-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 08

Abstinencijos idėja neužkrečiama

Seimo vadovų iniciatyva apsaugoti nuo girtavimo parlamentarus nerado atgarsio kitose valdžios institucijose.
Brendis
Brendis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Nuo sausio 1-osios blaivybės bastionu tapusio Seimo pavyzdžiu kol kas neketina sekti nei prezidentūra, nei Vyriausybė. Iki šiol šių aukščiausių valdžios institucijų kavinėse laisvai prekiaujama visų rūšių alkoholiniais gėrimais, o parlamento restorano gėrimų lentynas puošia giros buteliai.

Vis dėlto trečiadienį Seimo valdyba mažumėlę atpalaidavo blaivybės diržą.

Patvirtinusi prekybos alkoholiniais gėrimais Seimo rūmuose tvarkos aprašą nustatė, kad išlenkti taurelę bus galima per banketus, priėmimus, furšetus bei dalykinių pietų metu. Be to, po darbo valandų priėmimus bus galima rengti ne tik oficialioms delegacijoms, bet ir, pavyzdžiui, vestuvių svečiams.

Prezidentūra draudimų nepripažįsta

Prezidentūros kavinėje, kurią aptarnauja „Stiklių“ restoranas, tauriųjų gėrimų „repertuaras“ pakankamai įvairus. Tačiau, kaip LŽ aiškino prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas, kanceliarijos vidaus tvarkos aprašas tarnautojams ir darbuotojams darbo metu draudžia vartoti alkoholinius gėrimus. Vadinasi, pasimėgauti taure vyno ar taurele brendžio prezidentūros kavinėje tegali svečiai – kitų institucijų darbuotojai, žurnalistai. Vis dėlto, pasak G.Krasausko, apyvarta dėl tokio pasimėgavimo labai menka. „Todėl nustatyti kažkokį draudimą, juolab kad kavinė yra ne mūsų padalinys, šiuo metu paprasčiausiai nėra poreikio“, – tikino kancleris. Pasak jo, drausminių nuobaudų dėl gėrimo darbo metu kol kas prezidentūroje nebūta.

Vyriausybėje gėrimų neatsisakoma

„Kol kas tikrai nesvarstėme jokių draudimų“, – LŽ sakė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio departamento vadovas Jonas Šniaukšta. Jau ne vienus metus Vyriausybės rūmų darbuotojus ir patį premjerą maitina akcinė bendrovė „Autoūkis“.

Pasak J.Šniaukštos, pajamos, kurias kavinė gauna iš alkoholinių gėrimų, labai menkos, alkoholinių gėrimų daugiausia išgeriama tik per priėmimus. „Jei būtų priimtas sprendimas atsisakyti stipriųjų gėrimų kavinėje, problemų nekiltų“, – tikino J.Šniaukšta. Pasak departamento vadovo, Vyriausybės rūmuose tikrai niekas negirtauja. Jis teigė neprisimenąs nė vieno atvejo, kad kas nors iš kanceliarijos darbuotojų būtų nubaustas už tokį nusižengimą. J.Šniaukšta sakė, jog į Vyriausybės rūmus įsinešti alkoholinių gėrimų nėra uždrausta, todėl jis neatmetė prielaidos, kad darbuotojai kabinetuose turi vieną kitą butelaitį.

Gers kabinetuose

Baigiantis 2008-iesiems – Blaivybės metams – Seimo valdyba palaimino naujojo parlamento vadovo subrandintą idėją ir nuo 2009-ųjų sausio 1-osios uždraudė tautos išrinktųjų šventovėje prekiauti alkoholiniais gėrimais. „Seime turi veikti Seimas, o ne barai ir kavinės“, – taip draudimo motyvą aiškino Seimo vadovas Arūnas Valinskas.

Naujosios Seimo valdžios užmojus išguiti iš parlamento alkoholinius gėrimus politikai vadino naiviu populizmu.

Praėjusios kadencijos Seimas ne kartą ketino parlamento rūmų maitinimo įstaigose uždrausti prekybą alkoholiu. Ryžtas sustiprėdavo dėl neblaivių politikų kaltės kilusių incidentų. Vienas ryškiausių kadencijos įvykių – neblaivaus socialdemokrato Gintauto Mikolaičio klajonės po Seimo rūmus praėjusių metų balandį. Rudenį, Seimo rinkimų kampanijos įkarštyje, neblaivus prie vairo įkliuvo konservatorius Egidijus Vareikis. Atgailaujančio politiko partija pasigailėjo, tačiau rinkėjai nubaudė – vienmandatėje apygardoje jis pralaimėjo.

Gerti stipresnius nei gira gėrimus Seimo nariai ir toliau galės savo kabinetuose. Šio proceso nesuvaldys jokia Seimo valdyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius