Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 10

Prokurorai neturi duomenų, kad Lietuvos pareigūnai gavo milijonus dolerių iš CŽV

Generalinė prokuratūra vėl kreipsis į JAV su teisinės pagalbos prašymu, aiškindamasi, ar mūsų šalyje išties buvo kalinami įtariami teroristai. Anksčiau amerikiečiai atsisakė padėti. Prokurorai neturi patikimų duomenų, kad Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis, kuris esą buvo kalinamas Lietuvoje, išties egzistuoja. Be to, nėra jokių patikrintų faktų, kad kažkas Lietuvoje gavo milijonines sumas iš CŽV už kalinių priėmimą.
Irmantas Mikelionis
Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Ta informacija yra nuasmeninta, pateikta tik žiniasklaidos priemonėse. Tai, kad informacija pateikta tokiu būdu, tokiomis priemonėmis, nesudaro prielaidų laikyti ją laikyti įrodymu baudžiamojoje byloje“, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis. 

Jis teigė, kad Amerikos žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija yra renkama, tikrinama ir vertinama, tačiau tai nėra neginčijami duomenys.

Pavyzdžiui, Generalinė prokuratūra neturi jokios tikros informacijos, kad Lietuvoje neva kalintas Saudo Arabijos pilietis M.al-Hawsawis išties egzistuoja.

Mustafa al-Hawsawis
Mustafa al-Hawsawis

Generalinė prokuratūra neturi jokios tikros informacijos, kad Lietuvoje neva kalintas Saudo Arabijos pilietis M.al-Hawsawis išties egzistuoja.

Nėra duomenų ir apie tai, kad kažkas Lietuvoje gavo ne mažiau nei vieną milijoną JAV dolerių už tai, kad priėmė kalinius Gvantanamo kalėjimo. 

Kitaip tariant, Amerikos žurnalistų paviešinta informacija nepadarė įtakos Generalinės prokuratūros tyrimui. 

Dar kartą prašys JAV pagalbos 

Pirmasis prokurorų tyrimas dėl CŽV kalėjimų pradėtas 2010 metais. Buvo aiškinamasi, ar tikrai Lietuvoje neteisėtai buvo kalinami svetimos šalies piliečiai. Taip pat – dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo.

Tyrimas buvo nutrauktas, tačiau 2013 metais Žmogaus teisių stebėjimo institutas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas jį atnaujinti. Tai padaryti įpareigojo Vilniaus apygardos teismas. 

Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto Lietuvos sienos kirtimo ir asmenų gabenimo per mūsų šalį. Neatmetama, kad surinkus daugiau patikimų duomenų tyrimas gali būti perkvalifikuotas.

Amerikos žiniasklaidos paviešinta informacija nebus prijungta prie bylos tol, kol nebus gautas oficialių JAV institucijų patvirtinimas.

Amerikos žiniasklaidos paviešinta informacija nebus prijungta prie bylos tol, kol nebus gautas oficialių JAV institucijų patvirtinimas – Senato tyrimas yra politinis, o žiniasklaida nėra teisėsaugos institucija.

Prokuroras I.Mikelionis pabrėžė, kad artimiausiu metu bus dar kartą prašoma JAV teisėsaugos pagalbos. Amerikiečių atsakymas turėtų paaiškėti po kelių dienų.

Paviešino JAV Senato tyrimą

Antradienį JAV Senato paviešintoje ataskaitoje minima, kad Lietuvoje įrengtame slaptame CŽV kalėjime 2005–2006 metais galėjo būti laikomi su terorizmu įtariami asmenys. Esą tai buvo daroma be tuomečio prezidento Valdo Adamkaus žinios.

Manoma, kad mūsų šalyje galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis M.al-Hawsawis, kuris įtariamas Rugsėjo 11-osios atakų organizavimu ir finansavimu.

Taip pat trečiuoju pagal svarbą laikytas teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ narys , Saudo Arabijoje gimęs palestinietis Abu Zubaydah.

Trečiadienį prezidentas V.Adamkus atmetė tokią galimybę ir sakė, kad netiki JAV senatorių išvadomis. Buvęs Valstybės saugumo departamento direktorius Arvydas Pocius dar kartą paneigė, kad apie tai žinojo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad jeigu JAV Senato išvados teisingos, tai Lietuva turės prisiimti politinę atsakomybę. Premjeras Algirdas Butkevičius svarstė, kad turėtų būti atnaujintas politinis tyrimas dėl CŽV kalėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius