu jaučiatės, ar sveikata pagerėjo? Ar jau galite valgyti?

– Jaučiuosi labai blogai, jaučiu silpnumą. Nieko negaliu mąstyti. Valgyti dar negaliu. Nepriima skrandis. Net vandens. Stovi lašelinė, į veną leidžia kažkokias medžiagas.

Medikai bando pagelbėti, stengiasi, kad greičiau pradėčiau maitintis. Nes jau trečią dieną visai be maisto, o tai yra labai negerai.

– Ar jus aplanko šeimos nariai, kolegos?

– Lanko visi, bet esu pavargęs, išsekęs. Kol kas sunku. Sulaukiu labai daug skambučių, jaučiu didelį palaikymą, kur kas didesnį, negu anksčiau. O tai yra išties nuostabu. Palaikymas tikrai didelis.

– Ką sako medikai? Ar sveikata gerėja?

– Patys parametrai yra geri, bet dar visko gali būti. Dar reikės atlikti gilesnius tyrimus.

– Kaip jūsų šeima vertina situaciją?

Vykdomosios valdžios reakcija į bado akciją, sakymas „ne“ be jokių derybų, tai yra tikrai barbenimas galva į sieną.– Supraskite, kaip gali reaguoti... Aišku, ir baisu, ir skaudu, kad šitaip tenka kažkam elgtis. Visada kyla klausimas, kodėl tu, o ne kažkas kitas. Visokių klausimų kyla.

– Ką galvojate jūs, kaip planuojate elgtis toliau?

– Tikiuosi, kad kažkada artimiausiu metu pradėsiu valgyti. Reikia mąstyti toliau, politikuoti, dalyvauti derybose, vis tiek tikslas išlieka. Reikia išbandyti visas galimas priemones. Derybos vis tiek turės prasidėti.

Valdžia kalba tik apie savo priimtus teisės aktus, jų teisėtumą, o moralė liko kažkur. Manau, jie vis tiek supras, kad reikia kažką daryti.

Mes savo veiksmus esame suderinę ir neleisime, kad premjeras toliau šitaip meluotų į eterį, kaip iki šiol elgėsi. Šiuo atveju jis man yra ne premjeras, o melagis. Aš to nebijau taip pasakyti, tegul paduoda į teismą, aš turiu faktus. Jau apskundžiau jį Seimo Etikos komisijai už akivaizdų melavimą į eterį.

– Tačiau bado akcija neatšaukiama, ji tęsis iki gegužės, kaip numatyta?

– Taip, tęsis tol, kol nesuderėsime. Jau dabar matome, kad valdžia kažką bando daryti, motyvuoja, neva vyksta derybos... Bet tai ne derybos, tik buvo pakištas kažkoks norminis aktas nagrinėti, tobulinti, bet iš esmės derybos dėl bendros pozicijos, tiek Vyriausybės, tiek smulkiųjų verslininkų, nevyko.

Mes esame paruošę savo derybinę grupę, pozicija jiems buvo nusiųsta, tegul tik jie savo darbą atlieka. Tada bus galima šnekėti dėl tolesnių veiksmų.

– Koks kompromisas smulkiesiems verslininkams būtų priimtinas?

– Vykdomosios valdžios reakcija į bado akciją, sakymas „ne“ be jokių derybų, tai yra tikrai barbenimas galva į sieną.

Iš tikrųjų pragmatikas diplomatas pasakytų, kad galima atidėti sprendimus kažkuriam laikui ir atsakytų į tuos klausimus, kurie iškelti. Ir tada tie atsakymai parodytų, ar verta buvo tai daryti, ar ne. Čia elementarus duomenų pateikimas, jų įvertinimas ir iš to sekančios išvados, pagal kurias galima būtų spręsti, reikalingas tas priėmimas, įvairūs suvaržymai, kasos aparatai ir t.t. Gal ir reikalingi, būtų matyti.

Dabar šitas valdžios numestas saldainis tapo baisesnis už dilgėlę ar česnaką. Aišku, jo niekas nenorės priimti.

Dėl tų pirmųjų nusipirktų kasos aparatų, tai aš manau, kad dalį jų įsigijo tie nesąžiningi verslininkai, kurie dreba pirkdami kasos aparatus visokiems patentininkams. Dėl to jie ir pergyvena, kai vienas yra išpirkęs patentus 50-čiai žmonių, jam supirkti tiek kasos aparatų savo „pseudo darbuotojams“ yra didelė našta.

Mes pastebime tokius žingsnius nesąžiningus, ir štai jie išlindo. Manau, mokesčių inspekcija turėtų labai įdėmiai pasižiūrėti į tuos, kurie dabar nusipirko kasos aparatus. Tarp jų, manyčiau, bus ne vienas, kuris pasakys, kad buvo susijęs darbo santykiais, ypač su mėsos gamintojais.

Kalbu ne apie mėsininkus, bet apie tuos, kurie patys mėsą gamina ir parduota. Jie ten turi visokių darbuotojų ir mus piktina tokie dalykai. Žmonės bedarbystės metu sutinka su viskuo, kad tik užsidirbti. Ir atsiranda nesąžiningų žmonių. Dėl to ir skaudu.

– Kodėl turgaus prekeiviai neskuba įsigyti kasos aparatų?

– Galiu taip pasakyti – jie net nesiruošia to daryti.

Tas, kuris asmeniškai bus priverstas įsigyti tą kasos aparatą, tikrai nedreba dėl tos subsidijos, nes tiki, kad tai yra tikrai apgaulė. Antra, tai gyvuos neilgai. Trečia, mes turime tam tikrų pamąstymų, kaip toliau elgsimės. Kol kas negalime jų atskleisti. Galiu pasakyti tik tiek, kad Vyriausybės priimtas sprendimas yra neteisėtas. Daugiau nieko negaliu atskleisti.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Bado akcija prie Seimo
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Bado akcija prie Seimo

Išlieka ir planai badauti prie Europos Parlamento, jei čia nebūsime išgirsti. Visi dokumentai paruošti ir atiduoti, mes tikrai nesiruošiame nieko atšaukti.

– Ar prekeiviai nebijo baudų?

– Tikrai nebijo. Galiu pasakyti, kad kasos aparatai bus boikotuojami. Ir tos baudos nieko nepadės, nes jos irgi bus neteisėtos.

Pasižiūrėkite, tas nutarimas dėl kasos aparatų, išleistas sausio mėnesį, dabar buvo pakeistas, kad kompensavimas pratęsiamas dar mėnesiui. Ir šitas pakeitimas išeina su tuo pačiu numeriu, ta pačia data. Tai yra absurdo teatras, kas dedasi Vyriausybėje, jie nesugeba net nutarimų deramai išleisti.

Išmėtė iš ten žmones, dar suvokiančius, ką daro, o kancleris užsiima politikavimu, bet ne dokumentų pateikimu, kaip pridera, kaip buvo iki šiol. Kuo toliau, tuo bjauriau viskas atrodo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius