Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 05 /16:44

Pavėluotas A.Dulkio sprendimas: Vilniui perskirstė daugiau vakcinų, o tvarkas suskubo taisyti tik dabar

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys siūlo įtvirtinti sąlygas, kurioms esant būtų galima pereiti prie jaunesnių kaip 65 metų asmenų skiepijimo nuo COVID-19, nors Vilniuje ir kitur jau dabar skiepijasi jaunesni gyventojai. Taip pat siekiama leisti iškart registruotis abiem vakcinos dozėms, numatyti, kad vakcinos savivaldybėms būtų skirstomos ir pagal epidemiologinės situacijos sudėtingumą. Remiantis šiuo kol kas neįtvirtintu kriterijumi vakcinos, pavyzdžiui, sostinei jau kartą buvo padalytos.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įsakymo projektą dėl gyventojų vakcinavimo tvarkos sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys registravo antradienį, savaitę jį planuojama derinti su suinteresuotomis institucijomis.

Antrasis skiepas laiku pasiskiepijusiems užsienyje

Dokumente numatoma vakcinuojamų pacientų registracijai naudoti Ekstremalių situacijų valdymo informacinę sistemą (ESVIS), o Išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą – tik esant ESVIS veiklos sutrikimams.

Teigiama, kad Išankstinė pacientų registracijos informacinė sistema dar nėra pritaikyta masinei registracijai skiepijimui.

Ministras taip pat siūlo išplėsti tikslinės skiepijamų asmenų grupės apimtį – įtraukti į ją daugiau užsieniečių, teisėtai gyvenančių Lietuvoje: leisti nuo COVID-19 skiepytis asmenims, kurie Lietuvoje privalo deklaruoti gyvenamąją vietą, kurie čia reziduoja ir yra akredituoti.

Projektu taip pat siūloma numatyti, kad abiem vakcinos dozėms būtų galima registruotis iš anksto, o užsienyje pirma doze paskiepyti, tikslinei grupei priskiriami asmenys antrąja doze būtų vakcinuojami numatytu laiku nepriklausomai nuo to, kokia prioritetinė grupė tuo metu skiepijama Lietuvoje.

Didesnis skiepijimo įkainis

Prieš kurį laiką Sveikatos apsaugos ministerija, atsižvelgdama į sudėtingą epidemiologinę situaciją sostinėje, perskirstė vakcinas ir Vilniui jų atseikėjo daugiau, nei planuota.

Bet A.Dulkys tik dabar epidemiologinę situaciją savivaldybėje ketina įteisinti kaip kriterijų, kuriuo remiantis vakcinos ir vakcinacijai reikalingos priemonės būtų dalijamos savivaldybėms.

„Mes juo (šiuo kriterijumi – 15min) rėmėmės ne tik Vilniaus atžvilgiu. Mes juo esame rėmęsi ir kažkada kitame etape, kai buvo ir Marijampolės situacija“, – trečiadienį per spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio komentavo A.Dulkys.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19

„Jeigu pradžioje pagrindinis kriterijus buvo atitinkamose prioritetinėse grupėse esančių žmonių skaičius arba savivaldybėje gyvenančių žmonių skaičius, tai kriterijai pasipildė, o skirstymo principas – ir atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją konkrečiam regione“, – aiškino jis.

Kriterijai pasipildė.

Ministro tvirtinamu įsakymu taip pat planuojama didinti apmokėjimo už skiepijimą įkainį, taikomą darbo dienomis – vietoje 2,95 Eur numatyti 3,37 Eur.

Dokumente numatoma ir tai, kaip vyktų masinė vakcinacija nuo COVID-19.

Jei atitinkamą savaitę nepavyksta sudaryti skiepijamos prioritetinės grupės ir toliau iš eilės esančios prioritetinės grupės skiepijamų asmenų sąrašo bei gresia nesunaudoti vakcinos dozių, siūloma leisti vakcinacijai kviesti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančius asmenis, po jų – didelių subjektų pateiktuose darbuotojų sąrašuose nurodytus darbuotojus.

Pradėjus skiepyti prioritetines grupes pagal amžių, kurioms priskiriami jaunesni kaip 65 metų asmenys, kita iš eilės prioritetinė grupė pagal amžių galėtų būti pradedama skiepyti esant bent vienai iš šių sąlygų:

  • pirma COVID-19 vakcinos doze paskiepyta ne mažiau kaip 45 proc. skiepijamai prioritetinei grupei (pagal amžių) priklausančių asmenų;
  • užimta mažiau nei 80 proc. ESVIS paskelbtų aukščiau esančioms prioritetinėms grupėms ir atitinkamu laiku skiepijamai prioritetinei grupei pagal amžių skirtų registracijos skiepijimo paslaugai gauti laikų.

Spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio dalyvavęs A.Dulkys teigė ketvirtadienį bendrausiantis su savivaldybių merais, su kuriais esą ir aptars, kaip turėtų būti judama prie jaunesnių pagal amžių žmonių skiepijimo.

„Scanpix“ nuotr./Vakcinos
„Scanpix“ nuotr./Vakcinos

„Paskelbsime kada, kokiais terminais, kokias amžiaus grupes dabar planuotume vakcinuoti. Bendras vakcinų skaičius, kurį dabar gauname, leidžia mums keisti vakcinavimo strategiją“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Apsispręsta dėl galimybių paso, tačiau karantino ribojimai galimai išliks ir vasarą

Jau dabar skiepijami jaunesni

Savivaldybės, pavyzdžiui, Marijampolės, Vilniaus ar Klaipėdos, jau dabar skiepija jaunesnius kaip 65 metų asmenis, Pakruojo rajonas savaitgalį ketina vakcinuoti gyventojus, vyresnius kaip 18 metų.

Marijampolė, LRT laidos „Panorama“ žiniomis, praėjusį savaitgalį skiepijo visus į gyvą eilę atvykusius, prioritetinėms grupėms priskiriamus asmenis, taip pat tuos, kurie atlydėjo senjorus.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė anksčiau teigė, kad masinė apie 1,5 mln. gyventojų vakcinacija nuo koronaviruso Lietuvoje, tikėtina, prasidės iki birželio 1 dienos.

Premjerė Ingrida Šimonytė kėlė tikslą, kad masinė vakcinacija skirtingose savivaldybėse prasidėtų panašiu metu, kad žmonės nebūtų diskriminuojami dėl gyvenamosios vietos.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos nuomone, masinė vakcinacija nuo COVID-19 Lietuvoje jau yra prasidėjusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius