-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 21

K.Prunskienės pasižadėjimą bendradarbiauti su KGB matė abu bylą tyrę teismai – archyvo direktorius

Lietuvos ypatingojo archyvo direktorius Ovidijus Lėveris teigia, kad buvusios žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės pasirašytas pasižadėjimas bendradarbiauti su KGB archyve saugotas nuo 2002 metų gruodžio.
K.Prunskienė
K.Prunskienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šiuo metu dokumentas paskolintas Valstybės saugumo departamentui (VSD).

„2002 metais Balys Gajauskas (Aukščiausiosios Tarybos komisijos KGB veiklai tirti pirmininkas – BNS) perdavė jį Archyvų departamentui ir 2002 metų gruodžio 18 dieną mes gavome iš departamento šitą dokumentą. Iki tol jo archyve nebuvo“, – BNS šeštadienį sakė O.Lėveris.

K.Prunskienė VAT yra sakiusi, kad vadinamasis dokumento originalas, kuriuo remdamasis Aukščiausiasis Teismas 1992 metais priėmė sprendimą, yra falsifikatas.

Jis teigė, kad šio dokumento tikrumą ekspertai tyrė dar K.Prunskienės galimą bendradarbiavimą su KGB aiškinantis Aukščiausiajam Teismui. Šis teismas 1992 metais politikę pripažino bendradarbiavus su KGB.

Jau patekęs į archyvą dokumentas Vilniaus apygardos teismo (VAT) prašymu buvo pateiktas ir šiam teismui, kuris vėliau jį grąžino į archyvą.

„Taip, buvo pateiktas Vilniaus apygardos teismui. Datos nepasakysiu, tai buvo seni laikai. Paskui po kurio laiko teismas grąžino“, – BNS teigė P.Lėveris.

Jis tvirtino neskaitęs VAT sprendimo, kuriame K.Prunskienės išteisinimas grindžiamas neva nerastu minėtu dokumentu.

2002 m. rugsėjį tuometinė Seimo narė K.Prunskienė kreipėsi į VAT, prašydama panaikinti ankstesnį teismo sprendimą dėl bendradarbiavimo su sovietų KGB.

K.Prunskienė VAT yra sakiusi, kad vadinamasis dokumento originalas, kuriuo remdamasis Aukščiausiasis Teismas 1992 metais priėmė sprendimą, yra falsifikatas. K.Prunskienė pareiškė, kad kreipėsi į Seimo archyvą, Ypatingąjį archyvą ir dar kelias institucijas, kurios atsakė neturinčios tokio dokumento originalo.

Vilniaus apygardos teismas 2003 metų pavasarį paskelbė, jog nėra įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB.

1992 m. rugsėjo 14 d. Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegija buvo pripažinusi K.Prunskienę sąmoningai bendradarbiavus su KGB. Tuomet pripažinta, kad KGB jai buvo suteikęs Šatrijos Raganos slapyvardį.

O.Lėveris dėstė, kad apie šį K.Prunskienės išteisinimą lėmusį dokumentą penktadienį kalbėjęs Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas pats į Ypatingąjį archyvą nėra nė karto kreipęsis, tačiau galėjo su juo susipažinti per VSD, kuriam „prieš mėnesį ar porą dokumentas paskolintas“.

„Komisijos pirmininkas galėjo gauti tiesiog per VSD šitą dokumentą iš archyvo, pats tiesiogiai jis nėra kreipęsis, bet to jam daryti ir nėra būtina, (...) nes VSD aptarnauja Liustracijos komisiją“, – aiškino Ypatingojo archyvo vadovas.

Liustracijos komisijos pirmininkas A.Urmonas penktadienį pareiškė, kad Šatrijos Raganos prisipažinimo originalas, kurio beveik prieš septynerius metus esą pasigedo VAT, saugomas Lietuvos ypatingajame archyve.

Liustracijos komisija šiuo metu nagrinėja iš VAT išsireikalautą buvusios žemės ūkio ministrės K.Prunskienės bylą, kurioje politikė išteisinta dėl bendradarbiavimo su KGB.

A.Urmonas teigė, kad byloje matyti, jog vienas pagrindinių argumentų, kodėl apygardos teismas ryžosi peržiūrėti Aukščiausiojo Teismo sprendimą, buvo neva dingęs K.Prunskienės pasirašytas pasižadėjimas bendradarbiauti su KGB.

Pati K.Prunskienė šio dokumento nelaiko susitikimu dėl bendradarbiavimo ir nelaiko jo dokumentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius