Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2009 05 27

Partijų vaiduoklių likvidavimas – jų pačių reikalas

Nors įstatymai numato, kad tūkstančio narių neturinčios politinės partijos turi būti likviduojamos, realiai šis reikalavimas nevykdomas.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, kartais susiduriama netgi su kuriozinėmis situacijomis, kai neįmanoma rasti nei partijos pirmininko, nei kitų atstovų.

„Aš manau, čia Teisingumo ministerija turėtų aktyviau veikti, nes ji registruoja partijas, bet kad net vienas ankstesnių teisingumo ministrų yra pasakęs, kad tam nėra lėšų. Mano duomenimis, iš registruotų 40-ies partijų kokios 5–6 yra visiškai mirusios. Jų net pirmininko neįmanoma rasti arba pirmininkas vadovauja jau kitai partijai. Kitos partijos dar parodo kokių nors gyvybės ženklų“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius tvirtino, jog imtis, anot jo, vaiduoklių likvidavimo nėra lėšų.

„Vaiduoklių skaičius didelis, procesas gali užtrukti“, – BNS sakė A.Petrošius.

Jo duomenimis, registre yra apie 200 juridinių asmenų, realiai nevykdančių veiklos.

„Registrų centras gali imtis juridinio asmens likvidavimo, jei šis daugiau kaip penkerius metus neteikia jokių duomenų. Nėra tiek lėšų, kad būtų galima visus juos likviduoti, nes tai ir lėšų reikalaujantis, ir ilgai trunkantis procesas. Reikia kreiptis į tą asmenį, jei negaunamas atsakymas, kreiptis į teismą, ir taip toliau“, – BNS sakė A.Petrošius.

Įstatymas numato: jeigu partijoje liko mažiau negu vienas tūkstantis narių, per 30 dienų apie tokį narių sumažėjimą politinė partija turi pranešti juridinių asmenų registrui, jeigu per šešis mėnesius po narių sumažėjimo politinės partijos nariai nenusprendžia politinės partijos reorganizuoti ar pertvarkyti, partija likviduojama. Sprendimą reorganizuoti arba likviduoti politinę partiją priima partijos suvažiavimas arba įstatymų nustatytais atvejais teismas.

Nors partijos neišlaiko reikalavimo dėl narių skaičiaus, jos vis dar – registruotųjų sąraše.

Štai Lietuvos humanistų partija jau kelerius metus pateikdama ataskaitas Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodo turinti 300 narių.

Kai kurios registruotos partijos neteikia net ir tokių duomenų. VRK oficialiame puslapyje nematyti, kad kada nors būtų pateiktos Lietuvos gyvenimo logikos ar Lietuvos žaliosios partijų ataskaitos, privalomos visoms politinėms partijoms. VRK seniai gavo duomenų ir apie Respublikonų, Lietuvos protėvių atgimimo, Lietuvos reformų, Lietuvos ūkio partijas.

Šiuo metu juridinių asmenų registre yra registruotos 38 politinės partijos, dar dvi likviduojamos, tai – prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prisijungusi Lietuvos politinių kalinių partija bei daugiau kaip prieš dešimtmetį sukurtas vienkartinis projektas „Rinkimai 96“.

2008-ųjų Seimo rinkimuose iš registruotų 38 dalyvavo 17 partijų (dvi – koalicijoje), savivaldybių tarybų rinkimuose 2007-aisiais – 24 partijos bei koalicijos, kartais sudarytos tik konkrečiam regionui (pvz., „Už Neringos ateitį“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius