Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 11

Tarp teisiamųjų už skolą elektrikams – ir Brazausko duktė

Nemažam būriui žinomų milijonierių tenka bylinėtis, kad nusikratytų elektros vagių etiketės. Prestižiniame kvartale prie Vilniaus įsikūrusius turtuolius į teismą padavė elektros tiekėjai.
Sunku įsivaizduoti, kad už Daliaus Mertino ištekėjusi L.Mertinienė junginėtų laidus ir vogtų elektrą, tačiau į atsakovų sąrašą garsi vilnietė vis dėlto pakliuvo.
Sunku įsivaizduoti, kad už Daliaus Mertino ištekėjusi L.Mertinienė junginėtų laidus ir vogtų elektrą, tačiau į atsakovų sąrašą garsi vilnietė vis dėlto pakliuvo. Nekaltumą poniai Laimai teks įrodyti teisme. / „Scanpix“ nuotr.

Kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko dukterį Laimą Mertinienę ir dar 64 jos kaimynus teisėjams apskundė elektrą tiekianti bendrovė Rytų skirstomieji tinklai (RST). Tiekėjai vartotojus kaltina nesumokėjus už elektrą iš viso 13 tūkst. 313 litų.

Ir Mertinų, ir kitų žinomų bei turtingų šeimų (žr. sąrašą apačioje) namai yra sostinės pakraštyje, naujai statytame kvartale Kairėnuose, Vanagų, Kregždžių bei Giedros gatvėse. Čia gyvena gydytojai, mokslininkai, firmų savininkai, direktoriai, kiti įtakingi asmenys.Gali būti pasirašyta atstovavimo sutartis – tada visiems atsakovams galės atstovauti vienas advokatas, – teisėjas J.Jaglinskis siūlė išeitį, kad visiems turtuoliams nereikėtų masiškai dalyvauti teismo posėdžiuose.

Ketvirtadienį teisme gvildentas RST skundas yra ketverių metų senumo istorija. Beje, bylą jau spėta persiųsti iš vieno teismo į kitą, nes dėl formalių priežasčių į atsakovų sąrašą pakliuvo vienas teisėjas, kurio darbovietėje byla anksčiau buvo. Pabijojus neobjektyvumo, byla persiųsta.

Teisminis ginčas vyksta, nes 2004 metų lapkričio 25 dieną užfiksuotas Elektros tiekimo ir naudojimo taisyklių pažeidimas individualių sodų bendrijoje Kairėnai. Elektros vartotojui buvo surašytas neapskaitinis elektros energijos naudojimo aktas, apskaičiuota bendrovei padaryta žala.

Kaltina vieni kitus

Elektros tiekėjai teisme mėgina įrodyti, kad prabangių namų savininkai energiją tam tikrą laiką vartojo be apskaitos prietaiso, tuo ir padarydami žalą RST. Jos dydis nustatytas naudojant specialią metodiką.


View Larger Map

Lemtingąją lapkričio dieną iš RST atvykęs tikrintojas pamatė, kad skaitiklis, matuojantis Mertinams ir kitiems kvartalo gyventojams tiekiamą elektros energiją, paprasčiausiai nesisuka. Nors gyventojai linkę manyti, kad už elektros ūkį turėtų būti atsakingi tiekėjai, RST pozicija kitokia: pagal galiojančią tvarką už plombų ir apskaitos prietaisų tvarkingumą atsako vartotojai.

Byla juda vėžlio tempu

Beje, kai kurie asmenys, RST byloje tapę vienais iš 65 atsakovų, 2004 metais nei gyveno Kairėnuose, nei buvo įsigiję ten skypą ar būstą. Ir dabar, kai reikalas jau tapo išties rimtas, daugelis sako tik girdėję šią istoriją, tačiau įsigilinti į elektrikų priekaištus neturi laiko.

Anksčiau elektros tiekėjai vylėsi su skolininkais susitarti gražiuoju, tačiau derybos nebuvo vaisingos.

Parengiamąjį teismo posėdį dėl šios bylos bandyta surengti dar praėjusią vasarą, tačiau dėl procedūrinių dalykų bylą teko atidėti.

Tarp atsakovų – ir teisėjas

Sklandžiai bylos eigai trukdo ir teismų praktikoje nedažnai pasitaikanti aplinkybė. Esmė – kad mirus vienam iš atsakovų, jo turtą, teises bei pareigas parėmė vienas iš Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo teisėjų. Naujajam šeimininkui teko ir prievolė atsakyti už senąsias skolas.

„Būtų neetiška, jei šią bylą nagrinėtų tas pats Vilniaus 1-asis apylinkės teismas, kuriame dirba šis teisėjas. Kad niekam nekiltų įtarimų dėl šališkumo ar neobjektyvumo, Vilniaus apygardos teismas šią bylą perdavė mūsų teismui“, – ketvirtadienį 15min.lt pranešė sostinės 4-ojo apylinkės teismo teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis.

Parengiamasis posėdis ir šiandien buvo atidėtas, nes į teismą neatvyko didelė dalis atsakovų, kai kam iš jų net nebuvo įteikti šaukimai. Pagal galiojančią tvarką atsakovams posėdžiuose privaloma dalyvauti asmeniškai arba atsiųsti atstovą. Teismas milijonieriams siūlo pasinaudoti galimybe, kad jiems visiems atstovautų vienas advokatas. „Jeigu bus pasirašyta ir tinkamai įforminta atstovavimo sutartis – galimas ir toks dalykas. Apie tai jau buvo kalbėta“, – minėjo teisėjas J.Jaglinskis.

Į 65 atsakovų sąrašą šioje byloje dar yra įtraukti:

Juozas Galdikas, medikas, buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Vilius Baldišis, signataras, anksčiau dirbęs „Aurabanko“ ir „Tauro banko“ vadovybėje.

Vytautas Galvelė, Šiaulių banko Vilniaus filialo direktorius.

Arvydas Liutkus, sraigių tiekimo įmonės „Gudukas" direktorius.

Rimantas Grigonis, Lazerinių tyrimų centro mokslininkas.

Kęstutis Drėgūnas, VU ligoninės Santariškių širdies chirurgijos klinikos mokslo darbuotojas.

Eugenijus Gefenas, Lietuvos bioetikos komiteto pirmininkas, mokslų daktaras, filosofas, VU docentas.

Regina Spirikavičienė, mokslininkė.

Geromanta Balevičienė, profesorė, gydytoja dermatologė.

Marius Mudėnas, pastatus įrenginėjančios bendrovės „Reali idėja" vadovas.

Petras Griška, nekilnojamojo turto nuomos bendrovės „Alna Res" vadovas.

Rimgaudas Žaliauskas, statybų kompanijos „Interpro investicijos“ direktorius.

Arvydas Gribulis, kelininkų kompanijos „Fegda" generalinis direktorius.

Petras Juodelė, vienas kelininkų bendrovės „Grinda" vadovų.

Rimgaudas Unčiūra, vienas statybų bendrovės „Uladasta” vadovų.

Eglė Urbonienė ir Egidijus Baltrūnas, grožio salonų „Enzo” tinklą valdančios bendrovės darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius