Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 23

Vandens patrankas prieš riaušininkus Lietuva naudos dar negreit (nuotraukos)

Po praėjusį penktadienį Vilniuje įvykusių riaušių paaiškėjo, kad Lietuvos pareigūnai iki šiol neturi įsiaudrinusiai miniai vaikyti pritaikytos specialios vandens patrankos. Naujienų portalui 15min.lt pasidomėjus, ar tokio įrenginio, gresiant masiniams neramumams, negalima pasiskolinti iš Latvijos arba Lenkijos, paaiškėjo, kad vandens patranką mūsų šalies pareigūnai naudos dar negreitai.
Lenkų sunkvežimis
Lenkų sunkvežimis

Po Vilniuje įvykusių riaušių, daugiausiai diskusijų kilo dėl Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų naudotų guminių kulkų. Teigiama, kad vandens patrankos panaudojimas būtų humaniškesnis ir mažiau žalotų žmones.

Tačiau paaiškėjo, kad Lietuvos pareigūnai, net ir norėdami, vandens patrankos panaudoti negali, kadangi jos neturi. Tai gal tokiu atveju, gresiant neramumams ir įtariant, kad vėl gali kilti riaušės, riaušių malšinimo sunkvežimį galima pasiskolinti iš latvių arba lenkų, kurie tokius įrenginius naudoja?

Prašyti galima, panaudoti neišeis

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis po riaušių kelis kartus yra viešai sakęs, kad taupyti viešojo saugumo sąskaita negalima. Todėl 15min.lt su klausimu, ar esant reikalui Lietuva gali iš kaimynų pasiskolinti vandens patranką, kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją.

Galės jie tada internete šaipytis iš mūsų, bet į gatvę nedrįs išeiti, nes bus atpažinti.Vidaus reikalų ministro patarėjas Ričardas Slapšys 15min.lt žurnalistą informavo, kad teoriškai teisinis pagrindas kreiptis į kaimynus ir prašyti paskolinti vandens patranką yra. Teisinis pagrindas vandens patranką per riaušes naudoti šalies viduje irgi yra.

„Tačiau šioje vietoje viskas ir baigiasi. Net jei latviai arba lenkai sutiktų paskolinti įrenginį, mūsų pareigūnai negalėtų juo naudotis, nes jie nėra apmokyti. O kaimynų pareigūnai patys valdyti vandens patrankų mūsų šalyje negali, kadangi neturi įgaliojimų specialiąsias priemones naudoti prieš Lietuvos piliečius", – sakė R.Slapšys.

Pasak ministro patarėjo, vandens patranka yra savaeigė transporto priemonė, kurią reikia vairuoti, greta vairuotojo sėdi operatorius, nukreipiantis vandens čiurkšlę, valdantis dujų užtaisų patrankas. Tai reiškia, kad įrenginį aptarnauja ne vienas žmogus. Yra sukurta skirtingų modifikacijų vandens patrankų. Lenkai ir latviai naudoja skirtingus įrenginius.

„Maža to, apmokyti turi būti ne tik žmonės, kurie naudoja įrenginį, bet ir pareigūnai, kurie yra šalia. Kad esant reikalui jie galėtų padėti, o gal net ir pakeisti riaušių malšinimo sunkvežimį valdančius operatorius, taip pat apsaugoti specialiąją priemonę. Tai reiškia, kad dviejų žmonių iš kaimyninės šalies, net ir turinčių įgaliojimus, nepakaktų", – vandens patrankos naudojimo subtilybes atskleidė R.Slapšys.

Lietuvai įsigyti vandens patrankos irgi greitai nepavyks. „Tam reikia maždaug milijono litų. Net jei stebuklingu būdu mes labai greitai ir gautume tuos pinigus, reiktų skelbti viešąjį konkursą įsigijimui ir t.t. Savaitės tokiems dalykams yra per mažai. Taip pat dar reikėtų pareigūnus apmokyti įrenginiu naudotis, dirbti greta jo. Visą tai truktų kelis mėnesius, kol mes galėtume įrenginį panaudoti", – sakė R.Slapšys.

Policija riaušininkus veidus skelbs internete

Tuo tarpu kol valdžia ir pareigūnai neramiai laukia vasario 3 d. pažadėtų naujų mitingų, prokuratūra tęsia tyrimą dėl penktadienį Vilniuje vykusių neramumų. 15min.lt žiniomis, įtariamai dėl galimo dalyvavimo riaušėsi jau yra pareikšti maždaug 35 žmonėms.

Net jei latviai arba lenkai sutiktų paskolinti įrenginį, mūsų pareigūnai negalėtų juo naudotis, nes jie nėra apmokyti. O kaimynų pareigūnai patys valdyti vandens patrankų mūsų šalyje negali, kadangi neturi įgaliojimų specialiąsias priemones naudoti prieš Lietuvos piliečius.Prieš kelias dienas Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius 15min.lt žurnalistui yra sakęs, kad pareigūnai studijuoja policijos filmuotą medžiagą ir pagal ją bando identifikuoti riaušėsi dalyvavusius asmenis, kuriems nuo pareigūnų pavyko pasprukti. Tąkart R.Jancevičius galimiems riaušininkams pasiūlė patiems ateiti į prokuratūrą ir prisipažinti, jei jie nori sulaukti švelnesnės bausmės. Tuo pačiu prokuroras žadėjo, kad patiems į prokuratūrą atėjusiems įtariamiesiems nebus prašoma skirti suėmimo sankcijos.

Iš šių R.Jancevičiaus pasisakymu interneto komentarų skiltyse skaitytojai tik išsityčiojo, teigdami, kad pareigūnams riaušininkų surasti nepavyks. Tačiau jau savaitės pabaigoje Vilniaus apygardos prokuratūra žiniasklaidos priemonėms išsiuntinėjo raštus, kuriuose prašoma pateikti nuotraukas ir vaizdo medžiagą, kur gali būti užfiksuoti riaušininkų veidai.

Latvijos naujienų agentūra LETA pranešė, kad šios savaitės pabaigoje Latvijos policija sukūrė atskirą tinklalapį, kuriame skelbiamos dar neidentifikuotų riaušių Rygoje dalyvių veidų nuotraukos. Policija prašo žmonių, atpažinusių riaušininkus, apie tai pranešti pareigūnams. Pranešama, kad po šio tinklalapio atidarymo kai kurie latvių riaušininkai patys nuėjo į prokuratūrą, nelaukdami, kol juos kas nors atpažins.

15min.lt žiniomis, jau artimiausiu metu panašią svetainę su neidentifikuotų riaušininkų atvaizdais žada sukurti ir Vilniaus policija. „Galės jie tada internete šaipytis iš mūsų, bet į gatvę nedrįs išeiti, nes bus atpažinti", – penktadienį šią informaciją ironiškai komentavo 15min.lt šaltinis, nepanoręs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius