-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 15

Alkoholio kontrolės specialistai ragina Seimą nepriimti Alkoholio įstatymų pataisų

Daugiau kaip 40 alkoholio kontrolės specialistų kreipėsi į Seimą ir visuomenę, kad ketvirtadienį nebūtų priimtos įstatymų pataisos dėl mažesnio alkoholio akcizo ir pailginto prekybos juo laiko.
Alkoholis
Alkoholis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šis kreipimasis yra nukreiptas tiek visuomenei, tiek Seimui, nes rytoj bus pakartotinai svarstomos jau vetuotos prezidentės pataisos. Jei 71 balsas dar kartą bus, tuomet prezidentės veto bus atmestas ir (pataisos – BNS) įsigalios, vėl atsikels vartai alkoholio vartojimui“, – BNS trečiadienį sakė Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriato vadovas Romualdas Žekas.

Nacionalinės sveikatos tarybos inicijuotą kreipimąsi iš viso pasirašė 43 mokslininkai ir specialistai, dirbantys alkoholio kontrolės politikos formavimo ir jos įgyvendinimo, vartojimo prevencijos ir pasekmių gydymo srityse.

Kreipimesi teigiama, kad Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardijusi kaip efektyviausią alkoholio vartojimą mažinančią priemonę jo prieinamumo mažinimą: gėrimų kainų didinimą, pardavimo laiko trumpinimą ir pardavimo vietų skaičiaus mažinimą.

Kreipimesi teigiama, kad Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardijusi kaip efektyviausią alkoholio vartojimą mažinančią priemonę jo prieinamumo mažinimą: gėrimų kainų didinimą, pardavimo laiko trumpinimą ir pardavimo vietų skaičiaus mažinimą.

„2009 metų Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, alkoholio toksinis poveikis, skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų, sumažėjo iki 57,9 atvejo. 2007 metais buvo diagnozuota 81,4 atvejo. Ūmios alkoholinės intoksikacijos atvejų nuo 11,7 atvejo 2007 metais sumažėjo iki 6,9 atvejo 2009 metais“, – rašoma kreipimesi.

Taip pat tvirtinama, kad sumažėjo alkoholinių psichozių skaičius: nuo 128,3 atvejų 100 tūkst. gyventojų 2007 metais iki 93,7 2009 metais.

Be to, kreipimesi tikinama, kad tuo atveju, jei alkoholio prekyba nėra griežtai kontroliuojama, šviečiamosios priemonės neduoda jokios naudos, o tvirtinimai, kad atpiginus alkoholinius gėrimus mažės kontrabanda ir nelegalaus alkoholio prekyba, yra nepagrįsti.

„Nelegalūs gėrimai visuomet pigesni už legaliai parduodamus, todėl jų pasiūlą sumažinti galima tik efektyviomis užkardymo priemonėmis, gerinant specialiųjų tarnybų darbą“, – rašoma kreipimesi.

Be to, anot specialistų, alkoholio akcizas turi būti didinamas, nes šio mokesčio buvimo esmė yra vartojimo mažinimas, o ne biudžeto didinimas.

Dalia Grybauskaitė pirmadienį grąžino Seimui pakartotinai svarstyti pataisas dėl pailginto prekybos alkoholiu laiko. Taip pat šalies vadovė vetavo pataisas, kuriomis siūloma sumažinti alkoholinių gėrimų akcizą.

Pataisas ji pavadino atviru interesų grupių lobizmu ir priekaištavo, kad nesant galimybių kompensuoti sumažintų pensijų remti alkoholio pramonę, piginti alkoholį ir skatinti jo vartojimą yra nemoralu.

Šalies vadovės vetuoti įstatymai Seimui bus pateikti ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius