Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 05 02

Advokatė Renata Beržanskienė: 15min seka CNN ir „The New York Times“ pėdomis

LRT laidoje „Teisė žinoti“ advokatų kontoros „Sorainen“ partnerė Renata Beržanskienė teigė, kad Lietuvoje kasmet sparčiai auga bylų dėl įžeidimo ir šmeižto skaičius. Pasak jos, 15min iniciatyva atsisakyti anoniminių komentarų yra sveikintina ir priartina Lietuvą prie didžiausių Vakarų žiniasklaidos priemonių etikos standartų.
Rinkodara
Portalas 15min / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai vertybinė paskata. Pradėkime diskutuoti viešumoje savo vardu, – siūlė T.Balžekas.

15min pasveikino ir „Delfi“ advokatas Andrius Iškauskas, kuris patikino, kad jo atstovaujamas portalas visada bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis identifikuojant įstatymus pažeičiančius komentatorius. 15min leidėjas nurodė, kad tai yra vertybinis žiniasklaidos pasirinkimas ir detaliau paaiškino, kaip veiks naujoji komentavimo sistema.

Į laidos vedėjos Ritos Miliūtės klausimą, kodėl sprendimas priimtas dabar, T.Balžekas atsakė: „Kažkada ateina metas priimti sprendimus. 15min keičia savo strategiją. Neseniai įkūrėme Žurnalistinių tyrimų, Paaiškinamosios žurnalistikos skyrius. Komentarų uždraudimas neregistruotiems vartotojams yra vienas iš tų veiksmų, kuriuos esame nusimatę savo žiniasklaidos kanalo ateičiai.

Tomas Balžekas
Tomas Balžekas

Ši idėja brandinta seniai. Norime viešumoje diskutuoti savo vardu ir taip parodyti savo tikrąją nuomonę, o ne slėptis po kauke. Tai vertybinė paskata. Pradėkime diskutuoti viešumoje savo vardu.“

Mūsų skaičiavimais, apie 13 proc. iš visų komentarų yra šalinami, – nurodė A.Iškauskas.

Pasak jo, nėra galimybės šimtu procentu užtikrinti, kad visi komentatoriai prisistatys savo tikraisiais vardais, tačiau autorizacija per socialinius tinklus arba elektroninį paštą stipriai sumažins skaičių žmonių, kurie pridengdami anonimiškumu į portalus ateina kurstyti neapykantos, tyčiotis ar šmeižti.

„Įkūrėme komentarų koordinatoriaus poziciją. Bendrausime su bendruomene. Pastebėję netikrus profilius ar mūsų taisyklių pažeidimus, susisieksime su asmeniu ir apie tai informuosime. Jei tai nepadės, komentatorius bus blokuojamas“, – sakė 15min vadovas.

R.Miliūtė pasiteiravo „Delfi“ advokato A.Iškausko, ar anoniminiai komentarai turi būti siejami su žodžio laisve. Pašnekovas pasveikino 15min iniciatyvą ir patikino, kad delfi.lt visada šalina netinkamus komentarus, bendradarbiauja su teisėsauga ir skelbia informaciją apie sankcijas, kurių sulaukia netinkamus komentarus išplatinę portalo skaitytojai.

„Mes labai gerbiame žmogaus laisvę pasakyti savo nuomonę. Mūsų skaičiavimais, apie 13 proc. iš visų komentarų yra šalinami. Kiti komentarai yra nuomonės, diskusijos, pažiūros“, – sakė A.Iškauskas.

Per 2015 m. buvo 251 baudžiamoji byla dėl šmeižimo ir įžeidimų. Bylų skaičius kasmet didėja apie 10 proc., – teigė R.Beržanskienė.

Jis tai pat nurodė, kad anoniminiuose komentaruose dažnai pateikiama vertinga informacija žurnalistų temoms. T.Balžekas patikslino, kad 15min skaitytojų galimybė anonimiškai kreiptis į žurnalistus niekur nedingsta. Jie ir toliau gali naudotis specialiomis formomis arba elektroniniu paštu.

R.Miliūtė kreipėsi į advokatę R.Beržanskienę su klausimu, kas įstatymo požiūriu yra komentaras internete.

Advokatė paaiškino, viešosios informacijos rengėju ir skleidėju gali būti ne tik žurnalistas, bet ir, pavyzdžiui, asmuo turintis pakankamai daug sekėjų socialiniuose tinkluose. „Teismų praktikos nėra, bet mano nuomone apie 2–3 tūkst. pasekėjų yra pakankama, kad tu būtum vertinamas kaip informacijos skleidėjas. Tokiu atveju tau kiltų atsakomybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LR civilinis kodeksas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LR civilinis kodeksas

Aš labai sveikinu tokią iniciatyvą. Populiariausios pasaulio žiniasklaidos priemonės, tokios kaip CNN, komentarus leidžia tik kartais, kai į diskusiją įjungia pats redaktorius.

„The New York Times“ nuo 2014 m. atsisakė galimybės komentuoti anonimiškai“, – sakė pašnekovė.

Advokatė priminė, kad per 2015 m. Lietuvoje buvo 251 baudžiamoji byla dėl šmeižimo ir įžeidimų. Bylų skaičius kasmet didėja apie 10 proc.

VIDEO: Interneto higiena: pirmoji produktų linija interneto vartotojams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius