Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 24

Balsuok už 2008-ųjų įvykius: Metų politika ir ekonomika

Lietuvoje 2008-ieji ekonomikos ir politikos srityje buvo neramūs. LEO LT kūrimo istorija, Seimo rinkimai, galų gale – į Lietuvą atslinkęs ekonomikos nuosmukis ir deperatiški Vyriausybės bandymai jį pažaboti. Taigi iki sausio 1 dienos balsuokite, kurie, Jūsų nuomone, buvo svarbiausi politikos ir ekonomikos įvykiai Lietuvoje.
Temos: 2 Ekonomika Rinkimai
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Pasak karo kapeliono, jis nusiraminimo ieško knygose, o ne taurėje.
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos sipriešino visuomenę. 

Metų pradžioje tikrą audrą sukėlė Seimo priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, pagal kurias buvo uždrausta transliuoti alkoholio reklamą nuo 6 iki 23 valandos. Tai smarkiausiai atsiliepė televizijoms, transliuojančioms sporto varžybas – mat daugelį jų remia alkoholio gamintojai. Varžybos imtos rodyti netiesiogiai, apie 60 tūkst. žmonių pasirašė tai smerkiančią peticiją, tad galiausiai Seimas nusileido ir pritarė pataisoms, kad per tiesiogiai transliuojamas varžybas draudimas negalioja.

Šeimos politikos koncepcija tapo dar vienu parlamentarų žingsniu, supriešinusiu visuomenę. Koncepcijos priešininkai teigė, kad tai dokumentas, kuris diskriminuoja ne šeimoje gimusius vaikus, o jos šalininkai sakė, kad tai gali padėti išsaugoti tradicinę šeimą.

„Scanpix“ nuotr./Mokytojų protesto akcija prie Seimo.
„Scanpix“ nuotr./Mokytojų protesto akcija prie Seimo.

2008 metus puikiai atsimins ir pedagogai. Mat politikai nuolat žadėjo kelti mokytojams, kol šie visoje Lietuvoje neiškentę girdėti tik pažadus pradėjo streikus, mitingas buvo suorganizuotas ir prie Seimo.

Vienas iš prieštaringiausiai vertintinų 2008 metų įvykių Lietuvoje – LEO LT istorija. Nacionalinio investuotojo LEO LT projektą kai kurie analitikai vadino amžiaus afera, sakė, kad taip sukuriama monopolija vienai verslo grupei. Netgi pasigirdo perspėjimų, neva pereiname ne į demokratinę, o į oligarchinę valstybę. Nepaisant didžiulio visuomenės ir įvairių politikų priešinimosi, „liūtukas“ buvo palaimintas.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Viktoras Muntianas.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./V.Muntianui skandalas kainavo postą.

Korupcijos skandalų netrūko Seime. Kai kuriems politikams tai kainavo postą. Užfiksuota, kad  Viktoras Muntianas buvo susitikęs su korupcijos byloje įtariamu Kauno apskrities viršininko pavaduotoju ir mokėjęs jam už atliktą darbą. Nors V.Muntianas įtikinėjo esąs nekaltas, Seimo pirmininko posto jis neteko. Jį pakeitė Česlovas Juršėnas.

STT sudrebino bent kelių miestų savivaldybes – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose buvo atliktos kratos, pateikti įtarimai aukštiems valdininkams. Plačiausiai nuskambėjo istorija Vilniuje, kai įtarimai buvo pateikti Evaldui Lementauskui, Gintarui Kazakui ir Audriui Butkevičui.

Aplinkos ministerija galiausiai pradėjo karą prieš nelegalias statybas. Pirmąja auka tapo žinomas verslininkas Arūnas Strolis – jo pastatyta nelegali pirtis buvo nugriauta iš antro bandymo. Tiesa, šią akciją kai kas pavadino parodomąja, nes skandalai dėl nelegalių statybų Kuršių nerijoje nesiliovė ištisus metus.

„Scanpix“ nuotr./A.Valinskas
„Scanpix“ nuotr./A.Valinskas iš šou verslo metėsi į politiką.

Pagrindiniu rudens politiniu įvykiu tapo rinkimai į Seimą. Juos laimėjo konservatoriai, o Andriui Kubiliui patikėta sudaryti naująją Vyriausybę. Į politiką atėjo šoumenas Arūnas Valinskas ir tapęs Seimo pirmininku visų pirma stojo į kovą su žiniasklaida, griebėsi įvairių jos darbą ribojančių priemonių.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, prasidėjo ryškus ekonominis nuosmukis, kuriam įveikti naujoji Vyriausybė parengė antikrizinį planą. Daugybė šio plano punktų kelia audringą priešinimąsi, o verslininkai ir kai kurie ekspertai teigia, kad šis planas ne tik nepagerins situacijos, bet ir gali lemti dar didesnį nuosmukį bei bankrotų bangą.

Vilniui ruošiantis tapti Europos kultūros sostine, viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ nuolatos įsivelia į skandalus. Kaltinimai neskaidria veikla ir netinkamu pinigų naudojimu įstaigą galiausiai privertė kreiptis į Kultūros ministeriją bei Vilniaus savivaldybę prašant atlikti finansinį įstaigos auditą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius