Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23

A.Širinskienė civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimą siūlo nukelti į 2025-uosius

Seimui po svarstymo pritarus civilinės sąjungos įteisinimui, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė pranešė su opozicijos kolegėmis registravusi pataisas, kuriomis siūloma įstatymo įsigaliojimą nukelti į 2025–uosius.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Valdantieji užsimojo apgaule susirinkti Seimo narių balsus homoseksualų partnerystei įteisinti, kuomet prieštaraujantys tiesiog buvo išsiųsti į komandiruotes arba suklaidinti išvakarėse darytais pareiškimais, kad klausimas šiandien svarstomas nebus“, – feisbuke antradienio vakarą rašė A.Širinskienė.

„Tad šiandien civilinės sąjungos projektas apgaule „prasmuko“ per svarstymo stadiją. Garbinga? Nemanau. Bet ko tikėtis iš moraliai bankrutavusių valdančiųjų“, – pridūrė ji.

Pataisas taip pat parengė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė, „valstiečių“ seniūnė Aušrinė Norkienė ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė.

Kaip rašė politikė, į kitą kadenciją nukeltas įstatymo įsigaliojimas Seimui leistų laisvai apsispręsti be Laisvės partijos spaudimo, priimtą projektą atšaukti.

„Nes visi puikiai suprantam, jog jam įsigaliojus bus sukelti tokie „teisėti lūkesčiai“, kuriuos panaikinti bus be galo sudėtinga“, – feisbuke rašė ji.

Seimas antradienį po svarstymo kelių balsų persvara pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Už projektą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 52 ir susilaikė trys parlamentarai. Dar liko paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Civilinės sąjungos įstatymo projektą valdančiųjų politikai parengė kaip kompromisinį, kai parlamente 2021 metais buvo nepritarta Partnerystės įstatymo projektui.

Konservatyvūs parlamentarai laikosi pozicijos, kad civilinė sąjunga siūlomu reguliavimu būtų panaši į santuokos ar šeimos santykius. Anot jų, labiau tinkamas yra „artimo ryšio“ projektas, nes neprilygina nesusituokusių skirtingų ar vienos lyties porų šeimai.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius