Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 09 13

Algirdo Paleckio byloje – prieštaringi liudijimai dėl šūvių Sausio 13-ąją

Dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo teisiamo Socialistinio liaudies fronto lyderio Algirdo Paleckio byloje antradienį liudytojai prieštaringai kalbėjo dėl galimų šūvių 1991-ųjų sausio tryliktosios naktį prie Vilniaus televizijos bokšto.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teismo posėdyje liudiję Vidaus reikalų ministerijos 6-ojo skyriaus (kovos su organizuotu nusikalstamumu) pareigūnai pateikė skirtingas versijas, kas vyko tą naktį ir ar buvo girdėti šūviai nuo priešais Televizijos bokštą esančio namo.

Pasak tuometinio vyriausiojo operatyvinio įgaliotinio ypatingai svarbioms byloms Juozo Rimkevičiaus ir skyriaus darbuotojo, filmavusio įvykius, Arvydo Aželio, jokių šūvių nebuvo girdėti, tačiau jų tuometinis bendradarbis Valerijus Šulcas tvirtino, kad buvo šaudyta ir pareigūnai net vijosi galimus šaulius.

„Buvau iškviestas į darbą naktį, atvykau į ministeriją, paėmiau žmones. Buvau prie Seimo, Radijo ir televizijos komiteto, Televizijos bokšto. Prie bokšto buvau tada, kai šarvuotoji technika jau buvo užvažiavusi ant kalno“, – sakė dabartinis Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas J.Rimkevičius.

Liudytojas pasakojo, kad su kolegomis atvyko prie Televizijos bokšto jau švintant. Filmavimui buvo pasirinktas prieš bokštą esantis butas, tačiau jame būnant ir ten filmuojant, jokių šūvių nebuvo girdėti.

Jis pasakojo, kad su kolegomis atvyko prie Televizijos bokšto jau švintant. Filmavimui buvo pasirinktas prieš bokštą esantis butas, tačiau jame būnant ir ten filmuojant, jokių šūvių nebuvo girdėti.

„Kiek aš atsimenu, tuo metu jokių šūvių nebuvo“, – pasakojo liudytojas.

Jo teiginius patvirtino ir kartu buvęs A.Aželis, šiuo metu Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas.

„Mes filmavome tas vietas jau po įvykių, todėl šaudymų mes jokių neužfiksavome“, – kalbėjo A.Aželis.

Tuo metu dabar pensininkas V.Šulcas sakė, kad būdamas tame pačiame bute su kolegomis šūvius girdėjo. Šis asmuo, praeityje ėjęs aukštas pareigas policijoje, yra buvęs nuteistas už sukčiavimą.

„Pačią naktį po pirmos ar antros valandos buvome priešais devynaukštyje, aštuntame aukšte, stebėjome įvykius. Mes ten prabuvome ir, kai pradėjo švisti, išvykome“, – tvirtino liudytojas.

Jis teigė, kad automato šūvių serijos pasigirdo nuo stogo ir šauta galėjo būti bokšto pusėn.

„Buvo nuo stogo (šauta – BNS), virš mūsų tiesiai“, – kalbėjo V.Šulcas.

„Mes visi išbėgome iš šio buto, norėjome į viršų pakilti, bet liukas buvo uždarytas iš išorės. Tada keletas mūsiškių kvietė liftą, o mes dviese nubėgome į apačią, norėjome pakilti į kitą laiptinę“, – sakė liudytojas.

Vienas besivejančiųjų, anot V.Šulco, galėjo būti A.Aželis. Anot V.Šulco, bėgant iki kitos laiptinės, iš namo išbėgo du vyrai ilgais lietpalčiais, nešini brezento krepšiu. Juos bandyta vytis, tačiau dvejetas esą įšoko į žalią „Moskvič“ markės automobilį su vairuotoju ir pasišalino.

Anot liudytojo, apie tai buvo informuotas tuometinis 6-ojo skyriaus vadovas Alvydas Sadeckas.

„Ką teigia Šulcas, negaliu komentuoti, man kelia abejonių dėl jo adekvataus ir tikslaus apibūdinimo (...) Aš manau, kad, jei toks įvykis būtų buvęs, aš būčiau atsiminęs“, – išgirdęs V.Šulco žodžius pakomentavo J.Rimkevičius.

Antradienį į posėdį neatvyko keli liudytojai, dviem jų – Margaritai Bogdanovai ir Alvydui Medalinskui – skirtos baudos.

Vyras sakė, kad galėję atsitikti ir taip, jog V.Šulcas vyko prie bokšto ne tik su juo.

Kitas teismo posėdis šioje byloje numatytas spalio 24-ąją. Jo metu bus toliau apklausiami liudytojai ir galimai bus pereita prie baigiamųjų kalbų.

Antradienį į posėdį neatvyko keli liudytojai, dviem jų – Margaritai Bogdanovai ir Alvydui Medalinskui – skirtos baudos.

Prieš posėdį prie teismo pastato Laisvės prospekte protestavo apie 30 A.Paleckį palaikančių žmonių. Jie vos tilpo teismo salėje. Dauguma palaikytojų – senyvo amžiaus žmonės, tačiau buvo matyti ir jaunuolių.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

Politikui gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1 000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuris 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius