Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 20

Paslaptinga ministro kelionė į Keniją (atnaujinta 19.00 val.)

Žiniasklaida paskelbė informaciją, kad aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas išvyko į komandiruotę į Keniją, o apie jo kelionę gauti informacijos – sunku. Reaguodama į tai Aplinkos ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog ministras išvyko į svarbų Lietuvai renginį, o visos delegacijos vizito kaina – 30 tūkst. litų.
Gediminas Kazlauskas
Gediminas Kazlauskas / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Saulėtosios Kenijos sostinėje Nairobyje šiuo metu vyksta Jungtinių Tautų Aplinkos komiteto (JTAK) sesija, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. Nepaisydamas premjero Andriaus Kubiliaus ir Seimo pirmininko Arūno Valinsko raginimų taupyti, atsisakant nebūtinų pirkimų arba kelionių, G.Kazlauskas nuo vasario 15 iki 21-osios sumanė paviešėti egzotiškoje Afrikos šalyje.

Aplinkos ministro kompanijoje – jo patarėja Laura Dzelzytė ir Aplinkos strategijos departamento vadovė Vilija Augutavičienė. Aplinkos ministerijoje dienraščiui vakar niekas negalėjo paaiškinti, kokių tikslų genamas per sunkmetį ministras su pavaldinėmis išvyko į Nairobį. Esą apie visas vizito detales žino tik V.Augutavičienė, kuri rengė šią kelionę. Ministro atstovas spaudai vakar nespėjo rasti informacijos, kiek kainuos ši išvyka.

Kelionių agentūrose pasiteiravus, kiek trims žmonėms galėtų kainuoti skrydis į Nairobį ir atgal, savaitė viešbučiuose, paaiškėjo, kad vien už savo pasiuntinių lėktuvo bilietus ir viešbutį Aplinkos ministerija iš mokesčių mokėtojų pinigų turėtų atseikėti apie 30 tūkst. litų.  Be to, dar turėtų prisidėti nemenki komandiruotpinigiai.

Panaršius internete paaiškėjo, kad net tokios turtingos šalys kaip Austrija į JTAK sesiją delegavo savo ambasadorių Kenijoje, o kaimynai latviai taupumo sumetimais į šį renginį iš viso nieko neišsiuntė. JTAK sesijos darbotvarkėje:  ekologinių olimpinių žaidynių parodos atidarymas,  atidengiama poliarinio lokio skulptūra, ministerijų konsultacijos, bendrojo komiteto posėdžiai, pasirašoma JTAK ir „Microsoft“ sutartis.

„Neturiu supratimo. Jei tarp mano potvarkių nėra potvarkio dėl G.Kazlausko komandiruotės, tuomet aš nieko nežinau“, – kalbėjo premjeras A.Kubilius, paklaustas, ar žino, kad aplinkos ministras savaitei išvykęs į Keniją. Apie G.Kazlausko vizitą Afrikoje nieko nežinojo ir Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Papildyta 13.36 val. Reaguodama į šią pasirodžiusią informaciją, Aplinkos ministerija išplatino pranešimą.  Jame teigiama, kad, skirtingai nei skelbiama žiniasklaidoje, Kenijoje vyksta ne Jungtinių Tautų (JT) Aplinkos komiteto sesija, o JT Aplinkos programos Valdančiosios tarybos 25-oji sesija, kartu su ja – Pasaulinis aplinkos ministrų forumas, kuriame dalyvauja maždaug 150 pasaulio šalių delegacijos.

„Pabrėžtina, jog minėtas renginys yra įtrauktas į prioritetinių Lietuvai JT organizacijos sąrašą. Tokių renginių sąrašas kasmet tvirtinamas Ministro Pirmininko potvarkiu. Prioritetinius renginius Aplinkos ministerija taip pat derina su Užsienio reikalų ministerija. Dėl ministro G.Kazlausko, jo patarėjos Lauros Dzelzytės ir ministerijos Aplinkos strategijos departamento direktorės Vilijos Augutavičienės komandiruotės į Keniją šių metų sausio 29 dieną buvo pasirašytas Ministro Pirmininko potvarkis, kuriuo ministras G.Kazlauskas, jo patarėja L.Dzelzytė ir departamento vadovė V.Augutavičienė įgalioti atstovauti Lietuvos Respublikos Vyriausybei minėtoje sesijoje ir forume“, – rašoma pranešime.

Teigiama, kad A.Kubilius tokį potvarkį galėjo užmiršti „dėl didelio užimtumo“. „Žiniasklaidos teiginiai, esą renginys Nairobyje skirtas kone vien pramogoms, švelniai tariant, prasilenkia su tikrove. Forume diskutuojama itin svarbiais, Lietuvai ir pasauliui aktualiais klimato kaitos, tarptautinio aplinkosauginio valdymo, aplinkosaugos problemų sprendimo klausimais, ieškoma sprendimų ir naujų galimybių pasaulinės ekonominės-finansinės krizės akivaizdoje“, – rašoma pranešime.  Teigiama, kad visos delegacijos vizito į Keniją kaina – apie 30 tūkst. litų.

Papildyta 19.00 val. Ministro pirmininko išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad ketvirtadienį ir penktadienį ryte ministras pirmininkas Andrius Kubilius keletui žiniasklaidos atstovų negalėjo pateikti tikslios informacijos apie aplinkos ministro Gedimino Kazlausko komandiruotę į JT aplinkos programos valdančiosios tarybos sesiją ir Pasaulinį aplinkos ministrų forumą, vykstantį Kenijos sostinėje Nairobyje. Patiksliname, kad savo sausio 29 d. potvarkiu Ministras Pirmininkas pavedė aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui, Aplinkos ministerijos Aplinkos strategijos departamento direktorei Vilijai Augutavičienei ir aplinkos ministro patarėjai Laurai Dzelzytei atstovauti Lietuvos Respublikos Vyriausybei minėtame forume. Ministras Pirmininkas pavedė Vyriausybės kanceliarijai parengti naują oficialių delegacijų vykimo į komandiruotes tvarką, kuri labiau atitiktų sunkmečio sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius