-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 24

A.Ažubalis mano, kad esminis Europos saugumo garantas yra JAV branduoliniai ginklai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis mano, kad esminis Europos saugumo garantas yra JAV branduoliniai ginklai, ir jie turi likti dislokuoti Europos šalyse.
Karo technikai atlieka JAV tarpkontinentinės balistinės raketos patikrinimą jos šachtoje.
Karo technikai atlieka JAV tarpkontinentinės balistinės raketos patikrinimą jos šachtoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų nuomonės sutapo dėl to, kad Amerikos branduolinis ginklas yra esminis Europos saugumo garantas ir kad jis turi čia likti. Kaip jūs žinot, dabar pasigirdo balsų, ir ne iš vienos valstybės, ir net artimų mums valstybių, kad ginklai turėtų būti išgabenti iš Europos. Mes manome, kad jie turi likti“, – po trečiadienį įvykusio susitikimo su Prancūzijos valstybės sekretoriumi Europos Sąjungos reikalams Pierre'u Lellouche'u žurnalistams sakė A.Ažubalis.

„Mūsų su ministru pokalbis vyko apie saugumą iš esmės ir aš juo patenkintas. Kaip Prancūzija mato transatlantinį europinį saugumą. Taip pat mūsų bendras matymas buvo tai, kad (kolektyvinę gynybą apibrėžiantis – BNS) penktas straipsnis NATO yra esminis dalykas ir čia mes turime būti solidarūs“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad P.Lellouche'as išsakęs nuomonę, jog Lietuva ir Baltijos šalys „neturi visą laiką būti prašytojų vaidmenyje“.

„Nes mes esam kartu saugumo davėjai, tą mes įrodome Afganistane. Ir todėl nuolatinis NATO buvimas mūsų valstybėje turi būti. Tai iš čia aš gavau visą palaikymą iš kolegos ir visą supratimą, kad neturime mes būti kaulytojais ir prašinėtojais – praėjus tam tikram laiko tarpui ir vėl sakyti: „gal jūs galit pratęsti, pavyzdžiui, na, oro policijos misiją?“, – kalbėjo A.Ažubalis.

Užsienio reikalų ministerijos vadovas taip pat sakė prašęs Prancūzijos paspartinti Baltijos šalių gynybos planų rengimą NATO.

„Taip pat išreiškiau pageidavimą, kad Prancūzija, žinant jos politinį svorį, spartintų reikalingų Lietuvai saugumo planų rengimą ir užtikrintų jų greitą, be trukdžių, apsvarstymą NATO kariniame komitete“, – teigė A.Ažubalis.

Lietuvos krašto apsaugos ministerijai iš valstybės biudžeto skiriami asignavimai 2010 metams siekia 853,3 mln. litų, tai yra 146,5 mln. litų mažiau nei 2009 metais. Lietuvos gynybai skiriama Bendrojo vidaus produkto dalis nežymiai viršija 1 proc. ir niekada nesiekė NATO pageidaujamų 2 proc. gynybai nuo BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius