Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23

Absurdas: afrikiečių dantis taisiusiai odontologei padėti Lietuvos seneliams draudžia įstatymai

Jau dvejus metus į Afriką savanoriauti vykstanti odontologė Eglė Vindašiūtė Narbutė nuolat sulaukia priekaištų, kad, užuot taisiusi dantis afrikiečiams, verčiau padėtų savo šalies gyventojams. Taip ir padarė: senelių globos namų gyventojams, metų metus laukiantiems protezavimo paslaugų, nusprendė padovanoti dantų plokšteles. Ir susidūrė su visišku absurdu – tą draudžia Lietuvos įstatymai.
Odongologė Eglė Vindašiūtė savo darbo „kabinete“ Kenijoje
Odongologė Eglė Vindašiūtė savo darbo „kabinete“ Kenijoje / Eglės Vindašiūtės nuotr.

Net neįsivaizdavo, kad gali atsirasti tokios kliūtys

„Vis dar negaliu patikėti, kas pas mus vyksta. Sugalvojau labai gražią akciją padėti senelių globos namų gyventojams įvairiuose Lietuvos miestuose ir padaryti jiems dantų plokšteles.

Idėja sulaukė didelio dėmesio ir palaikymo, atsiliepė keliolika dantų technikų ir gydytojų odontologų. Tai neįtikėtini skaičiai. Ir tada ateina Odontologų rūmai: nieko negalima daryti, nes senelių namai neturi odontologinių paslaugų teikimo licencijos. Ir jei aš tai darysiu, grubiai pažeisiu teisės aktus. Net jei tiesiog nuimsiu atspaudus ir vėliau atliksiu matavimus, jokių kitų procedūrų, jokio kraujo, jokių adatų, jokio gręžimo.

Va tau: ir padėk Lietuvai! Tik imiesi iniciatyvos, tuoj atsiranda biurokratai, kurie, panašu, neturi jokio sveiko proto. Ačiū visiems parodžiusiems iniciatyvą, deja, Lietuvai to tiesiog nereikia“, – socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi gydytoja.

Moteris teigė nesitikėjusi, kad gali iškilti tokios neįveikiamos kliūtys. Ji buvo pasiruošusi surinkti visus reikalingus dokumentus, pateikti savo licenciją, gauti prisijungiančių dantų technikos laboratorijų licencijas, bet šiuo metu apie tai net nekalbama. Projekto apskritai negalima registruoti.

„Ji“ nuotr./Eglė Vindašiūtė
„Ji“ nuotr./Eglė Vindašiūtė

Ką pasiūlė valdininkai?

„Bandžiau aiškintis galimybės, bet atsakymai tokie, kad, pavyzdžiui, man siūloma bandyti gauti licenciją senelių namams, kas yra neįmanoma, kadangi senelių namuose nėra medicinos personalo, o jeigu nėra medicinos personalo, ten negali būti teikiamos medicinos paslaugos.

Kitas siūlymas – atsivežti tuos senukus pas save į kliniką, tačiau tai taip pat neįmanoma, nes aš esu samdomas darbuotojas ir negaliu atsivežti 150 senukų į kliniką, kurioje dirbu, kaip ir negaliu pasikviesti svetimų odontologų, kurie pasiryžę prisijungti prie akcijos ir padėti. Finansiškai tai nesveikos apimtys. Trečias siūlymas – nieko nedaryti. Jis, žinoma, paprasčiausias.

Aš nekaltinu Odontologų rūmų, kad yra tokia tvarka, tačiau iš tiesų norėtųsi daugiau geranoriškumo. Kyla įvairių klausimų. Pavyzdžiui, kaip teikiamos paslaugos neįgaliam ar didelio svorio žmogui, kuris negali išeiti iš namų? Medikai važiuoja į namus ir gydo. Paradoksas: pasirodo, tokiu atveju taip pat pažeidžiami teisės aktai.

Buvo bandymų siūlyti juos keisti, tačiau taip viskas ir liko. Tačiau Kraujo centrui leidžiama imti kraują įmonėse ar miesto aikštėse. Šiuo atveju žmogus duoda kraujo, taigi viskas turi būti atlikta labai steriliai. Mes net nesiruošiame gydyti, tik darysime atspaudus ir plokšteles. Taigi su krauju apskritai nėra jokio sąlyčio. Nesuvokiama logika, kodėl tai draudžiama“, – svarstė pašnekovė.

Yra specialistai, medžiagos, pacientai, bet nėra geros valios?

E.Vindašiūtė Narbutė savanoriauja Afrikoje, kur jau dvejus metus vyksta nemokamai taisyti dantų vietiniams gyventojams. Dėl to ji nuolat sulaukia priekaištų. Esą pagalbos reikia ir saviems, bet ji renkasi svetimus.

Jau vien kol gavau senelių globos namų sąrašą, kuriems reikia tokių paslaugų, užtruko pusantro mėnesio. Viskas pajudėjo tik tuomet, kai pajungiau Seimo narį.

„Štai ir nusprendžiau padėti. Prie akcijos prisijungė 15-17 laboratorijų, mes galime padaryti apie 150-200 plokštelių, odontologų atsiliepė tiek, kad man jau jų per daug. Tačiau pasirodė, kad pas mus valstybėje taip viskas gerai, kad tiems žmonėms nereikia padėti. Biurokratija svarbesnė už žmogaus gyvenimo kokybę. O tie žmonės protezavimo paslaugų laukia po 3-4 metus. Tiesiog trūksta geros valios iš valdininkų. Galbūt būtų įmanoma šiuo atveju gauti kokį nors vienkartinį leidimą, dar ką nors? Šiuo tikslu netgi viešąją įstaigą galėčiau įkurti. Man jau visokių minčių pradėjo kilti, kaip apeiti šią tvarką.

Kai pasižiūri, kaip apeinami rimtesni dalykai, yra viskas įmanoma. Kai nori padaryti kažką gera, tai jau tampa neįmanoma. Jau vien kol gavau senelių globos namų sąrašą, kuriems reikia tokių paslaugų, užtruko pusantro mėnesio. Viskas pajudėjo tik tuomet, kai pajungiau Seimo narį. Iki tol mane Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija siuntinėjo viena pas kitą.

Ar taip turi vykti viskas? Valdžia ragina – žmonės, darykite gerus darbus, kad Lietuvoje gyventi būtų gera. Tačiau net ir gerus darbus daryti neturint pažinčių – be šansų“, – akcijos sumanytoja negailėjo priekaištų valdininkams.

Eglės Vindašiūtės nuotr./Taip atrodo patalpa, kurioje lietuvės tris savaites taisė vietinių dantis
Eglės Vindašiūtės nuotr./Taip atrodo patalpa, kurioje lietuvės tris savaites taisė vietinių dantis

Odontologų rūmai: Europos Sąjunga – ne Afrika

Odontologų rūmų Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus tikino, kad įstatymu, kurį priėmė ne Odontologų rūmai, tik vykdantys tą įstatymą, numatyta, kad odontologines paslaugas galima teikti tik įmonėje, turinčioje licenciją šiai veiklai. Jokių kitų variantų nėra: nei po obelimi, nei savo virtuvėje to daryti negalima.

Pasak jo, dalis senelių namų tokias licencijas ir turi. Norint ją gauti, reikia tik atitikti tam tikras sąlygas – turėti odontologinę kėdę, visuomenės sveikatos centro leidimą užsiimti šia veikla, kuris liudija, kad bus užtikrintas paciento saugumas ir patalpos atitinka numatytas higienos normas. Ir tokiose patalpose jau galima dirbti, kiek tik nori, – mokamai ar nemokamai. Suprantama, įrengti tokią darbo vietą kainuoja ne vieną tūkstantį.

„Problema atsirado, kai gydytoja pabuvo Afrikoje ir kažkur po palme tai darė. Dabar ji nori įvesti tą pačią tvarką Europos Sąjungoje. Tačiau ką reiškia nuvažiuoti pas senelį? Beje, yra žmonių, kurie guli ne tik globos įstaigose, bet ir savo namuose. Ir tikrai problema, kad jie patys negali atvykti, kad gautų odontologines paslaugas.

Mes turėjome labai nemažai skundų, kad šių paslaugų neturi galimybės gauti namuose gulintys ligoniai. Atrodo, padaryti atspaudą paprasta. Tačiau jis sukietėja, gali kartu išsitraukti dantis, žmogus gali užspringti, gali dėl streso įvykti insultas ar infarktas. Kas tokiam žmogui suteiks pagalbą? Todėl jiems yra užtikrinamas transportavimas į gydymo įstaigą.

Problema atsirado, kai gydytoja pabuvo Afrikoje ir kažkur po palme tai darė. Dabar ji nori įvesti tą pačią tvarką Europos Sąjungoje.

Gydytoja sako, kad nebus kraujo. O kas gali garantuoti? Kokiam apšvietimui esant bus dirbama? Yra skirtumas tarp šviestuvo ir naktinės lemputės. Pagaliau kokius instrumentus ji atsiveš? Esą instrumentai bus sterilūs. Bet visuomenės sveikatos centras irgi turi taisykles, su kokiais instrumentais galima dirbti. Kas gali paneigti infekcijos riziką? Ir jei atsitiks nelaimė, kas atsakys?“ – bėrė klausimus pašnekovas.

Jei gydytoja nepaklausys, praras licenciją

Esą jeigu būtų leista teikti odontologijos paslaugas namuose, tuomet atsirastų galimybė visiems medikams tai daryti vos ne savo virtuvėje.

„Kalbėjausi su Vilniaus savivaldybe – ji užtikrintų tų senelių transportavimą į gydymo įstaigą. Taip pat sutinka prisijungti Maltos ordinas. Taigi problemos atvežti tuos senelius į gydymo įstaigą nėra. Tiesiog išeitis būtų rasti įstaigą, kuri šiuos žmones priimtų. O jei gydytoja visgi važiuos ir tai darys, mes visgi esame teisinė valstybė, kurioje už įstatymų pažeidimą numatoma atsakomybė. Tokiu atveju gydytojui stabdoma licencija“, – tikino A.Šeikus.

Eglės Vindašiūtės nuotr./Kenijos gyvenvietė, kurioje tris savaites praleido odongologė Eglė Vindašiūtė
Eglės Vindašiūtės nuotr./Kenijos gyvenvietė, kurioje tris savaites praleido odongologė Eglė Vindašiūtė

Mintis vykti į Afriką nebuvo spontaniška

E.Vindašiūtė Narbutė 15min yra pasakojusi, kad mintis važiuoti į besivystančią šalį ir ten savanoriauti nebuvo spontaniška. Tačiau kai apsisprendė, pradėjo ieškoti internete įvairių programų. Taip surado ne pelno siekiančią organizaciją „Kinga Africa“, kurios įkūrėjas Francis Muthama Thika mieste, Kenijoje, stengiasi padėti vietiniams gydyti dantis.

Susisiekus su juo paaiškėjo, kad galima atvykti bet kada – visi specialistai, sutinkantys taisyti vietiniams dantis nemokamai ir dar su savo priemonėmis, čia labai laukiami.

„Tiksliai nežinau, kodėl Francis įkūrė būtent odontologines procedūras teikiančią organizaciją. Tačiau tai kažkaip susiję su vaikystėje patirtais įvykiais. Apskritai Kenijoje iki šiol žmonės apie dantų ir burnos higieną mažai ką žino. Beveik visos dantų ligos gydomos vienu būdu – dantys išraunami, todėl teko matyti labai daug jauno amžiaus žmonių, jau neturinčių vieno ar net kelių dantų“, – pasakojo odontologė.

Už šį darbą lietuvė negavo nė cento. Dar daugiau – iš savo kišenės ji apmokėjo ne tik savo, bet ir kartu dirbusios odontologo padėjėjos kelionės išlaidas. Savo entuziazmu ir idėja atostogas praleisti prasmingai ji uždegė ir dar vieną kolegę. Ja patikėjo ir odontologijoje naudojamomis priemonėmis prekiaujančios įmonės, dovanojusios lietuvėms įvairių reikmenų.

Vida Press nuotr./Sena moteris
Vida Press nuotr./Sena moteris

SAM ragina senelius atvežti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) palaiko odontologės idėją ir ragina Odontologų rūmus ją paremti.

„Labai gaila, kad gražios žmogiškos iniciatyvos ir noras padėti silpniausiems atsiduria biurokratinio aparato gniaužtuose. Pirmiausia reikėtų paminėti tai, kad Odontologų rūmai (OR) yra savivaldos institucija, kuriai įstatymu suteikta teisė licencijuoti, patiems prižiūrėti paslaugų kokybę ir tirti skundus. Šiuo atveju, įvertinus, kad tai yra labai prasminga idėja – noras neatlygintinai aprūpinti senelių namų gyventojus dantų plokštelėmis, nepaisant to, net jei ir yra kažkokia odontologų norma, ribojanti tokių paslaugų teikimą ne stomatologijos kabinete, reikėtų į tai žiūrėti žmogiškai. Ypač, jei tokios paslaugos teikimas nekelia pavojaus žmonių sveikatai, nepažeidžia pacientų teisių, nėra atliekamos jokios intervencijos.

Juk, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros sistemoje slaugytojos gali ateiti į namus ir teikti paslaugas pacientams, socialiniai darbuotojai – taip pat. Tai yra paslaugų priartinimas prie paprasto žmogaus, kad jam būtų patogiau, nereikėtų niekur važiuoti, eiti. Juk visi suprantame, kad, deja, ne visi garbaus amžiaus senelių namų gyventojai gali pakilti ir nukeliauti iki paslaugos teikimo vietos“, - teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Šriubienė.

Pasak jos, SAM specialistai bendravo šiuo klausimu su Odontologų rūmais ir jie mus užtikrino, kad susiklosčius tokiai situacijai, Odontologų rūmai pasistengs padėti akcijos iniciatoriams įgyvendinti sumanymą – užtikrinti, kad seneliams, kuriems reikalinga ši paslauga, gautų pristatymo (transportavimo) paslaugas į gydymo įstaigas, kur šiems žmonėms bus suteikta nemokama protezavimo paslauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius