Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 23

Nuo kiaulių gripo Visagine mirė 40 metų vyras (atnaujinta 17.22 val.)

Pirmadienį vadinamasis kiaulių gripas nusinešė antrą gyvybę Lietuvoje. Ryte nuo šios ligos Visagine mirė 40 metų vyras.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė Utenos visuomenės sveikatos centro atstovė ryšiams su visuomene Elvyra Sabalytė, Visagino gyventojas susirgo maždaug prieš savaitę.

Vyrą kamavo silpnumas, jis karščiavo, kosėjo, turėjo temperatūros. Keletą dienų jis gydėsi namuose, o į gydytoją kreipėsi lapkričio 17 dieną. Visaginiečiui buvo skirtas gydymas namuose, tačiau po poros dienų sveikata dar labiau pablogėjo.

Vyrui pakilo aukšta – 40 laipsnių – temperatūra, jis pradėjo vemti. Visaginietis skubiai buvo paguldytas į Intensyvios terapijos skyrių. Paėmus kraujo mėginį paaiškėjo, kad vyrą užpuolė H1N1 virusas.

Šeštadienį paciento būklė dar labiau pablogėjo. Jam buvo prijungtas dirbtinio kvėpavimo aparatas. Tačiau vyro gyvybės išsaugoti nepavyko – pirmadienį jis mirė.

Vyras buvo dirbantis, augino du sūnus. E.Sabalytės teigimu, manoma, kad visaginietis pavojingu virusu užsikrėtė nuo vieno iš sūnų, kuriam anksčiau buvo nustatytas ūmus viršutinių kvėpavimo takų susirgimas.

Papildyta 15.08 val. Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad praėjusią savaitę ligoninėse buvo hospitalizuota per 400 gripu sergančių žmonių – tai kone dukart daugiau, nei savaitę prieš tai.

Du pacientai šiuo metu yra itin sunkios būklės, o reanimacijoje laikomi dar 38 pacientai. „Tai nėra sunkūs pacientai, jie patenka į reanimaciją ir perkeliami atgal į skyrių stebėti“, – teigė A.Skikas.

Pasak jo, dėl epidemijos paskelbimo šalyje dar bus sprendžiama, kol kas ji neskelbiama. „Epidemija šiuo metu yra paskelbta 23 savivaldybėse, dar trys svarsto tokią galimybę ir šiandien arba rytoj tai padarys. Sergančiųjų daugėja ir Pietryčių Lietuvoje, tačiau Žemaitijoje sergamumas dar nėra toks didelis“, – sakė A.Skikas.

Viceministras pridūrė, kad antradienį vyks Valstybinės gripo pandemijos komisijos posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar siūlyti skelbti ekstremalią situaciją.

„Dėl to gyvenimas nesustotų, būtų galbūt rekomendacijų dėl masinių renginių, savivaldybėms rekomenduojamos tam tikros apribojimo priemonės“, – teigė viceministras.

A.Skikas tikino, jog poliklinikų bus prašoma dirbti ir šeštadieniais bei sekmadieniais. „Teks planinį darbą perorganizuoti ir dirbti pagal poreikius. Jeigu bus reikalas, taip, bus prašoma dirbti savaitgaliais. Daugelis poliklinikų deklaravo, kad pačios imsis iniciatyvos ir šeštadieniais dirbs. Kad tai nebūtų palikta daryti savo nuožiūra, manau, mes tai reglamentuosime ministro įsakymu“, – sakė A.Skikas.

Jau pradėjo dalyti vaistus

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas žurnalistams teigė, kad jau šiandien apskričių vyriausiesiems gydytojams bus išdalyta 6 tūkst. antivirusinių vaistų pakuočių. Esą taip vaistai pasieks gydymo įstaigas, kuriose jų labiausiai reikia.

Taip pat nuo rytojaus vaistinėse atsiras preparato „Tamiflu“, kurio ministerija leido įsivežti ir nelietuviškose pakuotėse.

Papildyta 15.35 val.  Pranešama, kad gripo epidemiją paskelbė 28 savivaldybės iš 60-ies. Kauno apskrityje: Kauno miesto, Kauno rajono, Kaišiadorių rajono, Jonavos rajono, Kėdainių rajono, Prienų rajono, Raseinių rajono savivaldybės.

Vilniaus apskrityje: Vilniaus miesto, Ukmergės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Elektrėnų, Visagino savivaldybės.

Utenos apskrityje: Utenos rajono, Ignalinos rajono, Molėtų rajono, Anykščių rajono savivaldybės.
Alytaus apskrityje: Alytaus miesto, Varėnos rajono, Druskininkų, Lazdijų rajono savivaldybės.

Marijampolės apskrityje: Marijampolės, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio rajono savivaldybės.

Klaipėdos apskrityje: Klaipėdos rajono savivaldybė.

Šiaulių apskrityje: Šiaulių miesto savivaldybė.

Panevėžio apskrityje: Panavėžio miesto savivaldybė.

Pernai sezoninio gripo epidemija buvo paskelbta tik vienoje savivaldybėje – Kauno miesto. Ankstesniais metais gripas apimdavo kur kas daugiau teritorijų. 2007–2008 m. sezonu gripo epidemija užregistruota 9 savivaldybėse, 2006–2007 m. – 27, o 2005–2006 m. – net 40 savivaldybių.

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduoja šiuo metu atsisakyti rengti masinius renginius ne tik toms savivaldybėms, kuriose paskelbta epidemija, bet ir kol kas epidemijos neapimtoms teritorijoms, teigiama pranešime. 

Papildyta 17.22 val.: Radviliškyje moteris mirė ne nuo gripo

Interneto komentatoriai skleidžia gandus, esą Radviliškyje sekmadienį nuo gripo mirė 35-erių moteris. Radviliškio medikai naujienų portalui 15min.lt patvirtino, jog mirties atvejis buvo užfiksuotas.

„Tą atvejį girdėjau, bet ta moteris į mūsų ligoninę nesikreipė, todėl nieko pasakyti apie priežastis negaliu. Mirties faktas yra, bet ar nuo gripo – čia jau galėtų pasakyti tie, kas matė autopsijos išvadą“, – 15min.lt sakė Radviliškio ligoninės direktorė Danutė Povelauskienė.

Radviliškio greitosios medicininės pagalbos centro direktorė Irena Palionienė patikino, jog minėta moteris mirė ne nuo gripo.

„Ar ji karščiavo, mes nežinome. Medikai buvo iškviesti jau po fakto, nuvykę rado mirusią moterį. Buvo atliktas skrodimas ir galiu užtikrintai patvirtinti, kad ji mirė ne nuo gripo“, – sakė I.Palionienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius