-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 24

Algirdas Butkevičius mano, kad Rolandui Paksui turi būti leista dalyvauti rinkimuose

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintam partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui Rolandui Paksui turi būti panaikintas draudimas dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau atsisako komentuoti teisinius sprendimo būdus.
Rolandas Paksas įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paklaustas, ar socialdemokratai pritars Seimo laikinosios komisijos išvadoms, kad parlamentas gali panaikinti R.Paksui apkaltą, A.Butkevičius sakė, kad „tai turėtų pasakyti teisininkai“.

„Bet mano pozicija yra išsakyta jau labai seniai: aš manau, kad toks draudimas jam dalyvauti Seimo rinkimuose arba prezidento rinkimuose yra neteisingas, jau jis galėjo būti panaikintas ir anksčiau, nes jau tikrai ilgas laikotarpis praėjo nuo įgyvendintos apkaltos ir atstatydinimo iš prezidento (pareigų). Čia nereikėtų baimintis, o tiesiog demokratinėje teisinėje valstybėje leisti dalyvauti rinkimuose“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

Paprašytas įvardinti, kas, jo nuomone, turi priimti sprendimus dėl R.Pakso teisių atstatymo, A.Butkevičius sakė negalintis komentuoti ir daryti išvadų, ar Seimas turėtų tokią teisę, ar tai turi daryti Konstitucinis Teismas.

Aš manau, kad toks draudimas jam dalyvauti Seimo rinkimuose arba prezidento rinkimuose yra neteisingas, jau jis galėjo būti panaikintas ir anksčiau, nes jau tikrai ilgas laikotarpis praėjo nuo įgyvendintos apkaltos

Seimo laikinoji komisija R.Pakso teisių atstatymo trečiadienį patvirtino išvadas, kuriomis siūlo peržiūrėti jo apkaltą. Komisija savo išvadose tvirtina, kad kaltinimai R.Paksui dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui yra nepagrįsti, o jo nušalinimas buvo „politinis sprendimas, kuris gali būti panaikintas kitu politiniu sprendimu paaiškėjus naujoms aplinkybėms“. Komisijos įsitikinimu, Seimas yra Konstitucijos įgaliotas apkaltos vykdymo pagrindinis subjektas, ir „todėl turi kompetenciją ne tik pradėti apkaltą, bet ir peržiūrėti jau įvykusią apkaltą“. Priimti sprendimus, kurie leistų R.Paksui kandidatuoti rinkimuose, Seimas patvirtindamas išvadas įsipareigotų iki 2015 metų sausio 31 dienos.

Konstitucinės teisės ekspertas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas Vytautas Sinkevičius sako, jog Seimo sprendimas asmenį pašalinti iš pareigų apkaltos proceso tvarka yra galutinis ir neatšaukiamas. Seimo laikinosios komisijos dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio Rolando Pakso teisių atstatymo siūlymą atšaukti sprendimą dėl apkaltos, taip pat įteisinti apkaltos peržiūros mechanizmą V.Sinkevičius sako esantį antikonstituciniu.

Seime pavasarį darbą pradėjusi komisija turi išaiškinti, dėl kokių priežasčių iki šiol neįgyvendintas Strasbūro teismo 2011 metų sausio 6 dieną priimtas sprendimas dėl R.Pakso kandidatavimo galimybių.

Seimas buvo pradėjęs svarstyti Konstitucijos pataisą dėl galimybės kandidatuoti po apkaltos, tačiau galutinis balsavimas dėl jos neįvyko. Pakeisti Konstituciją šiuo klausimu dabartiniame Seime trūksta balsų.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo atleistas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot KT, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.

Europos Žmogaus Teisių Teismas prieš trejetą metų yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. KT pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka J.Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius