Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 12

A.Širinskienė: pataisos leis Georgijaus juostą išimti iš legalios vartosenos

Seime svarstomos pataisos dėl totalitarinių ir autoritarinių režimų naudojamų karinės agresijos simbolių draudimo leis iš legalios vartosenos pašalinti Georgijaus juostą, sako Seimo narė Agnė Širinskienė.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Georgijaus juosta, priėmus šį įstatymą, bus iš viso išimta iš legalios vartosenos ir bet kuriuo atveju bus laikoma draudžiamu simboliu. Tai, manyčiau, taip pat įneš kur kas daugiau aiškumo ir baigsis visuomenės kiršinimas naudojant tokias juostas“, – antradienį Seime svarstant Susirinkimų įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus sakė A.Širinskienė.

Pagal projektus, Lietuvoje būtų draudžiama naudoti „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“.

Taip pat pataisoje konkrečiai nurodoma, kad tokiu simboliu „visais atvejais laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (Šv. Jurgio) juosta“.

Minėtas draudimas apims ir šiuo metu Rusijos kare su Ukraina naudojamus simbolius – raides „Z“, „V“ ir kitas.

„Ukrainai ir visam laisvajam pasauliui „Z“ šiandien reiškia Rusijos karo nusikaltimus, subombarduotus miestus, tūkstančius žuvusių ukrainiečių, todėl viešas šio barbarizmo rėmimas turi būti uždraustas ir Lietuvoje, be jokios abejonės“, – sakė viena iš pakeitimo iniciatorių Laisvės frakcijos narė Monika Ošmianskienė.

Anot jos, šis pakeitimas – nedidelis, bet labai svarbus žingsnis, palaikant už laisvę kovojančius Ukrainos piliečius.

Projekte numatyta, kad už tokių simbolių demonstravimą grėstų 300–700 eurų bauda, o juridiniams asmenims ji siektų iki 1,2 tūkst. eurų. Pakartotinai nusižengus būtų skiriama 500–900 eurų bauda fiziniams asmenims arba 800–1,5 tūkst. eurų bauda juridiniams asmenims.

Dabar Susirinkimų įstatymas draudžia rodyti Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavas, herbus, uniformas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius, atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himnus.

Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, tačiau į valdžią atėjus bolševikams tapo nebepageidaujamas. Juostelės vėl prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius – tuomet leista pasižymėjusiems kareiviams nešioti Georgijaus ordinus.

Sovietmečiu šis simbolis vėl nustumtas į periferiją, o 2005-aisiais minint 60-ąsias Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, jis imtas naudoti Rusijos valstybės mastu.

Simboliai – raidės „Z“ ir „V“ – atsirado pastaruoju metu, Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą. Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius