Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 06 /15:59

Aistros LEU: universitetas trečiadienį nusprendė, kad nori jungtuvių su VDU

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) vadovybė, dėstytojai ir kiti darbuotojai trečiadienį aiškinosi, kuri dalis universiteto nori jungtis prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU). Anksčiau dalis universiteto akademinės bendruomenės buvo išreiškusi norą jungtis ne prie VDU, o prie Vilniaus universiteto (VU) – ji trečiadienį dalyvauti balsavime atsisakė. Suskaičiavus balus paaiškėjo, kad laimėjo jungimosi su VDU šalininkai.
Algirdas Gaižutis ir Juozas Augutis
Algirdas Gaižutis ir Juozas Augutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LEU rektorius Algirdas Gaižutis trečiadienio susitikime pareiškė, kad nėra jokių galimybių universitetui išlikti savarankiškam. Jis siekia, kad LEU taptų VDU Švietimo akademija Vilniuje, tačiau Švietimo ir mokslo ministerija yra nurodžiusi, kad tai prieštarauja Seimo sprendimams.

Po balsų skaičiavimo paaiškėjo, kad LEU tapimui VDU padaliniu Vilniuje – Švietimo akademija – pritaria 131 akademinio personalo atstovas, prieš balsavo 11, 3 biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Neakademinis personalas balsavo panašiai: 80 palaikė minėtą idėją, 5 balsavo prieš, 3 biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Ministerija įspėja

Siekis, kad LEU taptų VDU Švietimo akademija Vilniuje, neatitinka Seimo patvirtinto valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano nuostatų, prieš posėdį LEU įspėjo Švietimo ir mokslo ministerija.

„Seimo patvirtintame plane yra pasakyta, kad švietimo ir ugdymo moksliniai tyrimai ir pedagogų rengimas turėtų būti sutelkti klasikiniuose universitetuose ir Šiaulių universitetiniame mokslo centre, išvengiant dubliavimo miesto mastu. Vilniuje didžiausias mokslo potencialas neabejotinai yra sutelktas klasikiniame Vilniaus universitete, kuris aktyviai plėtoja pedagogų rengimo programas ir rengiasi atlikti vieno svarbiausių nacionalinių pedagogų rengimo centrų misiją“, – pranešime cituojamas švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Vilūnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Viliūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Viliūnas

Kaip pabrėžia viceministras, alternatyvos, dėl kurių turėtų diskutuoti LEU bendruomenė, yra dvi. Susijungimo su VDU atveju – tai LEU universiteto ar jo dalies persikėlimas į Kauną. Kita alternatyva galėtų būti LEU ar jo dalies įsiliejimas į Vilniaus universitetą.

2017 m. birželio 29 d. LR Seimo patvirtintame valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plane numatyta Vilniuje ir Kaune sutelkti po vieną klasikinį, plačios aprėpties tyrimų universitetą. Šiuose miestuose taip pat gali veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų ir menų universitetai.

Susitikime LEU buvo piktintasi, kad viceministras leido sau pareikšti, kiek ir kokių pasirinkimų turi universitetas.

A.Gaižutis: taikinys – LEU turtas

„Reikia žinoti vieną dalyką, kad mes gyvename visuomenėje, kurioje bus patys įvairiausi interesai, į kokią formą jie įveliami, reikia stebėti. Pasirodo, kai kurie verslininkai puikiai išmano dvidešimt pirmo amžiaus pedagogiką“, – LEU bendruomenei trečiadienį kalbėjo A.Gaižutis.

Prieš tai jis nuogąstavo, kad į LEU turtą – pastatus, biblioteką, stadioną, tiesiamos rankos.

Rektorius įsitikinęs, kad turtą lengviausia bus išlaikyti jungtuvių su VDU atveju, nes aukštosios mokyklos toli viena nuo kitos. Jis neslėpė kalbėjęs su nepritariančiais jungtuvėms, su VDU universiteto atstovais ir minėjęs, kad VU biblioteką turi – antros jai nereikia.

„Aš neagituoju, bet kada mes galvojame, kur dedame parašą, ar agituojame kitus, pagalvokime šiek tiek daugiau visapusiškai“, – pridūrė jis.

Rektorius piktinosi, kad ankstesni pareiškimai, neva 70 proc. akademinės bendruomenės pasisako už jungimąsi su VU, padarė universitetui žalą. Rektorius ragino prieš kalbant pagalvoti apie LEU įvaizdį ir prašė nekenkti jam.

„Vėliau darant žingsnius, mums svarbu bus turėti argumentus, kiek akademinės bendruomenės pasisako už tai ar kita“, – teigė rektorius ir paragino dalyvauti balsavime.

Nepritariantys jungtuvėms su VDU nedalyvavo balsavime

Trečiadienio balsavime dalyvavo tik akademinis ir neakademinis personalas, studentai balsuos vėliau.

Susitikime Socialinės edukacijos fakulteto akademinės ir neakademinės bendruomenės nariai per atstovę pareiškė, kad neetiška yra balsuoti formuluojant klausimą tik dėl jungtuvių su VDU ir nekreipiant dėmesio į VU raginimą kalbėtis dėl jungimosi.

Ši bendruomenė atsisakė dalyvauti balsavime ir pareikalavo sudaryti derybinę grupę, kuri pradėtų pokalbius dėl LEU įsiliejimo į VU.

Šiame fakultete dirba 41 darbuotojas, pareiškimą pasirašė 28. „Reikia pagalvoti, kodėl buvo vengiama sušaukti susirinkimą anksčiau ir kodėl mes nediskutavome“, – teigė šio fakulteto atstovė.

J.Augutis: jūsų silpnumas – susiskaldyme

VDU rektorius Juozas Augutis į LEU bendruomenę kreipėsi pastebėdamas, kad jo čia greičiausiai neturėtų būti.

„Nesulauksite iš manęs jokios agitacijos ar kažko panašaus, bet kelis žodžius noriu pasakyti“, – pareiškė jis.

Anot J.Augučio, tuo metu, kai universitetai ėmė derėtis dėl susijungimo, dar nebuvo darbo grupės planų ar kitokių vizijų: „Pradėjome tai todėl, kad matėme, kad mokytojų rengimo sektorius eina ne ten. Tai darėme nieko neverčiami. Suprantu, kad jums nėra lengvų sprendimų, tokių, kurie patenkintų jus visus.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./LEU darbuotojai ir studentai aiškinosi, kas nori jungtis prie VDU
Luko Balandžio / 15min nuotr./LEU darbuotojai ir studentai aiškinosi, kas nori jungtis prie VDU

Pasak J.Augučio, kad jeigu LEU atstovai balsavime nuspręs, kad nenori, pykčių nebus, bet dvejus metus brandintą planą teks išmesti į šiukšlių dėžę.

„Jūsų universiteto silpnumas tame, kad iki šiol nebuvo vienybės. Tas labai grasina tuo, kad institucija išnyks kaip tokia ir, aišku, dėl žmonių, gal protingi, išsilavinę žmonės, surasit vietas, kažkas VU, kituose universitetuose... Bet kaip tokios bendruomenės, universiteto, akademijos, tokios būti negalės, jūs žinote (…) Linkime jums priimti teisingą sprendimą, bet kokį mes gerbsime, ačiū ir sėkmės“, – pasisakyti už jungtuves su VDU agitavo šio universiteto rektorius.

Iš aukštojo mokslo reformos liko tuščiaviduris kevalas

Seimo pavasario sesijoje dėl aukštojo mokslo pertvarkos virė didelės aistros.

Deja, jo autoriai neatlaikė kai kurių parlamentarų, nusprendusių gelbėti jiems artimas aukštąsias mokyklas, spaudimo. Todėl Seimas nubalsavo už tokį reformos variantą, kuris neverčia jokių aukštųjų mokyklų jungtis, jame tik labai abstrakčiai kalbama apie tai, kiek aukštųjų mokyklų Lietuvoje turi likti po reformos.

Beje daugiausiai pastangų išsaugoti savo universitetą įdėjo VDU rektorius J.Augutis. Nelaukdamas Seimo sprendimo jis ėmė ieškoti, su kuo jungtis, ėjo pas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir net gavo palaiminimą jungtuvėms. Planus jungtis parlamento vadovui pristatė VDU, Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) ir LEU vadovai.

„Mes matome vieno Kauno universiteto gelbėjimo akciją. Kitaip aš to pavadinti negalėčiau. Nieko bendro su aukštojo mokslo kokybe tai neturi. Tai yra tik kelių silpniausių universitetų susikėlimas į vieną, gana prairusią ir skęstančią valtį“, – taip valdančiųjų veiksmus tuomet įvertino konservatorių partijos pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Aistros virė ir pačiame LEU – dalis akademinės bendruomenės ėmė atvirai reikšti nepasitenkinimą tuo, kad skubinamos jungtuvės su VDU, neatsiklausus visų nuomonės, dalis LEU bendruomenės tada išreiškė norą jungtis su VU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius