-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 09

Alkoholio gamybą ir vartojimą griežtinančių pataisų Seimas imsis kitą savaitę

Seimui nežengus radikalaus žingsnio ir neuždraudus nuo kitų metų reklamuoti alkoholį, parlamentarai ėmėsi stipriųjų gėrimų gamybą ir vartojimą sugriežtinančių pataisų, tačiau opozicija prašant pertraukų jų svarstymas į priekį nejuda.
Viskio taurės
Viskio taurės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimas penktadienį, padiskutavęs dėl paslėptos alkoholio reklamos draudimo, iki kitos savaitės atidėjo šių pataisų svarstymą, nes to paprašė opozicijai priklausantys „darbiečiai“.

Liberalsąjūdietis Erikas Tamašauskas suabejojo, tokios pataisos logiškumu. Anot parlamentaro, pataisos dėl paslėptos alkoholio reklamos draudimo tik pridarytų žalos.

„Tada tektų uždrausti pardavinėti net knygą „Vėjas gluosniuose“, kur minimas „Bertono“ alus, kuris ir dabar gaminamas“, – tvirtino E.Tamašauskas.

Sveikatos reikalų komitetas siūlo Seimui Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma drausti paslėptą alkoholio reklamą, neleisti alkoholiu prekiauti sporto renginių metu salėse, kuriose jie vyksta. Pataisomis siūlomi nauji ribojimai naktinei prekybai „baruose su viena kėde“ ir stipresnio nei 7,5 laipsnių alaus gamybai.

Naujų pataisų tikslas – suvienodinti prekybą alkoholiu parduotuvėse ir maitinimo įstaigose. Siūloma uždrausti naktinę prekybą kavinėse ar baruose, kur prekiaujama tik alkoholiu, pažaboti jų kūrimąsi ar plėtrą. Siūloma numatyti, kad viešojo maitinimo įmonėse leidžiama parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 iki 8 valandos tik atidarytoje pakuotėje arba išpilstytus alkoholinius gėrimus ir tik vartoti vietoje. Be to, ketinama sugriežtinti maitinimo įmonės sąvoką nurodant, kad joje turi būti ruošiamas, gaminamas ir realizuojamas maistas.

Komitetas taip pat siūlo nuo kitų metų nebeleisti gaminti stipresnio nei 7,5 laipsnių alaus. Taip pat siūloma guiti iš prekybos „bambalius“- norima neleisti alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius pilstyti į didesnius nei 1 litro plastmasinius butelius.

Komitetas vieną kartą pasisakęs prieš, kad asmenims iki 21 metų būtų uždrausta vartoti stipresnius nei 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, dar kartą apsvarstęs šią pataisą, priėmė sprendimą drausti jaunesniems nei 21 metų jauniems žmonėms vartoti stiprius gėrimus. Draudimas neleisti vartoti bet kokio alkoholio iki 18 metų lieka.

Taip pat komitetas nesutinka, kad būtų draudžiama į barus, restoranus, kavines, bufetus ir kitas viešojo maitinimo įmones įleisti asmenis iki 18 metų nuo 22 iki 6 valandos.

Nesiūloma griežtinti alkoholio prekybos degalinėse – iki 2016 metų stacionariose degalinėse siūloma leisti prekiauti bet kokio stiprumo alkoholiu, o vėliau degalinėse prekyba alkoholiu būtų iš viso uždrausta. Ūkio ministerijos pateiktomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis siūlyta nuo 2013 metų degalinėse leisti prekiauti alkoholiu iki 6 laipsnių, o nuo 2016-ųjų visiškai uždrausti prekybą jais degalinėse.

Seimui atšaukus visišką alkoholio reklamos draudimą (pataisas dar turi pasirašyti prezidentė), 2012 metais, kaip ir dabar, alkoholio reklama televizijoje ir radijuje draudžiama nuo 6 iki 23 valandos, taip pat ribojama alkoholio reklama periodinių leidinių (laikraščių ir jų savarankiškų priedų, žurnalų) bei knygų pirmuosiuose puslapiuose, negalima išorinė stipraus alkoholio, išskyrus alų, alaus mišinius, sidrą ir natūralios fermentacijos vyną, reklama.

Kaip ir dabar, alkoholio reklama draudžiama vaikams ir paaugliams skirtuose laikraščiuose, žurnaluose, knygose, televizijoje ir radijuje, koncertų, cirko, diskotekų, jaunimo sporto ir laisvalaikio renginių, kitų masinių renginių, teatro spektaklių, kino ir videofilmų demonstravimo vietose, išskyrus šių renginių vietose esančias prekybos vietas, taip pat švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose, visuomeninio transporto priemonių viduje ir išorėje, degalinėse ir jų teritorijoje, išskyrus ten esančias alkoholinių gėrimų prekybos vietas, ant atvirlaiškių, vokų ir pašto ženklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius