Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 07

A.Veryga kyla į kovą su elektroninėmis cigaretėmis: jo siūlymas „veipintojams“ greičiausiai nepatiks

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga turi pasiūlymą, kaip kovoti su vis dažnėjančiais apsinuodijimais elektroninių cigarečių skysčiais. Jo teigimu, netrukus pasekmės galėtų būti ir liūdnesnės, todėl būtina imtis veiksmų.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / 123RF ir BNS nuotr.

Pastaruoju metu vis dažniau pranešama apie apsinuodijimų elektroninių cigarečių skysčiais tarp paauglių – klesti nelegali prekyba, taip pat nepilnamečiai prietaisų arba skysčių gauna ir iš pažįstamų pilnamečių.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad netrukus apsinuodijimai gali virsti ir kur kas skaudesnėmis pasekmėmis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Aš manau, kad tikrai jų bus. Neabejoju, kad jų bus. Dabar, matyt, atsiranda tam tikras tinklas, atsiranda platintojai ir kai visas mechanizmas užsisuka, jį sustabdyti pasidaro labai sunku“, – 15min tvirtino Seimo narys.

„Manau, kad dar bus labai liūdnų istorijų – ir su perdozavimais, ir su apsinuodijimais, ir su kitais dalykais“, – pridūrė jis.

Siūlys uždrausti

Pasak A.Verygos, vienintelis kelias išvengti apsinuodijimų – uždrausti elektroninių cigarečių ir joms skirtų skysčių prekybą.

„Jeigu nuoširdžiai, tai aš nematau jokio kito sprendimo, kaip baigti prekybą šitomis visomis priemonėmis, skysčiais. Tiesiog ją uždrausti visiškai“, – pabrėžė parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartinė elektroninė cigaretė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartinė elektroninė cigaretė

Jis teigė esantis įsitikinęs, kad tai nepadidins šešėlinės prekybos, nes ji egzistuoja ir dabar.

Tačiau „veipinimo“ draudimas leistų lengviau kontroliuoti tuos, kurie tai daro.

„Jeigu tu pamatai žmogų, darantį nelegalų veiksmą, tai supraskim, kad tai jau visiškai kitas statusas, kita situacija – lengvai gali atpažinti, kad tai nelegalu“, – svarstė A.Veryga.

„Pabandysim pasitarti Seime“

Anot Seimo nario, toks draudimas nebūtų „tragiškas“, dėl to ketinama tartis ir parlamente.

„Reikia pasiaiškinti ir susižinoti, ar yra tokių precedentų, bet, kiek žinau, lyg ir yra tokių valstybių (...) Manau, kad pabandysim paieškoti Seimo narių, kurie tokį projektą teiktų“, – tvirtino A.Veryga.

Aš manau, kad visiems, kurie augina vaikus, turėtų būti labai neramu

Vis dėlto, jis teigė nežinantis, ar toks draudimas sulauktų palaikymo tarp parlamentarų.

Pasak A.Verygos, dėl tokio draudimo ar galimų alternatyvų būtų galima tartis ir su visuomene, galbūt netgi atlikti apklausą.

„Nematyčiau nieko blogo galbūt ir apklausą padaryti – paklausti žmonių. Galima ir viešą konsultaciją padaryti. Aš manau, kad visiems, kurie augina vaikus, turėtų būti labai neramu“, – pabrėžė anksčiau su priklausomybėmis dirbęs medikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas draudžia parduoti tabako gaminius, elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles asmenims iki 18 metų.

Kai kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų, tabako gaminių pardavėjai privalo iš perkančio tabako gaminius asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą.

Jeigu toks asmuo nepateikia amžių liudijančio dokumento, tabako gaminių pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam tabako gaminius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius