-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Algos: seimūnai gražbyliauja

Po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo norom nenorom diržus bent per vieną kilputę turėtų veržtis ir seimūnai. Tačiau ne visi, pakalbinti apie algų mažinimą, spindi entuziazmu.
Seime
Seimo nariai kruopščiai saugo savo pinigines. / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Atlyginimas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Algirdas Sysas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Algirdas Sysas

Praeitą kadenciją Seimo priimto įstatymo dėl Seimo narių atlyginimų didinimo autoriumi įvardijamas socdemas Algirdas Sysas ir dabar portalui 15min.lt neskubėjo teigti, kad seimūnams būtina veržtis diržus. „Pirmiausia reikia sulaukti pasiūlymo. Kai bus pasiūlymas, tada ir kalbėsim“, – pareiškė A.Sysas.

Paklaustas, ar pats sutiktų, kad jam sumažėtų atlyginimas, A.Sysas vis dėlto neprieštaravo: „Aš ne prieš. Nėra problemų.“ Tačiau kokios dalies atlyginimo sutiktų atsisakyti, A.Sysas neišdavė. „Manau, kad pasiūlymą teiks dešinioji pusė. Kai pateiks, tada ir kalbėsim“, – sakė A.Sysas.
 

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./J.Razma.
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./J.Razma.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD)  frakcijos seniūnas Jurgis Razma teigė, jog tokio Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo ir tikėjosi. „Dabar yra galimybė dėl atlyginimų sumažinimo vėl balsuoti Seime, – sakė jis. – Reikės atšaukti aną balsavimą, kai dėl paradoksalios Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados siūlymas net ir krizės metu sumažinti savo algas buvo atmestas.“ Kol kas J.Razma teigė negalįs pasakyti, koks gali būti sumažinimo dydis.
 

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Stasys Šedbaras
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Stasys Šedbaras

Teisės ir teisėtvarkos komiteto, stojusio ginti seimūnų piniginių, pirmininkas, TS-LKD frakcijos narys Stasys Šedbaras teigė, jog KT  anksčiau buvo kategoriškai pasakęs, esą tos pačios kadencijos Seimas sau keisti atlyginimų negali. „KT nebuvo pridėjęs išlygos, jog atlyginimus būtų galima mažinti nebent dėl sunkios ekonominės situacijos. Tokia išlyga buvo padaryta kalbant apie teisėjų atlyginimus. Todėl mes ir turėjome išsiaiškinti, ar Seimo nariai yra išskirtiniai“, – aiškino, anot J.Razmos, pardoksalią komiteto išvadą S.Šedbaras. Dabar ir jis tikino tokio KT sprendimo tikėjęsis.

S. Žiūros BFL nuotr./Arminas Lydeka
S. Žiūros BFL nuotr./Arminas Lydeka

Seimo narys Arminas Lydeka kalbėjo, kad neprieštarautų, jog jam būtų sumažintas atlyginimas, tačiau nesutinka, kad tokį sprendimą priimtų patys Seimo nariai: „Yra konstitucinis išaiskinimas, kad Seimo nariai savo kadencijos metu atlyginimo negali pasikeisti. Kas dabar būtų, jei vieni didintų, kiti mažintų. Tai būtų neteisėta. Nežinau, kokiu būdu tai bus daroma.“
 

„Scanpix“ nuotr./Saulius Pečeliūnas
„Scanpix“ nuotr./Saulius Pečeliūnas

Parlamentaras Saulius Pečeliūnas sakė, kad sutiktų su atlyginimo sumažinimu, jei tai būtų daroma bendru Seimo nutarimu ir taikoma visiems parlamentarams. „Jei Seimas nuspręstų, kad reikia visiems taupyti, tada  pritarčiau algų mažinimui. Tačiau populistinis dalies atlyginimo atsisakymas man nepatinka. Dalis atsisako, dalis ne. Kalbant atvirai, tai ne kas kita, kaip balsų pirkimas. Ir nesvarbu, ar aukojama labdarai, ar grąžinama į biudžetą“, – kalbėjo konservatorius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius