Aktyvinama kova su juodaisiais archeologais

Reaguodami į Klaipėdos apskrityje sulaikytus juoduosius archeologus, su metalo ieškikliais atliekančius nelegalius archeologinius tyrimus, ketvirtadienį policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, pavaduotojas Visvaldas Račkauskas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis susitiko su Kultūros paveldo departamento direktore Diana Varnaite ir Klaipėdos teritorinio padalinio vedėju Nagliu Puteikiu.
Senovės kuršių senkapis.
Iškasinėtas senovės kuršių senkapis. / Kultūros paveldo departamento nuotr.

Kaip informuoja Policijos departamentas, Kultūros paveldo departamento direktorė išreiškė susirūpinimą, kad iki šiol valstybė neskyrė deramo dėmesio šiam pastaruoju metu nuolat augančiam juodųjų archeologų siautėjimui. Visuomenės ir paminklosaugininkų pastangomis sulaikyti nusikaltimo vietoje paveldo niokotojai iki šiol sėkmingai išvengdavo ne tik atsakomybės ar įrankių konfiskavimo, bet nesusilaukdavo net visuomenės pasmerkimo.

Pasak direktorės, be visuomenės pagalbos su šiuo reiškiniu kovoti neįmanoma, nes nelegalūs kasinėjimai dažniausiai vykdomi nuošaliose vietose, po darbo valandų ir savaitgaliais.

Sutarta suaktyvinti policijos veiklą šioje srityje. Lietuvos kriminalinės policijos biuras ne tik kontroliuos Klaipėdos apskrityje įkliuvusių jaunuolių tyrimą, bet ir imsis prevencinių ir operatyvinių priemonių užkertant kelią tokio pobūdžio nusikaltimams šalyje.

Teritorinėms policijos įstaigoms bus perduotas padidintos rizikos objektų, kitų galimų juodųjų archeologų taikinių sąrašas. Šiose vietose bus sustiprintas viešas patruliavimas, į jas ypatingą dėmesį atkreips ir kriminalinės policijos pareigūnai. Pareigūnai lankysis specializuotose turgavietėse, taip pat stebės elektroninę erdvę, kurioje dažniausiai vykdoma senųjų kultūros vertybių nelegali prekyba.

Papildoma informacija visuomenei

Juodieji archeologai - tai senovinių dirbinių kolekcionieriai arba perpardavinėtojai, ieškantys žemėje esančių senųjų kultūrų dirbinių. Dažniausiai jie ieško senovinių metalo dirbinių, tam naudodami metalo ieškiklius. Tokių nelegalių paieškų bei kasinėjimų metu negrįžtamai sunaikinamas kultūrinis sluoksnis, nes neatliekama mokslinė fiksacija, radiniai patenka į juodąją rinką, pas kolekcininkus, o dažniausiai yra išvežami iš Lietuvos.

Policija primena, kad pagal Baudžiamojo kodekso 187 straipsnio „Turto sunaikinimas ar sugadinimas" 2 dalį: „Tas, kas .. sunaikino ar sugadino ... didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų."

Pastebėjus žmones su metalo ieškikliais, ar neįprastus kasinėjimus laukuose, prašytume pranešti Kultūros paveldo departamento darbuotojams šiais telefonais: bet kuriuo šviesiu paros metu 8-604-00963; 8-687-14227, arba anoniminiu pasitikėjimo telefonu 8-52778588 palikdami balso pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius