Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 06

A.Merkel: Lietuvos elektros rinka yra pernelyg izoliuota (papildyta 16.35 val., nuotraukos)

Lietuvoje viešinti Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigia, jog energetikos situacija mūsų šalyje yra bloga ir teigia remsianti Lietuvos siekius būti integruotai į Europos Sąjungos (ES) elektros energijos tiekimo rinką.
D.Grybauskaitė ir A.Merkel
D.Grybauskaitė ir A.Merkel. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Energetikos situacija Lietuvoje nėra gera. Pabaltijo valstybės tebėra per daug izoliuotos, jos dar nėra prijungtos prie ES energetikos rinkos. <...> Aš suprantu, kad Lietuva norėtų savo elektros tiekėjus diversifikuoti ir tokiu būdu sukurti tvirtą pagrindą energetikos rinkai“, – sakė A.Merkel po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

A.Merkel pabrėžė, jog Vokietija remia ES vidaus rinkos plėtojimą bei Lietuvos siekius būti prijungtai prie ES elektros tinklo.

Vokietijos kanclerė teigė, jog ekonominio nuosmukio laikotarpiu stebėjo, kokių priemonių ėmėsi Lietuva. Ji sveikino už priimtus sprendimus, kurie leido pasiekti ekonomikos stabilizavimąsi.

Mes visada, taip pat ir IAE uždarymo fazėje, sakėme, kad remiame Lietuvos siekius statyti naują, modernią atominę jėgainę, jei ji to nori, – sakė A.Merkel.Tuo pačiu A.Merkel akcentavo būtinybę Lietuvai bei kitoms ES šalims narėms išlaikyti finansinį stabilumą, tam, kad būtų išvengta galimų ekonominių krizių ateityje. „Mes sutarėme, kad tik griežtas augimo ir stabilumo pakto laikymasis gali padėti išeiti iš krizės. Protingas biudžeto konsolidavimas ilgalaikiu požiūriu gali sukurti tvirtą bazę ir mes galėtume sėkmingai kurti ekonomiką, nepaisant sunkių fazių praeityje“, – sakė Vokietijos kanclerė.

Ji pabrėžė, jog nors Europos augimo ir stabilumo paktas yra skirtas euro zonos narėms, jo turėtų laikytis visos ES narės „nesvarbu, ar jos jau yra euro zonos narės, ar jomis dar tik taps ateityje“.

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė dėkojo A.Merkel už palaikymą tiek sprendžiant ES, tiek dvišalius klausimus.

„Džiaugiuosi, kad Vokietija demonstruoja supratimą mūsų šalies ir Baltijos regiono ir išlaiko tą patį pozityvų palaikymą visose srityse“, – teigė D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė teigė, jog Vokietija buvo viena tų NATO šalių, kurių dėka Lietuva pagaliau turės „realius gynybos planus“. „Šį rudenį, manau, tokį sprendimą priimsime“, – sakė Lietuvos vadovė.

Papildyta 16.35 val.: Remia siekius statyti AE

Paklausta apie galimybes padėti Lietuvai statyti naują atominę elektrinę (AE), A.Merkel teigė, jog Vokietija politiškai remia tokį mūsų šalies siekį.

„Mes visada, taip pat ir IAE uždarymo fazėje, sakėme, kad remiame Lietuvos siekius statyti naują, modernią atominę jėgainę, jei ji to nori“, – sakė A.Merkel. Ji žadėjo Lietuvai pagalbą derantis su investuotojais į naują AE.

D.Grybauskaitė dėkojo Vokietijos kanclerei už palaikymą. Anot jos, tai, jog naujos atominės jėgainės statybas Lietuvoje remia tokia šalis, kaip Vokietija, Lietuvai yra labai svarbu. „Bent jau politinis palaikymas, ir europinis palaikymas, jau būtų labai daug ir gerai. Mes labai lauktume Europos investuotojų“, – sakė Lietuvos prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius