-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 10

A.Sacharuko byloje liudiję buvę Seimo nariai pasakojo apie balsavimą už kolegas

Buvę Seimo nariai Ligitas Kernagis, Linas Karalius ir Donalda Meiželytė trečiadienį apklausti Vilniaus apygardos teisme, kuris nagrinėja dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu kaltinamo buvusio jo kolegos Aleksandro Sacharuko baudžiamąją bylą.
Teismo posėdyje
Teismo posėdyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak kaltinamojo akto, A.Sacharukas neteisėtai įgijo ir laikė bei 22 kartus panaudojo L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimą, užsiregistravo Seimo narių registracijos protokole, balsavo už įvairų įstatymų projektų pakeitimus L.Karaliaus vardu. L.Karalius tuo metu buvo išvykęs į Aziją.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime buvo surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Teismui liudiję buvę Seimo nariai aiškino, kad balsuoti Seime už kitą asmenį buvo kasdienybė, taip elgėsi ir Seimo senbuviai. Jie nemano, kad buvęs jų kolega turi sulaukti baudžiamosios atsakomybės.

Tuo metu prokuratūra mano, kad dėl A.Sacharuko veiksmų žalos patyrė valstybė.

„Didžiausia žala – gaišinimas teismo ir visų kitų laiko“, – stovėdamas prieš trijų teisėjų kolegiją sakė L.Kernagis.

Jis ir buvę jo kolegos tvirtino, kad Krikščionių partijos frakcija, kuriai jie priklausė, pasitardavo prieš balsavimą Seime ir dažniausiai balsuodavo vienodai. Todėl A.Sacharuko balsavimą už L.Karalių jie vertina kaip frakcijos valios išreiškimą.

Aleksandras kumštelėjo: „chebryte, pažiūrėkit, parodysiu „bajerį“

D.Meiželytė trečiadienį teisme prisiminė, kaip A.Sacharukas Seimo posėdžio salėje pademonstravo, kad savo kortele parlamentaras gali balsuoti ne tik iš savo, bet ir iš kitų Seimo narių vietų. Sistema registruoja, kad balsuoja tas politikas, kurio vardu išduotas pažymėjimas.

„Aleksandras kumštelėjo: „chebryte, pažiūrėkit, parodysiu „bajerį“, – tuometinio kolegos žodžius teisme prisiminė D.Meiželytė.

Pasak jos, tąkart ji net sudrausmino partijos kolegą, jai tai pasirodė nepriimtina. Eksparlamentarė minėjo, kad tuometinis Seimo narys Andrius Šedžius yra balsavęs už Seimo narį Juozą Oleką – politikai sėdėjo vienas šalie kito, matyt, dėl balsavimo buvo sutarę.

„Mūsų frakcija buvo jauna – patirties sėmėmės iš profesionalų. Apsitardavome frakcijoje, kaip balsuosime – dažniausiai frakcija balsuodavo vieningai. (..). Yra šalių, kur balsuojant skenuoja pirštų atspaudus. Jeigu jie netaiso tos tvarkos, vadinasi, yra ja patenkinti“, – sakė L.Kernagis.

L.Karalius teismui sakė, kad prieš išvykdamas į užsienį, Seime ant stalo paliko savo Seimo nario pažymėjimą, taip yra daręs ir anksčiau. Tačiau niekam konkrečiai nesakė, kas turi už jį ir kaip balsuoti.

Teismas L.Karaliaus apklausos nebaigė, ji bus tęsiama penktadienį.

„Aš palikau ją (kortelę, tai yra Seimo nario pažymėjimą – BNS) frakcijoje, aš tiesiog paminėjau, kad jeigu reikės, galės balsuoti kas nors, taip buvo priimta, visi taip darydavo“, – po posėdžio žurnalistams sakė L.Karalius.

Jis teigė nustebęs, kad po tiek laiko sulaukė baudžiamojo persekiojimo.

A.Sacharukas žurnalistams savo bylos plačiau nekomentavo, sakė, kad savo poziciją atskleis apklausus visus liudytojus. Jis tik prasitarė manąs, jog jo elgesys tebuvo drausmės pažeidimas.

Tuo metu prokuroras Vytautas Kukaitis sakė, kad jis pats ir šią bylą nagrinėjantis teismas po trečiadienį duotų liudytojų parodymų turės pasisakyti dėl politikų balsavimo vieniems už kitus Seime.

„Valstybinis kaltinimas išdėstys poziciją dėl tokių surinktų duomenų, kaip teismas turėtų juos vertinti ir kokias daryti išvadas, iš tokių duomenų, ką mes šiandien girdėjome posėdyje. Kaltinimas vienaip ar kitaip prašys įvertinti tokius veiksmus“, – sakė prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius