-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 18

Algirdas Butkevičius: „Apsaugok mane nuo draugų, o nuo priešų aš pats apsisaugosiu“

Socialdemoktarų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius šeštadienį įvykusiame trisdešimt antrajame partijos suvažiavime ne tik stengėsi įkvėpti bičiulius kovai Europos parlamento ir Lietuvos prezidento rinkimuose, bet ir negailėjo kandžių replikų valdančiosios koalicijos nariams.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Partija

A.Butkevičius teigė, jog euro įvedimo klausimas geriausiai parodė, kaip artėjant rinkimams gali būti paminami strateginiai valstybės ir vyriausybės programos tikslai. Jis siūlė liautis spekuliuoti šia tema ir pradėti žmonės aiškinti, kokie bus euro įvedimo privalumai.

Norėjo pažadinti

Iš ryto balsai turėtų skambėti garsiau. Noriu jus pažadinti, – į delegatus kreipėsi A.Butkevičius.

Prieš suvažiavimo pradžią įvyko Editos Mildažytės filmo „Post scriptum“ apie prezidentą Algirdą Brazauską premjera.

Suvažiavime dalyvavo gausus būrys svečių. Tai Europos parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos pirmininkas Hanesas Svoboda, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas, parlamentarė, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

LSDP partijos suvažiavimas
LSDP partijos suvažiavimas

Suvažiavimas pradėtas giedant himną. Iš viso išrinkti 889 delegatai. 55 proc. vyrų ir 45 proc. moterų.

„Iš ryto balsai turėtų skambėti garsiau. Noriu jus pažadinti“, – partiečius tvirtinant programą ragino A.Butkevičius.

Rinkiminės rietenos

Mano pasiūlymas partneriams – jaustis solidžiai. Kad nebūtume apkaltinti dėl rinkimų vajaus paaukoję strateginius Lietuvos tikslus, – sakė socialdemokratų pirmininkas.

„Suvažiavimas vainikuoja kandidatų į Europos parlamentą ir prezidento rinkimuose iškėlimo maratoną. Šie labai svarbūs rinkimai vyks minint A.Brazausko inauguracijos dvidešimtmetį. Turėsime keturis įtemptus mėnesius“, – savo kalboje minėjo A.Butkevičius.

Pasak jo, opozicija ir koalicijos partneriai jau pradėjo rinkiminę kovą, todėl viešojoje erdvėje atsiranda vis daugiau teiginių, kurie gali prieštarauti pačios vyriausybės programai.

„Euro įvedimas paspartins atlyginimų didėjimą, pritrauks investicijas, pagerins verslo sąlygas, panaikins valiutų svyravimo rizikas. Vyriausybės numatytas pensijų kompensavimo ir didinimo programas tai tik paskatins. Vyriausybė toliau vykdys minimalaus darbo užmokesčio didinimą nuosekliai ir atsižvelgdama į finansinius rodiklius“, – teigė premjeras.

Loreta Graužinienė ir Rolandas Paksas
Loreta Graužinienė ir Rolandas Paksas

Valdančiosios koalicijos partneriams jis siūlė elgtis solidžiau: „Prie euro sustojau neatsitiktinai, norėdamas parodyti, kokios kartais sudėtingos būna diskusijos koalicijos viduje. Tai strateginis tikslas ir tikiuosi, kad spekuliacijos dėl euro įvedimo bus baigtos. Mano pasiūlymas partneriams – jaustis solidžiai. Kad nebūtume apkaltinti dėl rinkimų vajaus paaukoję strateginius Lietuvos tikslus.“

Su populistais nepakeliui

A.Butkevičius kratėsi populistinės partijos etiketės: „Turime akcentuoti, kad LSDP nėra populistinė partija. Turime nedaryti klaidų. Neapgalvoti pasisakymai žiniasklaidoje gali tapti akmeniu, ant kurio galima paslysti. Toks akmuo gali apversti vežimą, kurį traukiame ir už kurį esame atsakingi visi. Tikrai nenoriu, kad tektų vadovautis patarle: “Apsaugok mane nuo draugų, o nuo priešų aš pats apsisaugosiu“.

Partijos vadovas siūlė imtis darbų, kurių teigiamus rezultatus žmonės netruktų pajusti: „Žmonės geriausiai supranta tokią ekonomiką, kurios rezultatus gali pajusti akivaizdžiai – mokėdami mažiau už šilumą, daugiau uždirbdami. Ekonomistai mato teigiamas tendencijas. Didėja vidaus vartojimas, mažėja pesimizmo, iš emigracijos grįžta žmonės.“

Kels pensijas

Antrajame šių metų ketvirtyje pradėsime svarstyti pensijų ir minimalaus atlyginimo didinimo klausimus, – žadėjo A.Butkevičius.

Nemažai dėmesio A.Butkevičius skyrė valstybės valdymui ir energetikai: „Mūsų ilgalaikis tikslas – siekti daugiau kokybės viešajame sektoriuje. Biokuro katilinės leis mažinti sąskaitas už šildymą ir mažinti priklausomybę nuo „Gazprom“. Kuo labiau giliniesi į energetikos sektorių, tuo labiau kyla abejonių, ar jis buvo valdomas politikų ir atsakingų pareigūnų ar suinteresuotų interesų grupių.“

A.Butkevičius minėjo subsiduojamos elektros gamybos ir VIAP taikymo pavyzdžius.

LSDP partijos suvažiavimas
LSDP partijos suvažiavimas

„Numatyta mažinti verslą kontroliuojančių institucijų skaičių. Nebus radikalių pakeitimų darbo kodekse. Viskas vyks derybų keliu. Antrajame šių metų ketvirtyje pradėsime svarstyti pensijų ir minimalaus atlyginimo didinimo klausimus“, – vardino jis.

Terminalas, jungtys ir nemokamos bakalauro studijos

Jaučiu atsakomybę už politinį stabilumą Lietuvoje. Jaučiu, kad mano dalyvavimas rinkimuose pakenktų valdančiųjų partnerių santykiams.

Vyriausybės vadovas pasidžiaugė pirmininkavimo ES rezultatais: „Per šešis pirmininkavimo mėnesius Lietuva atliko daugiau nei tikėtasi. Laiku pasiekta susitarimas dėl 2014 m. ES biudžeto. Tarptautinėje aplinkoje Lietuvos pirmininkavimas įvertintas labai gerai.“

A.Butkevičius įvardijo ir naujus iššūkius – 2014 metais turi būti paleistas suskystintųjų dujų terminalas, 2015 m. baigtos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija, įgyvendintas „Rail Baltica“ projektas. A.Butkevičius žadėjo siekti, kad bakalauro studijos būtų nemokamos, pensijos ir atlygimai padidinti, pritraukta daugiau užsienio investicijų.

Zigmantas Balčytis ir Algirdas Butkevičius
Zigmantas Balčytis ir Algirdas Butkevičius

Paskutinė premjero kalbos dalis buvo skirta rinkimams: „Mes pasakėme, kad kelsime savo kandidatą. Šiai pergalei reikia mobilizuoti visų partijos bičiulių pastangas. Atsisakiau kandidatuoti, nes į darbą ir dabartines pareigas žiūriu labai rimtai. Jaučiu atsakomybę už politinį stabilumą Lietuvoje. Jaučiu, kad mano dalyvavimas rinkimuose pakenktų valdančiųjų partnerių santykiams. Esu tikras, kad Zigmantas Balčytis gali sėkmingai kovoti dėl prezidento posto. Ne pirmus metus matau jo veiklą ir žinau jo charakterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius