Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 06

Algirdas Butkevičius tiki, kad Graikija liks euro zonoje

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius sako manantis, kad Graikija išliks euro zonoje, nepaisant to, kad šalies gyventojai referendume atmetė kreditorių siūlomas reformas ir taupymo priemones. „Aš vis dėlto esu optimistas ir manau, kad Graikija nepasitrauks iš euro zonos“, – interviu BNS pirmadienį sakė A.Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausybės vadovo nuomone, mainais už reformas Graikijoje kreditoriai galėtų įšaldyti dalį skolos.

„Derybos turės tęstis ir aš manau, kad Graikija privalės įgyvendinti struktūrines reformas, ne tik viešajame sektoriuje, bet ir mokesčių politiką pakoreguoti“, – sakė ministras pirmininkas.

„Mano pasiūlymas būtų, kad dalį jiems skolų būtų galima įšaldyti. Čia yra mano samprotavimai, – teigė premjeras. – Galėtų būti įšaldomas koks 100 mlrd. eurų, grąžinimas galėtų prasidėti po penkerių – septynerių metų“.

Lietuva nebuvo prisidėjusi prie ankstesnių paskolų Graikijai, bet dalyvautų derybose dėl naujos paramos.

A.Butkevičiaus teigimu, kreditorių parama Graikijai turėtų būti daugiausia nukreipta ne į socialines išmokas, o investicijas ir gamybą.

Per referendumą sekmadienį 61 proc. graikų atmetė kreditorių reikalavimus tęsti diržų veržimo politiką mainais į finansinės pagalbos paketą. Šis žingsnis smarkiai supurtė Europos akcijų biržas.

A.Butkevičius teigė manantis, kad „referendumas leis šiek tiek paieškoti kitų derybinių pozicijų“.

Pasak jo, Graikijos referendumą lėmė tai, kad būtinų reformų nevykdė ir ankstesnės vyriausybės.

„Ministro pirmininko (Alekso Cipro) toks elgesys buvo todėl, kad praktiškai kelios prieš tai dirbusios vyriausybės neįgyvendino tam tikrų struktūrinių reformų, nesiėmė mokesčių reformų, valstybės skola didėjo“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri atstovaus Lietuvai antradienį vyksiančiame neeiliniame viršūnių susitikime dėl Graikijos, savo ruožtu sekmadienio naktį pareiškė, kad „Graikijos referendumas dar labiau komplikavo situaciją“.

„Graikijos vyriausybė, užuot pasakiusi tiesą savo žmonėms, kokios realios tokio sprendimo pasekmės, agitavo juos balsuoti prieš reformas, kurios yra būtinos šalies finansinei padėčiai stabilizuoti“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius