-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 16

A.Dailidė gali būti teisiamas Vokietijoje

Lietuvoje už nusikaltimus prieš žydus jau teistas, bet kalėjimo išvengęs 87 metų Algimantas Dailidė gali būti dar kartą teisiamas Vokietijoje.

Kaip rašo „Vilniaus diena“, Vokietijos prokurorai ieško galimybių patraukti baudžiamojon atsakomybėn gyvus likusius nacių kolaborantus, per Antrąjį pasaulinį karą prisidėjusius naikinant žydus. Liudvigsburge įsikūrusio Nacionalsocialistų nusikaltimų tyrimų centro taikiklyje atsidūrė keturi asmenys. Tarp jų – ir lietuvis A.Dailidė.

Pasak Vokietijos leidinio „Der Spiegei“, Liudvigsburgo prokurorai nagrinėja turimus duomenis ir sprendžia, ar 87 metų buvusiam Lietuvos saugumo policijos darbuotojui galima iškelti baudžiamąją bylą dėl žydų persekiojimo. A.Dailidė šiuo metu gyvena Vokietijoje, Saksonijos žemės Kirchbergo miestelyje, todėl yra pavaldus šios šalies teismų jurisdikcijai.

A.Dailidė 1941-1944 m. dirbo naciams pavaldžioje represinėje organizacijoje – Lietuvos saugumo policijoje. Vyras atkakliai tikino, kad ėjo paprasto raštininko pareigas, bet archyviniai dokumentai ir liudytojų parodymai sako ką kita. A.Dailidė dalyvavo vykdant žydų areštus, atliekant kratas jų namuose, sulaikė ir perdavė naciams kelis iš Vilniaus geto pabėgusius žydus, kurie vėliau buvo nužudyti. Kaltintojai tai vadina netiesioginiu dalyvavimu vykdant genocidą.

2006 m. Vilniaus apygardos teismas pripažino A.Dailidę kaltu, bet atleido jį nuo baudžiamosios atsakomybės paaiškinęs, kad senas ir ligotas žmogus nekelia pavojaus visuomenei. Paties kaltinamojo teigimu, jis kenčia nuo chroniškų nugaros skausmų ir artrito.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui A.Dailidė slapstėsi Vokietijoje, vedė moterį iš Tiuringijos, o šeštajame dešimtmetyje išvyko į JAV. 2001 m. nelaukdamas, kol bus deportuotas, jis grįžo į Europą, bet išvengė kalėjimo ir apsigyveno Kirchberge.

Be A.Dailidės, Liudvigsburgo Nacionalsocialistų nusikaltimų tyrimų centro akiratyje atsidūrė dar trys asmenys: Jungtinėse Valstijose gyvenantys Ivanas Kalymonas ir Johannas Breyeris bei prieš kelias savaites iš JAV į Austriją deportuotas Josias Kumpfas. Kiekvienam jų yra per 80 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius