Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 02

Akredituotas naujasis JAV gynybos atašė Lietuvai Johnas C.Moore'as

Liepos 2 d. Krašto apsaugos ministerijoje vyko iškilminga Jungtinių Amerikos Valstijų gynybos atašė Lietuvai pasikeitimo ceremonija. Pareigose pulkininką Jeffrey L. Jennette paketė naujai paskirtas gynybos atašė Lietuvai pulkininkas leitenantas Johnas C. Moore‘as.
Naujasis JAV gynybos atašė Lietuvai Johnas C. Moore'as
Naujasis JAV gynybos atašė Lietuvai Johnas C. Moore'as / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ceremonijoje krašto apsaugos viceministras Marijus Velička pareigas baigiančiam vykdyti plk. J.L.Jennette už karinio Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo stiprinimą ir plėtojimą įteikė krašto apsaugos sistemos medalį „Už nuopelnus“. 

„Noriu padėkoti buvusiam gynybos atašė už ypatingą indelį stiprinant saugumą mūsų regione. Tik jo sunkaus darbo dėka Lietuvos oro erdvės saugumą sustiprino daugiau JAV naikintuvų, o kartu su Lietuvos kariais ėmė treniruotis dar daugiau JAV karių“, – ceremonijos metu sakė M.Velička. Viceministras pabrėžė, kad plk. J.L.Jennette taip pat labai prisidėjo prie JAV ir Lietuvos karių bendradarbiavimo Afganistane.

„Viską, ką pasiekiau būdamas gynybos atašė Lietuvai, galėjau padaryti tik su itin stipria ir profesionalia komanda bei sąjungininkais. Išvykstu iš Lietuvos savo kolegai palikdamas išties tvirtą bendradarbiavimo pagrindą, tikiu, jog jis tęs visus mano pradėtus darbus ir dar labiau sustiprins Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą“, – ceremonijoje sakė kadenciją baigęs plk. J.L.Jennette.

Išvykstu iš Lietuvos savo kolegai palikdamas išties tvirtą bendradarbiavimo pagrindą, tikiu, jog jis tęs visus mano pradėtus darbus ir dar labiau sustiprins Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą, – sakė kadenciją baigęs plk. J.L.Jennette.

Akreditacijos ceremonijoje taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah A. McCarthy, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai.

Naujasis gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. J.C.Moore‘as yra baigęs tarptautinio verslo studijas San Diego universitete, taip pat įgijo magistro laipsnį Rusijos, Rytų Europos ir Eurazijos srityje Stanfordo universitete. Plk. Ltn. J.C.Moore‘as per visą savo tarnybą dalyvavo įvairiose karinėse operacijose Bosnijoje ir Hercogovinoje, P. Korėjoje, Irake, vadovavo tankų kuopai Bagdade. Naujasis gynybos atašė taip pat buvo paskirtas taktiniu patarėju Gruzijos pėstininkų batalionui Irake. Prieš pradėdamas diplomatinę tarnybą Lietuvoje plk. ltn. J.C.Moore‘as tarnavo JAV pajėgų Europoje vadavietės Politikos, strategijos, partnerysčių ir pajėgumų direktorate Turkijos skyriuje.

JAV gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. J.C.Moore‘as reziduos Vilniuje.

KAM teigimu, JAV yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių gynybos srityje. JAV politinė parama ir karinė pagalba didele dalimi lėmė tai, kad 2004 m. Lietuva tapo Aljanso nare. Lietuva aktyviai įsijungė į JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos kovą su terorizmu. Įvairias JAV mokymo institucijas yra pabaigę daugiau kaip 300 kariškių. 

JAV jau keturis kartus vykdė NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse. Šių metų kovą, reaguodama į įvykius Ukrainoje, JAV pirmoji sustiprino oro policijos misiją ir Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokavo papildomus 6 naikinutuvus F-15 „Eagle“.

Nuo balandžio 26 d. Baltijos šalyse ir Lenkijoje buvo dislokuota apie 600 JAV 173-osios oro desanto brigados karių.

Nuo balandžio 26 d. Baltijos šalyse ir Lenkijoje buvo dislokuota apie 600 JAV 173-osios oro desanto brigados karių. Birželio 24 d. į Lietuvą atvyko antroji 173-osios oro desanto brigados, 91-ojo kavalerijos pulko karių pamaina, pakeitusi iki tol bendrai su Lietuvos kariais veikusius JAV karius.

JAV ir Lietuvos kariuomenės nuolat bendradarbiauja tarptautinėse pratybose. JAV ir Lietuvos kariai bendrai treniruojasi priimančiosios šalies paramos pratybose „Baltijos šeimininkas“, tarptautinės Karinių jūrų pajėgų pratybose „Baltops“, NATO karinių oro pajėgumų treniruotėse „BRTE“, Baltijos valstybių ir JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės organizuojamose pratybose „Kardo kirtis“ ir kt.

Lietuvos kariuomenė taip pat labai glaudžiai bendradarbiauja su JAV Pensilvanijos nacionaline gvardija. Bendradarbiavimas vyksta nuo 1993 metų ir dalyvauja dauguma Lietuvos kariuomenės padalinių – Jungtinis štabas, Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Logistikos valdyba, Specialiųjų operacijų ir Karinės oro pajėgos, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centras.

Lietuvos ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai 2010–2012 m. dalyvavo bendroje misijoje Afganistano Goro provincijoje mokydami vietos policijos pareigūnus. Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai taip pat dalyvavo Lietuvos vadovaujamame Logistiniame paramos vienete, padėdami užtikrinti logistinę paramą Afganistane tarnaujantiems kariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius