2023 05 04

Aiškios pozicijos dėl L.Pernavo kandidatūros į STT vadovus Seimo frakcijos dar neturi

Seimo frakcijos dar nežino, ar pritars Lino Pernavo kandidatūrai į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus, tačiau artimiausiu metu šį klausimą žada nagrinėti.
Linas Pernavas
Linas Pernavas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Kadangi tapo oficialu, bus proga ir apsitarti“, – BNS ketvirtadienį sakė valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Taip ji kalbėjo prezidentui Gitanui Nausėdai Seimui oficialiai pateikus buvusio policijos generalinio komisaro kandidatūrą vadovauti korupciją tiriančiai tarnybai.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad kandidatas „turi nemažus šansus“, tačiau dar nėra aišku, kokios pozicijos laikysis kitos frakcijos.

„Kaip iki šiol vykdęs pareigas, L. Pernavas, man atrodo, ėjo jas tinkamai“, – sakė politikė.

Savo ruožtu Seimo vicepirmininkas, „laisviečių“ seniūnas Vytautas Mitalas teigė, jog galutinį frakcijos sprendimą lems kandidato STT veiklos vizija.

„Kandidatūra yra įdomi. Reikės įvertinti visą darbo programą, kurią jis atsineša su savimi. Tas turbūt bus svarbiausia“, – BNS teigė parlamentaras.

Valdančiųjų Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas BNS teigė buvusio policijos generalinio komisaro kandidatūrą vertinantis „kol kas rezervuotai“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Ar Pernavas yra tas, kuris galėtų STT vadovu dirbti, tai mes frakcijoj spręsim. Kad dirbęs policijoj generaliniu komisaru, tai suprantam – teisėsauga, teisėtvarka, bet STT vis tik specifinis analitinis darbas, tai nedrįstam pasakyti nei taip, nei ne“, – kalbėjo Seimo narys.

Skeptiškai L. Pernavo kandidatūrą vertina ir opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

„Kiek buvo pokalbių, diskusijų apie šitą asmenį, tai aš susidariau nuomonę tokią, žinoma, nenoriu kalbėti už kitus, kad požiūris yra neigiamas“, – sakė parlamentaras.

„Žinot, pokalbiai tam tikri šia tema buvo, bet reikia, kad ir kiti frakcijos nariai išsakytų savo nuomonę“, – pridūrė jis.

Taip pat opozicinės Darbo frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas sakė, kad kandidatūros „vertinimas yra nei tai teigiamas, nei tai neigiamas“.

„Kalbėsimės, kviesimės į frakciją, diskutuosim, žiūrėsim, priimsim sprendimą. Kol kas neturim tokio vienareikšmio, vienbalsio frakcijos sprendimo“, – sakė jis.

Tuo metu opozicinių socialdemokratų seniūnės pavaduotoja Rasa Budbergytė BNS teigė, kad „čia, kaip sakoma, gali būti ir pritarimas šiuo atveju“, nors frakcijoje klausimas dar nesvarstytas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

„Bet tikrai aš bent asmeniškai nelabai matau argumentų, kodėl būtų nepritarta šitai kandidatūrai“, – sakė politikė.

Klausimą frakcijoje artimiausiu metu žada kelti ir opozicijoje esantys „valstiečiai“.

„Mes dar nešnekėjom tuo klausimu“, – sakė Seimo narė Guoda Burokienė.

Šiuo metu 46-ių L. Pernavas dirba Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje. Jis 1999 metais baigė Lietuvos teisės universitetą, 2005 metais – Vilniaus universitetą, kur įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje L. Pernavas pradėjo 1995 metais, vadovaujančias pareigas įvairiuose regioniniuose komisariatuose ėjo nuo 1999 metų. Policijos generaliniu komisaru pareigūnas dirbo 2014 – 2019 metais.

Naujas STT vadovas skiriamas šiemet kovą pasibaigus Žydrūno Bartkaus kadencijai, šiuo metu tarnybai laikinai vadovauja Jovitas Raškevičius.

STT direktorių skiria prezidentas Seimo pritarimu. Tarnyba vykdo korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir analitinę antikorupcinę žvalgybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius