Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 12

A.Matulo reikalaujama atsiprašyti

Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkui Antanui Matului gali atsirūgti per susitikimą su sveikatos priežiūros specialistais galbūt išsprūdę žodžiai. Medikų profesinė sąjunga jį apskundė Seimo vadovams, o šie išnarplioti reikalą patikėjo etikos sargams.
A.Matulas
A.Matulas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Prieš tris savaites Vilniaus Karoliniškių poliklinikoje įvykęs politikų ir medikų susitikimas baigėsi skandalu. Pasikalbėti apie planuojamą sveikatos apsaugos reformą atėję medikai išgirdo ne tik valdžios planus, bet ir esą nederamą A.Matulo pasakymą.

Dėl to Medikų profesinė sąjunga kreipėsi į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir opozicijos lyderį Valentiną Mazuronį. A.Matulo elgesio tyrimą pradėjo Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK).

Medikai skundžiasi, kad gydytojams, kurie buvo nusistatę prieš darbo laiko ir atostogų trukmės suvienodinimą, A.Matulas pareiškė: „Galite rėkti, galite daužyti langus, bet Vyriausybės nutarimai nebus atšaukti.“ Medikų profesinės sąjungos pirmininkė Albina Kavaliauskaitė LŽ pasakojo, kad tokie Seimo SRK pirmininko žodžiai šokiravo susitikimo dalyvius. „Tomis dienomis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis informavo, kad padėtis šalyje įtempta, trūksta tik režisieriaus neramumams įsiplieksti. O štai Seimo SRK pirmininkas per viešą susitikimą žodžiu paskatino kelti riaušes“, – įsitikinusi ji.

A.Matulas jaučiasi esąs apšmeižtas, tačiau dėl to nesiskundžia.

Medikų profsąjunga nori, kad A.Matulo elgesys būtų apsvarstytas Seime. Taip pat laukia parlamentaro atsiprašymo. „Jis turėtų atsiprašyti, nes įžeidė sveikatos apsaugos srities darbuotojus. Nežinau, kaip galima medikus prilyginti gatvės mušeikoms ar chuliganams. Nejaugi tik toks socialinis dialogas su mumis įmanomas?“ – piktinosi A.Kavaliauskaitė.

Ji pažymėjo, kad jos vadovaujamai profsąjungai sunkiai sekasi sutarti su A.Matulu. Jos nuomone, politikas dažnai elgiasi arogantiškai.

Pats A.Matulas tvirtina priešingai. LŽ jis aiškino, kad savo elgesiu visada stengiasi būti pavyzdžiu visuomenei, tad medikų skundas Seimo vadovybei jį gerokai nustebino. Jis įsitikinęs, kad tai asmeninės A.Kavaliauskaitės ambicijos, o ne visų gydytojų nuomonė apie jį. „Kiek pamenu, per minėtą susitikimą nieko panašaus nesakiau. Paklaustas apie medikų darbo ir atostogų trukmę tiesiog paaiškinau, kad Seimo SRK nebegrįš prie šio reikalo svarstymo. Manau, kad visa tai tiesiog nesusipratimas“, – sakė A.Matulas.

Išgirdęs apie profsąjungos kreipimąsi, Seimo SRK pirmininkas šnektelėjo su kitais susitikime dalyvavusiais medikais ir teiravosi jų apie savo kalbą. Esą jie patvirtino, kad A.Matulas nieko įžeidžiamo nepasakė.

A.Matulas jaučiasi esąs apšmeižtas, tačiau dėl to nesiskundžia. Esą pasirinkęs sunkų politiko kelią ir juo eidamas, jis žinojo, kad gali sulaukti panašių kaltinimų.

Nors abiejų šalių pateiktos versijos skiriasi, Seimo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas LŽ patikino, kad visų pasakojimų bus išklausyta ir situacija išaiškinta. „Atliksime išsamų tyrimą, ar A.Matulas ragino daužyti langus. Tikimės jau per artimiausią komisijos posėdį atsakyti į šį klausimą“, – dėstė jis.

A.Salamakinas kolegas politikus paragino elgtis atsakingiau, iš pradžių gerai pagalvoti ir tik paskui sakyti. „Pritariu, kad vyktų aštrios diskusijos, būtų įrodinėjama sava tiesa, bet visada reikia jausti ribas. Gaila, kad politikai kartais jas peržengia. Visada reikia galvoti, ką sakai“, – pabrėžė A.Salamakinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius