Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 22

Aistringi skaitytojai kvies keistis knygomis

Perskaitytos ir lentynose vietą užimančios knygos gali suteikti daug džiaugsmo ir naudos tiems, kurie jų nebeįperka. Netrukus uostamiestyje atsiras galimybė keistis knygomis.
Nutarta, kad knygų keityklų veiklos pradžiai reikalinga bent 500 egzempliorių leidinių. „
Nutarta, kad knygų keityklų veiklos pradžiai reikalinga bent 500 egzempliorių leidinių. „ / 15min.lt nuotr.

Tokia mintis kilo viešosios įstaigos „Infokursas“ vadovei Vaidai Žvikienei kartu su bendraminčiais – viešosios įstaigos „Pridėtinės vertės mokėtojai“  savanoriais – Klaipėdoje įgyvendinančiai projektą „Knygų keitykla“.

Šiuo metu jau prasidėjo parengiamieji darbai: knygos renkamos iš projektą inicijavusių organizacijų narių. Per dvi savaites jau sukaupta 50 knygų. Manoma, kad keityklų veiklos pradžiai reikalinga bent 500 egzempliorių.

Skatins skaityti knygas

Knygų keityklas įkursiantys entuziastai šią savaitę pradeda įvairaus žanro leidinių surinkimo akciją ir už savo organizacijų ribų. Knygų surinkimo taškai bus įkuriami visose tokį norą pareiškusiose įmonėse. Taip miestiečiai bus skatinami ir turės galimybę padovanoti nereikalingas, perskaitytas knygas būsimoms knygų keitykloms.

„Idėja gimė iš asmeninės patirties. Ramiai pro knygyną praeiti negaliu – esu aistringa knygų skaitytoja. Tačiau finansinė situacija neleidžia įsigyti visų trokštamų leidinių, kurių kaina šiandien svyruoja nuo 30 iki 60 ir net daugiau litų. O ką bekalbėti apie pačias pažeidžiamiausias visuomenės grupes, kurios visus finansinius išteklius atiduoda komunaliniams mokesčiams ir maistui. Knygos daugeliui šiandien tampa tikra prabanga“, – idėją pasakojo V.Žvikienė.

Leidinių grąžinimą „reguliuos“ sąžinė

Projekto metu numatyta įsteigti tris nuolatines knygų keityklas trijų skirtingų uostamiesčio nevyriausybinių organizacijų patalpose. Paklausta, kaip bus organizuojama knygų paėmimo ir grąžinimo procedūra, pašnekovė V.Žvikienė teigė, jog sėkmingus knygų mainų procesus keityklose užtikrins pačių nevyriausybinių organizacijų darbuotojai savanoriai. Esminis dalykas – apeliacija į kiekvieno žmogaus sąžinę ir atsakomybės jausmą, tad nebus pildomi jokie popieriai, kurie „įrodys“, jog žmogus knygą paėmė, bet jos negrąžino.

„Turime išmokti ir be kontrolės būti atsakingi bei sąžiningi patys prieš save. Jei knygos negrąžinsi ar vietoj jos neatneši kitos, nutrūks natūralus žmogiškų mainų procesas, o kas nors galbūt neperskaitys to, ko seniai troško“, – teigė V.Žvikienė.

Beje, ketinantys įsilieti į knygų surinkimo procesą, ar norintys, kad jų patalpose būtų įrengtos knygų keityklos nepatirs išlaidų – jas padengs projekto iniciatoriai, kurių idėjos įgyvendinimą remia Atviros visuomenės instituto Pagalbos fondas Lietuvoje.

Kviečia registruotis ir dovanoti

VšĮ „Infokursas“, kartu su šio projekto partneriu VšĮ „Pridėtinės vertės mokėtojai“ įsipareigoja kasmet rengti knygų surinkimo akcijas. Taip pat tikimasi, kad ši iniciatyva bus sektinas pavyzdys visoms mieste veikiančioms organizacijoms ar įmonėms, ir jos savo lėšomis įkurs dar daugiau knygų keitimosi taškų.

„Kviečiame visas miesto nevyriausybines organizacijas, norinčias, kad jų patalpose projekto lėšomis būtų įkurtos knygų keityklos, registruotis elektroniniu paštu info@infokursas.lt arba susisiekti telefonu 8618 57844. Svarbiausias kriterijus atrenkant tas tris, kurioms ir padovanosime pilnas knygų knygų lentynas, bus organizacijos veiklumas ir narių skaičius. Tuomet klaipėdiečius informuosime, kuriose organizacijose pradeda veikti knygų keityklos, kur bus galima ateiti ir perskaitytą knygą tiesiog iškeisti į kitą. Kviečiame visų miesto įmonių, organizacijų kolektyvus įsilieti į knygų surinkimo procesą: peržiūrėkite savo lentynas ir dovanokite knygas tiems, kam šiuo metu jų galbūt labai reikia“, – ragino V.Žvikienė.

Kiekvienos užsiregistravusios organizacijos patalpose bus pastatytos specialios dėžės ir, kai šios bus pilnos knygų, organizatoriai jas paims. Knygas gali dovanoti ir pavieniai asmenys. Akcijų metu miestiečių paaukotos knygos ir taps trijų Klaipėdos knygų keityklų turtu, kuriuo galės naudotis bet kuris klaipėdietis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius