Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22

Akcija „Facebook“: „Rašyk pavardę lenkiškai, nes esi lenkas“

„Jeigu negalime rašyti pavardės lenkų kalba oficialiuose dokumentuose, tai galime bent jau „Facebook“, – taip tvirtina Tomaszas Pieszko, vienas iš akcijos „Rašyk pavardę lenkiškai, nes esi lenkas“, kuri prasidėjo Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, iniciatorių.
Akcija „Facebook“
Akcija „Facebook“ / „Facebook“ nuotr.
Temos: 1 Lietuvos lenkai

Kaip rašo zw.pl, T.Pieszko akciją inicijavo su draugu Kazimierzu Liplańskiu, abu jie yra Šalčininkų rajono Jašiūnų Michalo Balinskio gimnazijos moksleiviai.

Šios akcijos metu Lietuvos lenkai raginami socialiniuose tinkluose savo pavardes rašyti ne sulietuvintas, kaip yra oficialiuose dokumentuose, o originaliai – lenkų kalba.

Jokių Č, Š, Ž, V. Rašykite Cz, Sz, Ż, W. Būkite laisvi, didžiuokitės savo proseneliais ir savo pavardėmis! – taip savo akciją pristatė jos iniciatoriai.

„Jau matome rezultatus. Keli pažįstami pakeitė savo pavardes feisbuke. Tai mus labai džiugina, nes kažką pavyko pasiekti. Norime, kad žmonės atsimintų, jog yra lenkai, turi savo tapatybę, kurios niekas negali atimti. Jeigu negalime savo pavardės rašyti dokumentuose, tai galime bent jau „Facebook“, – radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė T.Pieszko.

„Ar gali būti kas nors labiau asmeniška, labiau sava nei pavardė? Negali. O vis dėlto jau daug metų Lietuvos valdžia neleidžia mums – Vilniaus krašto lenkams – rašyti savo pavardžių taip, kaip rašė mūsų proseneliai. Asmens dokumentuose, dokumentuose mokykloje mūsų pavardės yra iškraipomos. Bet vis dėlto yra vieta, kur valdžia nepasiekia. Yra vieta, kur galime būti laisvi. Tai internetas. Tad kodėl nesinaudojame šita laisve, kurią jis mums suteikia? Kodėl net socialiniuose tinkluose rašome savo pavardes lietuviškomis raidėmis ir su lietuviškomis galūnėmis? Kodėl taip bijome, ką pagalvos kiti? Ar nesididžiuojame savo pavardėmis, kurias mums perdavė lenkai tėvai ir seneliai?

Vasario 21-oji yra Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Esame lenkai ir rašykime savo pavardes lenkiškai. Pradėkime nuo socialinių tinklų „Facebook“ ir „Vkontakte“. Vasario 21 dieną keiskime savo pavardes šiuose portaluose į lenkiškas. Jokių Č, Š, Ž, V. Rašykite Cz, Sz, Ż, W. Būkite laisvi, didžiuokitės savo proseneliais ir savo pavardėmis!“ – taip savo akciją pristatė jos iniciatoriai.

Diskusijos dėl originalios pavardžių rašybos Lietuvoje netyla jau ne vienerius metus, tačiau bent kol kas dokumentuose pavardės privalo būti sulietuvintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius