Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 12

Abortus uždrausti norintys lenkai: jei į savo namus pasikvietėte svečią, nereiškia, kad turite teisę jį nužudyti

Abortus draudžiantį įstatymą užregistravę Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos atstovai aiškina, kad negimęs vaikas nėra moters nuosavybė, su kuria nėščioji gali elgtis kaip nori. „Ką reiškia nenorimi vaikai? Kai kas nenori ir kaimyno turėti, bet nereiškia, kad gali jį nužudyti“, – taip į klausimą apie tėvų nenorimus ir vaikų namuose augančius mažylius atsakė LLRA pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.
Ultragarsinis tyrimas
Ultragarsinis tyrimas / Fotolia nuotr.

Penktadienį apie tokią koalicijos partnerių iniciatyvą paklaustas premjeras Algirdas Butkevičius neslėpė jai nepritariantis.

„Aš manau, įstatymais mes šito klausimo nespręsime“, – pabrėžė jis

Abortus draudžiantį įstatymą užregistravo LLRA atstovas Zbignevas Jedinskis. Jame draudimui numatytos dvi išimtys: jeigu vaikas pradėtas per išprievartavimą arba nėštumas kelia grėsmę moters gyvybei.

Anot V.Tomaševskio, dalyje šalių, kuriose uždraustas nėštumo nutraukimas, abortai leidžiami ir tokiais atvejais, jei nustatoma, kad vaikas gims nesveikas.

„Mes tokios nuostatos neįrašėme, nes nėra vieningos nuomonės, tačiau dėl to galime diskutuoti“, – sakė V.Tomaševskis. Anot politiko, nelegalaus aborto atveju LLRA siūlo nebausti moterų, tik medikus, nes dažnai nėščiąsias taip elgtis verčia vyrai.

Jis pridūrė, kad Lietuvoje kasmet keliuose žūsta 400 žmonių, tačiau niekam nešovė į galvą uždrausti važinėti automobiliais. „Gal nelabai geras palyginimas, bet svarbiausia, turime apgint negimusio vaiko gyvybę“, – sakė jis. Anot LLRA vadovo, toks draudimas galioja 50 šalių, taip pat ir keliose Europos Sąjungos valstybėse.

V.Tomaševskis pateikė Lenkijos pavyzdį: 1993-aisiais šioje šalyje priimtam draudimui pagal apklausas, jo teigimu, pritaria 94 proc. žmonių. „Įstatymo galiojimas buvo sustabdytas pusantrų metų, per tą laiką buvo atlikti 1,5 tūkst. abortų, tuo metu iki įstatymo įsigaliojimo per tokį pat laiką būdavo atliekama 50 tūkst. nėštumo nutraukimų“, – sakė jis.

LLRA projekto oponentai dėsto tokius argumentus: uždraudus nėštumo nutraukimą padaugės nelegalių abortų, o kai kurios moterys šią procedūrą atliks užsienyje.

„Pasaulyje yra daug nelegalios veiklos, bet niekas nesugalvojo uždrausti Baudžiamąjį ar Civilinį kodeksus. Įstatymu norime sumažinti abortų skaičių, paskatinti vyrus ir moteris pagalvoti prieš priimant tokį sprendimą“, – pabrėžė Z.Jedinskis.

Seimo narys teigė nesutinkantis su sakančiais, kad vaisius – moters kūno dalis, todėl ji gali daryti ką nori.

„Vaikas yra savarankiška gyvybė, turinti savo DNR kodą ir savo kūno dalis. Moteris jam tik duoda prieglobstį ir kūno šilumą, yra kaip namelis. Jeigu jūs į savo namus pasikviečiate svečią, ar galite jį laikyti kūno dalimi? Galite jį nužudyti?“, – klausė jis.

Gydytojas genetikas Danielius Serapinas aiškino, kad jeigu gimtų tik planuoti vaikai, žmonių būtų perpus mažiau, tačiau sužinoję apie būsimą vaiką kai kurie tėvai prisiima atsakomybę.

Mediko įsitikinimu, kasmet atliekamų abortų skaičius yra šalies seksualinio elgesio vizitinė kortelė.

Jis atkreipė dėmesį, kad abortų leidimas mūsų šalyje esą yra sovietmečio palikimas.

„Tais laikais net nebuvo genetikos mokslo, bėgant metams jis atsirado, buvo įrodyta, kad gyvybė nuo pradėjimo turi visą genų rinkinį, kuris nulemia charakterį, ligas ir net kai kuriais atvejais mirties datą.  Ar gyvybės nutraukimas yra moters teisė? Ar gali vieno žmogaus teisė pažeisti kito teisę į gyvybę? Dabar reikia keisti supratimą ir teisinę bazę. Galbūt pavyks suformuoti visuomenės požiūrį, kad abortas negali būti šeimos planavimo priemonė, tai yra nužudymas“, – sakė D.Serapinas.

Jis pridūrė, kad teisė negali atsilikti nuo mokslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius