Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 13

Algirdas Butkevičius: LLRA rengiamos akcijos – visiškas populizmas

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) visokiais būdais siekia dėmesio prieš artėjančius Seimo rinkimus ir imasi akivaizdaus populizmo, sako premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius susitiko su gyvūnų gerove ir apsauga besirūpinančiais atstovais
Algirdas Butkevičius susitiko su gyvūnų gerove ir apsauga besirūpinančiais atstovais / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjero teigimu, tautinių mažumų padėtis Lietuvoje – viena geriausių Europoje.

„Lenkų rinkimų akcija stengiasi visokiais būdais atkreipti į save dėmesį ruošiantis kitų metų Seimo rinkimams, tai yra visiškas populizmas, kurio politikai net neslepia. Iš tiesų tautinių mažumų atstovų švietimo padėtis nebloga, šiuo klausimu ir aš asmeniškai domiuosi“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Premjeras išvardijo Švietimo ir mokslo ministerijos duomenis, jog vidutinė vienam mokiniui tenkanti mokinio krepšelio lėšų suma šalyje yra 1604 eurai per metus, o, pavyzdžiui, lenkų gausiai gyvenamoje Šalčininkų rajono savivaldybėje vidutinė vienam mokiniui tenkanti mokinio krepšelio lėšų suma yra 2224 eurai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lenkiškų Vilniaus mokyklų pedagogų piketas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lenkiškų Vilniaus mokyklų pedagogų piketas

„Tai yra 38,6 proc didesnė suma palyginant su šalies vidurkiu“, – pabrėžė A.Butkevičius.

„Taip pat tautinės mažumos kalba mokančiai gimnazijai, turinčiai, pavyzdžiui, 344 mokinius, mokinio krepšeliui skiriama 592 tūkstančiai eurų, o lietuvių kalba mokančiai gimnazijai įvertinus tą patį moksleivių skaičių, veikiančiai vienakalbėje aplinkoje skiriama 484 tūkstančiai eurų. Matome, kad skirtumą sudaro net virš 100 tūkstančių eurų“, – skaičius vardijo Vyriausybės vadovas.

Pasauly – 402 mokyklos, 70 jų – Lietuvoje

„Ir apskritai, jei kalbėtume apie tautinių mažumų padėtį Lietuvoje – tai ji yra viena geriausių Europoje. Pavyzdžiui iš viso pasaulyje yra 402 lenkiškos mokyklos, iš jų per 70 mokyklų yra Lietuvoje ir čia yra sudaryta galimybė mokytis lenkų kalba nuo pat darželio iki universiteto užbaigimo.

Egzaminus irgi lenkiškose mokyklose besimokantys moksleiviai laiko taip pat, kaip ir lietuviškose mokyklose besimokantys moksleiviai“, – sakė A.Butkevičius.

Tautinių mažumų atstovai, remiami Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), šią savaitę ketina vėl rengti protesto akciją dėl švietimo situacijos bei Darbo kodekso pakeitimų.

Kaip pranešė portalas lzinios.lt, Vilniaus miesto savivaldybė ateinantį penktadienį leido prie Vyriausybės rūmų surengti mitingą „Prieš neteisingą politiką socialinėje ir švietimo srityse“. Pasak rengėjų, akcijoje turėtų dalyvauti profesinių sąjungų atstovai, švietimo, kultūros, socialinės apsaugos darbuotojai, tautinių mažumų ir lietuvių kalba mokomų mokyklų mokinių tėvai. Iš viso planuojama ateinant apie 2 tūkst. žmonių.

Šįkart protesto organizatoriai ketina protestuoti dėl uždaromų mokyklų, „katastrofiškos“ vaikų darželių darbuotojų socialinės padėties, taip pat dėl Vyriausybės parengto Darbo kodekso pakeitimų, esą ribojančių darbuotojų teises.

Pastarąjį kartą panaši protesto akcija vyko rugsėjo 1-ąją – kai kuriose lenkiškose mokyklų tądien pamokos nevyko, o mokiniai, jų tėvai bei LLRA vadovai iškeitė į maldą prie Aušros vartų. Įspėjamasis streikas skelbtas ir birželio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius