Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 27

A.Kubilius: visos išlaidos, kurias reikia mažinti, iš karto pasidaro jautrios

Ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus teigimu, valstybės išlaidas per artimiausius dvejus metus ketinama mažinti apie 1,5 mlrd. litų.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį premjeras pakartojo, kad Vyriausybė planuoja iki 2012 metų mažinti skirtumą tarp biudžeto išlaidų ir pajamų iki 3 proc. bendrojo vidaus projekto (BVP). Tokiu būdu Lietuva atitiktų Mastrichto kriterijų, reikalingą norint įsivesti eurą. Šiuo metu skirtumas tarp išlaidų ir pajamų siekia 8 proc. BVP. Norint pasiekti minėtą efektą Vyriausybei teks kirpti išlaidas ir didinti pajamas, kad gauta suma sudarytų 4,5 mlrd. Lt.

Apie 1,5 mlrd. sumažinsime įvairias išlaidas ir apie 500 mln. litų planuojame per dvejus metus gauti iš mokesčių bazės išplėtimo.„Šiandien jau turime su Tarptautiniu valiutos fondo ekspertų pagalba labai aiškius skaičius, kad apie milijardą galime sumažinti dėl kylančios ekonomikos, pusė milijardo – dėl efektyvių pastangų grąžinti šešėlines pajamas į biudžetą iš šešėlinės ekonomikas, apie 1,5 mlrd. sumažinsime įvairias išlaidas ir apie 500 mln. litų planuojame per dvejus metus gauti iš mokesčių bazės išplėtimo arba kokių nors mokesčių pakeitimų“,  – vardijo premjeras.

A.Kubilius minėjo, kad bus dar tariamasi, kokiais mokesčiais praplėsti pajamų šaltinius, tačiau pridūrė, jog įvesti nekilnojamojo turto mokestį siūlo ne tik valdantieji: „Noriu priminti, kad nekilnojamojo turto mokestis, mokestis turtui ir prabangai, ne į vienos partijos programą įrašytas, paskutinį kartą opozicinė koalicija tai įdėjo į savo alternatyvią programą. Plačiam sutarimui pagrindas yra, jei partijos nepasiduos populistinėms nuotaikoms.“ Taip pat premjeras nedetalizavo, kokios išlaidos bus karpomos, bet pridėjo: „Be abejo, visos išlaidos, kurias tiktai reikia mažinti, iš karto pasidaro jautrios.“

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Seime pristatė naują valstybės biudžeto koncepciją, pagal kurią artimiausiais metais daugiausia dėmesio turės būti skiriama biudžeto deficito mažinimui ir skolos augimo stabilizavimui. Be to, koncepcija įpareigotų rezervus kaupti ir ateities Vyriausybėms, nepaisant ekonomikos atsigavimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius