-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 02

Aiškėja daugiau Henriko Daktaro nusikaltimų

Nuplėšta skraistė nuo vienu įžūliausių Lietuvoje laikomų nusikaltimų. Paaiškėjo, kad užpuolikai, prieš 15 metų pagrobę saugumietį bei buvusį kontržvalgybininką ir prirakinę prie medžio, vykdė nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro įsakymą, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Henrikas Daktaras
H.Daktaras šiuo metu slapstosi. / Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr.

Pasak dienraščio, į H.Daktaro, kuris šiuo metu slapstosi, pinkles buvo patekę ne tik žinomi verslininkai ir nusikaltėliai, bet ir aukšto rango pareigūnai. Tarp jų – tuometinis Valstybės saugumo departamento valdybos viršininkas Valentinas Junokas, vėliau tapęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu. 

1994 metais H.Daktaro gaujos smogikai, apsirengę kaip policininkai, pagrobė sunkvežimiu vežtas kontrabandines cigaretes. Šį krovinį tuomet lydėjo pistoletu ginkluotas V.Junokas ir buvęs Krašto apsaugos ministerijos Kontržvalgybos departamento skyriaus viršininkas Petras Ivoškis. Jiedu buvo nuvežti į mišką ir prirakinti prie medžio. Tik vieno jų sumanumo dėka pavyko išsivaduoti ir išvengti mirties.

Vilties išsigelbėti buvo mažai 

V.Junokas kol kas buvusio įvykio komentuoti nenori – vyksta ikiteisminis tyrimas, be to, pasak vyro, ne visi tąsyk užpuolime dalyvavę asmenys yra suimti.
Atviresnis buvo P.Ivoškis: „Atsigavęs nuo patirto šoko ėmiau svarstyti, kaip išsigelbėti. Tačiau kuo ilgiau mąsčiau, tuo aiškiau darėsi, kad arba sušalsime, arba mirsime iš bado. Buvo mažai vilties, kad į nuošalią vietą užklys koks nors žmogus“.  Vis dėlto išsigelbėti pavyko – rankinio laikrodžio apyrankės sagtimi atrakinti antrankius.

Viską žino tik H.Daktaras

Nors Kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir atskleidė, kad pagrobimą surengė H.Daktaras su savo parankiniais, dienraščio „Lietuvos rytas“ teigimu, rasti dar ne visi atsakymai. Iki šiol neaišku, kaip H.Daktaras sužinojo, kad į Klaipėdą bus vežama kontrabanda, paslėpta po durpėmis. Nors daugelis šio nusikaltimo dalyvių jau prisipažino, jie tvirtina, kad nežino, iš kur buvo gauta informacija. To negali pasakyti netgi prie apiplėšimo prisidėjęs vienas artimiausių H.Daktaro aplinkos žmonių – šiuo metu kalintis, tačiau su pareigūnais bendradarbiaujantis Vidmantas Gudzinskas.

Dienraščio žiniomis, šiuo metu vadinamojoje Daktarų byloje yra 200 nusikaltimų. Tarp jų – daugiau kaip 30 žmogžudysčių. Nemažai aukų prieš nužudant buvo ypač žiauriai kankintos. Tyrėjai tvirtina, kad savo žiaurumu Daktarai gerokai lenkė Panevėžio Tulpinių ir Klaipėdos Gaidjurginių gaujas.

Tiriant paaiškėjo, kad Daktarų gauja turėjo daug įtakos ir teisėsaugos pareigūnams, ir politikams. Nemažai aukšto rango pareigūnų vykdė gaujos lyderių nurodymus, kai kurie jų kartu organizuodavo kontrabandą ir kitus nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius