Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 04

Alkoholio brangimas – kol kas nepastebimas

Nors akcizas alkoholiniams gėrimams padidėjo nuo sausio 1-osios, šventinėmis dienomis beveik visose parduotuvėse jų dar buvo galima įsigyti senomis kainomis. Tačiau šio akcizo šalininkai jau iš anksto džiaugiasi, kad girtavimas galbūt bus bent pristabdytas.
Draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo pirmąją itin piktina viešbučių ir restoranų savininkus.
Specialistai teigia, kad dabar gerti žmonės turi daugiau galimybių nei sovietmečiu. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pirmosiomis sausio dienomis kol kas prekiauta buvo parduotuvių sandėliuose sukauptais gėrimais, už kuriuos akcizo mokestį jau buvo sumokėję gamintojai arba importuotojai.

Sovietmečiu tiek neįpirkdavo

Apie kokius nors pokyčius alkoholio prekyboje dėl padidėjusių akcizų pastarosiomis dienomis sakė negirdėjęs ir Nacionalinės tabako bei alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga. Tačiau, pasak jo, ateityje dėl didesnių kainų ir naktinės prekybos panaikinimo alkoholio vartojimas turėtų mažėti. „Žinoma, tas mažėjimas nebus didelis, – sakė portalui 15min.lt A.Veryga. – Esame Kai rūkalai pabrangsta 10 proc., jų vartojimas sumažėja maždaug 4 proc. Panašiai bus ir su alkoholiu, – A.Verygaskaičiavę, kaip rinką veikia tabako brangimas. Kai rūkalai pabrangsta 10 proc., jų vartojimas sumažėja maždaug 4 proc. Panašiai bus ir su alkoholiu. Ir tegul gamintojai bei prekybininkai neverkšlena, kad visi nuo šiol puls pirkti „taškuose“. Lyginat su sovietmečiu, alkoholio prieinamumas dabar yra padidėjęs maždaug penkis kartus“.

Už vidutinį atlyginimą – 100 puslitrių

A.Verygos skaičiavimais, jei sovietmečiu 0,5 degtinės kainavo maždaug 3 – 3,5 rublio, tai už vidutinį atlyginimą – 70 rublių – tuomet buvo galima nusipirkti 20 butelių degtinės. Dabar už vidutinį atlyginimą – 1500 litų – galima buvo įsigyti jau 100 butelių degtinės. „Nuo sovietinių laikų iki 2007-ųjų degtinės įperkamumas tik didėjo, – sakė A.Veryga. – Tad dabar jis sumažės ne tiek jau daug, kad visi pultų pirkti į taškus“.

A.Verygos teigimu, draudimas prekiauti alkoholiu naktimis taip pat vartojimo per daug nesumažins, bet vis dėlto sustabdys nuo besaikio girtavimo dalį žmonių. „Kalbu apie tuos, kurie kažką švęsdami sugalvodavo dar pratęsti, ieškodavo naktinės parduotuvės. Dabar nebebus kur ieškoti, tad sumažės ir nusikaltimų, chuliganizmo. Galbūt tik 2–3 procentai nebenusipirks, ir tai jau gerai“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius