-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 10

I.Degutienė: šiandien A.Salamakinas yra Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas (papildyta 11.55 val.)

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas trečiadienį įteikė atsistatydinimo pareiškimą parlamento vadovei Irenai Degutienei, tačiau kol kas liks dirbti.
Algimantas Salamakinas
Algimantas Salamakinas

Po susitikimo I.Degutienė pareiškė neskubėsianti teikti Seimui nutarimo projekto, kuriuo socialdemokratas būtų atleistas iš etikos sargų vadovo pareigų.

„A.Salamakinas įteikė prašymą. Tam, kad jis būtų atsistatydintas, aš turiu parengti Seimo nutarimo projektą ir jį teikti Seimui. Tačiau aš artimiausiu metu nesiruošiu jo rengti“, – sakė I.Degutienė. Ji tvirtino per susitikimą trečiadienį atkalbinėjusi A.Salamakiną nepalikti jai atsistatydinimo prašymo.

„Šiandien A.Salamakinas yra EPK pirmininkas ir kol nebus priimtas Seimo nutarimas, tol jis eis šias pareigas“,  – konstatavo I.Degutienė.  Pasak jos, šiandien niekas kitas geriau už A.Salamakiną nežino, kaip turėtų dirbti EPK: „Mūsų abiejų uždavinys yra viską padaryti, jeigu reikia – dar keisti Statutą, kad atsirastų kažkoks europietinio parlamentaro statusas su moralės, garbės principais, tų principų suvokimu ir kad iš tiesų dėl vieno kito Seimo nario, esančio Seime su įvairiais pažeidimais, Seimas netaptų pajuokos objektu.“ Ji priminė, kad ankstesnėje Seimo kadencijoje tuometis EPK pirmininkas Algirdas Monkevičius irgi kilus konfliktui buvo įteikęs atsistatydino pareiškimą Seimo pirmininkui, bet taip pat liko dirbti iki kadencijos pabaigos.

Žada būti griežtesnis

A.Salamakinas sakė esą labai dėkingas Seimo pirmininkei už palaikymą ir tvirtino, kad ji esą „atvertė naują politinės kultūros puslapį“, mat būdama valdančiųjų atstovė parėmė opozicijos narį nė neužsimindama apie partines priklausomybes.

A.Salamakinas išskyrė, esą sudėtingiausia dirbti su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovais: „Jie pateikė kaltinimus, kad komisijos pirmininkas pažeidė visus Etikos kodekso straipsnius. Žiūrint logiškai – nemanykit, kad kalbu humoristiškai – norint tai padaryti, reikėtų pusantros paros taip išsidirbinėti, bet neduok Dieve.“„Aš įteikiau pareiškimą. Seimo pirmininkės valia, kada jį teikti. Šiandien yra EPK posėdis, aš bandysiu kalbėtis su komisijos nariais, norėčiau išklausyti jų nuomonę, kas yra labai blogai, ką pirmininkas blogai padarė. Bet niekuomet nesutiksiu, kad komisijos pirmininkas turi kam nors pataikauti, turi priimti sprendimus pagal politinę priklausomybę. Aš įsivaizduoju, kad nesame teismas, bet turėtume užsidėti ant akių labai tamsų raištį, kaip yra uždėta Temidei, kad nematytume, kas atėjo: ar mūsų, ar ne mūsų frakcijos narys, ir priimtume teisingus sprendimus“, – kalbėjo A.Salamakinas. Jis prisipažino šioje kadencijoje kartais nuolaidžiavęs kai kuriems EPK nariams, kad suvienytų komisiją, tačiau to padaryti jam nepavyko.

Tiek I.Degutienė, tiek A.Salamakinas pabrėžė, kad komisijos darbas nevyksta sklandžiai dėl to, kad Seimo frakcijos neatsakingai pasielgė deleguodamos į komisiją savo narius. Paklausta, kokios tai frakcijos, Seimo pirmininkė atsakė: „visos, iki vienos“. Tuo tarpu A.Salamakinas išskyrė, esą sudėtingiausia dirbti su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovais: „Jie pateikė kaltinimus, kad komisijos pirmininkas pažeidė visus etikos kodekso straipsnius. Žiūrint logiškai – nemanykit, kad kalbu humoristiškai – norint tai padaryti, reikėtų pusantros paros taip išsidirbinėti, bet neduok Dieve“.

Kalbėdamas apie tolesnį darbą komisijoje A.Salamkinas sakė, kad bandys kalbėtis su komisijos nariais ir aiškintis, kaip galėtų dirbti geriau. Tačiau tvirtino, kad pareiškęs apie atsistatydinimą jaučiasi laisvesnis ir nebebandys įtikti komisijai, todėl atvirai sakys, ką mano visais klausimais. Esą jeigu tai nepatiks kam nors iš komisijos narių, jie galės trauktis.

Abu politikai pasakojo „su nostalgija“ prisiminę ankstesnių Seimo kadencijų EPK, kai į komisiją buvo deleguojami tik tie parlamentarai, kuriuos parašais paremdavo 15 kolegų, o etikos sargų iš viso būdavo apibrėžtas skaičius – devyni. Tuomet parlamentarų etiką prižiūrėjo tik garbingiausi Seimo atstovai. Tačiau vėliau mažosios frakcijos, turinčios 7–8 narius, pradėjo reikalauti, kad komisijoje būtų ir jų atstovų, todėl EPK nuspręsta sudaryti pagal proporcinį atstovavimą.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sakė, kad visa frakcija palaiko A.Salamakiną ir apie kitus kandidatus į EPK vadovus kol kas nekalba: „Visada rasime kitų kandidatų, bet pirmiausiai jis turi galutinai išsiaiškinti, ar turi komisijos narių pasitikėjimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius