Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 23 /10:22

A.Armonaitė pranešė, kad daug aistrų sukėlusio prietaiso – „jausmomačio“ projektas stabdomas

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė antradienį paskelbė, kad gavus Lietuvos verslo paramos agentūros išvadą, kad vadinamasis „jausmomačio“ projektas neatitinka finansavimo sąlygų aprašo reikalavimų, nuspręsta projektą stabdyti.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Beveik 700 tūkstančių arba dvigubai daugiau už visą savižudybių prevencijai skiriamą biudžetą – tiek galėjo kainuoti liūdnai pagarsėjęs “Jausmomačio„ projektas, kurį daugelis visuomenės psichikos sveikatos specialistų pavadino pseudomokslu“, – feisbuke antradienį rašo ministrė.

Lietuvos verslo paramos agentūra, anot jos, atlikusi papildomą tyrimą, pateikė išvadas, kad šis projektas neatitinka finansavimo sąlygų aprašo reikalavimų.

„Taigi šis projektas yra stabdomas, lėšų jam iki šiol nebuvo išmokėta“, – paskelbė ji.

Anot ministrės, psichikos sveikata mūsų visuomenėje išlieka skaudžia problema, apie kurią daugeliui vis dar gėda kalbėti.

„Todėl turime spręsti ją ne “šieno ravėjimą„ primenančiais prietaisais, o mokslu grįsta prevencija. Tuo tarpu investuodami valstybės lėšas į naujus projektus turime vadovautis skaidrumo, nešališkumo ir objektyvumo kriterijais, todėl negali būti net menkiausios abejonės dėl vieno ar kito vykdomo projekto tikslingumo. Tikiuosi, kad tai bus gera pamoka ir nuo šiol teikdami paraiškas Lietuvos verslo paramos agentūrai valstybės institucijos ir verslai gerai pagalvos apie šiuos principus“, – rašė ji.

„Biolauko matavimas yra pseudomokslas“

Kaip anksčiau skelbė 15min, jausmų ir emocijų matavimo prietaiso pirkimą paskelbė Trakų rajono savivaldybės Pedagoginė psichologinė tarnyba. Prie projekto taip pat prisidėjo Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Iš viso projektui buvo numatyta skirti 665 tūkstančius eurų, didžioji dalis šios sumos bus finansuojama iš Europos Sąjungos paramos.

Pagrindiniai parametrai, kurių matavimas turėtų būti užtikrintas nauju prietaisu: asmens skleidžiamas garsas (vibracijos), vizualios asmens išraiškos, asmens skleidžiamos biolauko bangos, biofiziologiniai parametrai (neinvaziniu būdu).

Kai kurie psichologai kritikavo tokio prietaiso kūrimą.

Psichologė, Vilniaus kolegijos lektorė Miglė Motiejūnė anksčiau 15min išreiškė abejones dėl šio projekto.

Psichologės teigimu, projekte planuojamas biolauko matavimas yra pseudomokslas, o ir apskritai vargu ar įmanoma įgyvendinti projekte numatytus tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius