-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 18

Aktyvių mamų atstovė: vaikai ne silkės, kad grūstume juos į darželius kaip į statines

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino vaikų priėmimo į Vilniaus miesto ikimokyklinio švietimo įstaigas tvarką. Joje nurodoma, kad nuo sausio 10 d. iki balandžio 30 d. bus galima teikti prašymus. Prašymai, registruoti elektroniniu būdu, bei tie, kurie bus įteikti atvykus į Vilniaus miesto savivaldybę, galios vienerius kalendorinius metus.

Taip pat tėvai privalės pateikti informaciją, kur yra deklaravę gyvenamąją vietą. Tvarkos apraše nurodama, kad kiekvienas naujas prašymas naikina prieš tai buvusįjį. Nors kasmet tvarka yra koreguojama, visgi iki šiol ji nėra išspręsta. Tą laidoje „Ryto espresso“ pripažino ir Rasa Žemaitė, aktyvių mamų sambūrio atstovė.

„Problema nėra iki galo išspręsta ir tai akivaizdžiai pripažįsta pati savivaldybė. Jau kokius keletą metų nuo savo veiklos (...) stengiamės, kad savivaldybės pradėtų formuoti darželių steigimo vietas“, - teigė pašnekovė.

Jos nuomone, savivaldybė turėtų kalbėti ne apie tai, kiek vaikų liko „už borto“ ar kiek priimta į darželį.

Vaikai nėra silkės, jų negalima grūsti į grupes kaip į statines. Juo labiau, kad yra tokių atvejų, kai tėvams pasakoma, kad vaikui reikia nupirkti lovytę arba atnešti vaikui staliuką su kėdute, nes trūksta būtinųjų priemonių.

„Du metus savivaldybė skelbia duomenis, kad darželiuose trūksta apie 1500 vietų, nors kasmet sukuriama apie 2000 naujų vietų. Tai labai keisti duomenys“, - stebėjosi moteris.

Vaikai – ne silkės

Kyla klausimas, kaip vyksta vietų didinimas darželiuose, jei kasmet tu vietų – per mažai. Pasak pašnekovės, tai daroma nelabai tinkamomis priemonėmis.

„Taip, iš tiesų problema yra labai didelė. Tas darželių didinimas vyksta nelabai tinkamomis priemonėmis. Pirmasis žingsnis sprendžiant šią problemą buvo elektroninis registravimas ir savivaldybė vis ramino, kad kai tik pradės elektroniškai registruotis, tai visi nesiregistruos į kelias vietas ir tų vietų iš karto padaugės“, - prisiminė R.Žemaitė.

Deja, vietų neužteko. Tuomet savivaldybė ėmėsi neteisėtų veiksmų, į darželius priimdama daugiau nei numatyta vaikų.

„Vaikai nėra silkės, jų negalima grūsti į grupes kaip į statines. Juo labiau, kad yra tokių atvejų, kai tėvams pasakoma, kad vaikui reikia nupirkti lovytę arba atnešti vaikui staliuką su kėdute, nes trūksta būtinųjų priemonių“, - tikino R.Žemaitė.

Darželiai – nemirtingiesiems?

Įsigaliojusi nauja sistema, kai žmogus sužinojęs apie laisvą vietą darželyje turi kreiptis ne į jo direktorių, o į Vilniaus švietimo departamentą, turėtų būti skaidresnė už buvusiąją. Senoji sistema buvusi tokia, kad tėvai priėmimo į darželį klausimus tiesiogiai derindavo su ikimokyklinio amžiaus švietimo įstaigos vadovu.

„Na, tiesiog yra apribota galimybė važiuoti ir tartis paprastiesiems mirtingiesiems. Nes anksčiau tai galėjo daryti daugiau žmonių. Šiuo atveju, matyt, tariasi tie, kurie yra ypatingai aktyvūs arba tie, kurie vis tik užsispiria gauti tą vietą darželyje“, - pasakojo pašnekovė.

„Skaidrumo atveju ta sistema, pavadinkim, yra švelniai abejotina“, - pridūrė R.Žemaitė.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis  nuo 6 val. 05 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius