Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 22

A.Kubilius teigia, kad FNTT neužkirto kelio neskaidrių pinigų naudojimui

Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) nesugebėjo užkirsti kelio neskaidrių pinigų naudojimui.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš kontrabandos gautais pinigais, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) duomenimis, galėjo būti daroma įtaka politikams kai kuriose savivaldybėse.

„FNTT nesugebėjo savo teisių, įgaliojimų realizuoti taip, kad tokiems reiškiniams būtų užkirstas kelias“, – pirmadienį po susitikimo su NSGK pirmininku Arvydu Anušausku žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad kai kurios teisėsaugos institucijos korupcijos problemos kai kuriose savivaldybėse nevertino ir nesprendė kelerius metus, nors informacijos apie tai būta.

„Nemažai informacijos apie tokią situaciją egzistuoja jau keletą metų ir matome, kad teisėsaugos institucijos, kurios turėjo jau gerokai anksčiau šią situaciją įvertinti ir problemas išspręsti, nesugebėjo to padaryti. Kai kurioms institucijoms galbūt trūksta įgaliojimų, kai kurioms galbūt trūksta gebėjimų, kai kurioms tiesiog elementaraus noro naudotis galiomis“, – sakė jis.

„Kai kurios teisėsaugos tarnybos, kalbant apie neskaidrių pinigų kontrolę, turėjusios išimtinių operatyvinių teisių ir priemonių – savotišką monopolį, toleravo tokią situaciją ir nesiėmė reikalingų bei radikalių priemonių. Kyla klausimas, ar tai nerodo, kad toks nenoras naudoti savo monopolinių įgaliojimų galėtų reikšti, kad atsiranda tam tikri įtakos tinklai, kurie apsaugo tokią situaciją“, – kalbėjo A.Kubilius.

Premjero teigimu, bus sudaryta darbo grupė, kuri atliks ekonominių ir finansinių nusikaltimų tyrimų sistemos funkcionavimo analizę bei pateiks siūlymus, kaip tobulinti tokią sistemą.

Ši darbo grupė per savaitę turėtų pateikti siūlymus, kaip pakeisti FNTT šioje srityje turimą monopolį. „Ir kitoms institucijoms reikalingi instrumentai būtų suteikti, ir galėtume pasiekti reikalingas permainas šioje srityje“, – sakė A.Kubilius.

Jis teigė, kad institucijų, kurios iki šiol turėjo monopolį ir nesugebėjo jo realizuoti, laukia veiklos auditas. Jis „apims ir vadovybės gebėjimus tinkamai dirbti“.

Ministras pirmininkas užsiminė, kad greičiausiai bus kalbama ir su Seimo vadovybe dėl to, ar parlamente tinkamai organizuojamas darbas kovos su korupcija srityje. Kaip teigė A.Anušauskas, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) turi mažiau galimybių, palyginti su FNTT, kovoti su su korupcija.

„Kiek man teko kalbėtis su kitų institucijų vadovais, tai, kad jie nemato stambių piniginių operacijų (...), neturi galimybės susipažinti, pavyzdžiui, STT, apsunkina kovą su antikorupciniais nusikaltimais“, – sakė jis.

Anot A.Anušausko, galimybę stebėti pinigines operacijas turėtų turėti ir Valstybės saugumo departamentas.

Seimo NSGK pirmininkas tikino, kad kalbėdamas apie galimą korupcijos įtaką politikai savivaldybėse, jis nėra minėjęs konkrečių savivaldybių ir pavardžių, tačiau esą tai atskleidė patys opozicijos atstovai, pavyzdžiui, Antikorupcijos komisijai vadovaujantis „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

„Tai atspindi ir kai kurių Seimo komisijų pirmininkų darbas. Aš turiu galvoje poną Komskį, kuris paskelbė savo platų interviu kontrabandos tema, nors aš jo neminėjau. (...) Taip, jis minimas regioninių žurnalistų, vietos savivaldos darbuotojų ir minimas ne tame kontekste, kokiame turėtų būti minimas Antikorupcijos komisijos pirmininkas“, – teigė A.Anušauskas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius