2011 06 22

Alaus gamykloje streikas „užlaikytas“

Klaipėdos miesto apylinkės teismas pirmadienį priėmė nutartį „Švyturys-Utenos alus“ profesinių sąjungų sprendimu skelbtą streiką atidėti 30 dienų.
– Alaus gamykloje verda valdžios ir darbuotojų nesutarimai.
– Alaus gamykloje verda valdžios ir darbuotojų nesutarimai. / J.Petragallo nuotr.

Streikuoti alaus gamyklos profsąjungos Klaipėdoje ir Utenoje ketino birželio 23 dieną. Pagrindinis streiko motyvas – jau ilgokai nedidėjančios darbuotojų algos. Labiausiai profsąjungą papiktino šiemet akcininkams už trejų metų laikotarpį pervesti 100 mln. litų dividendų.

Teisėjas: turi susitarti

Sužinojusi apie ketinimus streikuoti, bendrovės „Švyturio-Utenos alaus“ vadovybė kreipėsi į teismą ir prašė pripažinti balsavimo dėl streiko rezultatus negaliojančiais, o streiką  – neteisėtu. Bendrovė taip pat prašė teismo taikyti laikinas apsaugos priemones – uždrausti rengti streiką gamybiniame daryklos padalinyje, kol nebus priimta teismo nutartis dėl streiko teisėtumo.

Ginčą ėmęsis nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo teisėjas Raimondas Dilys bendrovės prašymą tenkino iš dalies. Nutartyje rašoma, kad teismui nėra pateikta jokių dokumentų, kad imtasi bent minimalių priemonių minimaliam gamyklos funkcijų vykdymo užtikrinimui. Nuspręsta streiką atidėti 30 dienų, o abi šalys įpareigotos teismui pateikti veiksmų planą, kuriame būtų nustatytas minimalus atliekamų funkcijų užtikrinimas streiko metu. R.Dilio nutartyje rašoma, kad streiko atidėjimu nebus pažeista darbuotojų teisė streikuoti.

Profsąjunga įžvelgia potekstę

Pasak streiko iniciatoriaus, alaus gamyklos Klaipėdoje profsąjungos pirmininko Raimondo Tamošausko, šioje nutartyje minimas Darbo kodekso 81 straipsnis, kuriame teigiama, kad streikas atidedamas, „jei kyla tiesioginė grėsmė, kad gali būti neužtikrintos neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti būtinos minimalios sąlygos (paslaugos), ir tai gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir saugumu“.

„Taip išeina, kad Lietuvos žmonės negali gyventi be alaus, jis jiems gyvybiškai reikalingas. Alaus gamyba pakliūva į sąrašą įmonių, kurios teikia būtinas neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti sąlygas“, – interpretavo profsąjungos vadovas. Jo teigimu, surengti streiką ir kovoti už darbuotojų teises tampa beviltiška, kadangi net ir užginčijus šią teismo nutartį, skundas būtų nagrinėjamas 2 mėnesius.

Bylą nagrinėjantis teisėjas R.Dilys nenorėjo plačiau komentuoti bylos detalių, tačiau užsiminė, kad iš abiejų pusių trūksta įrodymų, kuriuos jos privalo pateikti iki bylos nagrinėjimo kitą pirmadienį. Pasak R.Dilio, profsąjungos atstovų išskirtas Darbo kodekso straipsnis nutartyje taikomas plačiąja prasme.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius