Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 18

Algimanta Pabedinskienė: pensijų didinti nėra iš ko

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nepritarti didesniam pensijų didinimui jau šiemet, nes „Sodros“ ir valstybės biudžetuose tam nėra lėšų.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte teigiama, kad nuo 360 iki 536,67 litų padidinus tik bazinę pensiją, „Sodros“ biudžete reikėtų papildomai rasti 2,1 mlrd. litų. Jeigu nuo 360 iki 453,53 litų būtų didinama bazinė pensija ir nuo 1488 iki 1928,5 litų – draudžiamosios pajamos, tai pareikalautų papildomai 2,1 mlrd. litų iš „Sodros“ ir dar 468,74 mln. litų – iš valstybės biudžeto.

Be to, nuo 1488 iki 1928,5 litų didinant tik draudžiamąsias pajamas, „Sodrai“ tektų surasti papildomus 1,92 mlrd. litų.

Nuo 360 iki 536,67 litų padidinus tik bazinę pensiją, „Sodros“ biudžete reikėtų papildomai rasti 2,1 mlrd. litų.

Skaičiuojama, kad „Sodros“ biudžeto deficitas šiemet sieks 1,226 mlrd. litų, o praėjusių metų pabaigoje „Sodros“ skola siekė 11,05 mlrd. litų.

Ministerijos parengtą nutarimo projektą trečiadienį posėdyje svarstys Vyriausybė.

Liepos pabaigoje socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad atsižvelgiant į „Sodros“ ir valstybės biudžetų galimybes, bazines pensijas bei draudžiamąsias pajamas reikėtų didinti palaipsniui.

Seimas birželio pabaigoje pavedė Vyriausybei parengti pensijų dydžius reguliuojančius įstatymus bei priimti nutarimus, kuriais vidutinė pensija nuo liepos mėnesio būtų didinama mažiausiai 200 litų. Tokį siūlymą pateikė Drąsos kelio frakcijos atstovas Jonas Varkala. Tuomet Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys prognozavo, kad tokiai idėjai įgyvendinti šiemet reikėtų 800 mln. litų, tam reikėtų perskirstyti biudžetą.

Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau yra sakęs, jog bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje bus didinamos maždaug 10 litų.

A.Pabedinskienė anksčiau BNS teigė, jog 10 litų didinant bazinę pensiją, kuri yra 360 litų, daugiausiai didėtų mažiausios pensijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius