-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28

Alkoholio prekybą kontroliuojančiuose įstatymuose – rizika pasireikšti korupcijai

Išanalizavę teisės aktus, reglamentuojančius alkoholio kontrolę, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai nustatė, jog anksčiau licencijas gavusiems prekiautojams ir naujiems rinkos dalyviams taikomos nevienodos sąlygos, praneša tarnyba.
Sulaikytas padirbtas alkoholis
Alkoholis / VSAT nuotr.

Pagal galiojantį Alkoholio kontrolės įstatymą savivaldybių tarybos gali savo nuožiūra nustatyti atstumus nuo mokyklų, sveikatos priežiūros, statutinių ir kitų įstaigų iki alkoholiu prekiaujančių vietų, tačiau tai galioja tik naujiems prekiautojams. Jei prekiautojai licencijas yra įsigiję iki Tarybos sprendimo priėmimo, nauji reikalavimai jiems netaikomi. Taip sudaromos išskirtinės sąlygos verslo subjektams, anksčiau gavusiems leidimus, ir dėl to susidaro sąlygos piktnaudžiauti.

„Siekiant šalinti korupcijos rizikos veiksnius ir sudaryti vienodas sąlygas visiems rinkos dalyviams, STT siūlo alkoholio kontrolės įstatyme nustatyti pereinamąjį laikotarpį anksčiau licencijas prekiauti gavusiems rinkos dalyviams.

Tarybos sprendimas dėl draudimo prekiauti tam tikru atstumu nuo įvairių švietimo, medicinos, statutinių ir kitų įstaigų turi būti taikomas visiems ūkio subjektams vienodai“,– teigiama STT pranešime.

Be to, korupcijos prevencijos specialistų vertinimu, Alkoholio kontrolės įstatyme galėtų būti aiškiai įvardintos nuostatos, draudžiančios prekiauti alkoholiniais gėrimais tam tikru atstumu, kad savivaldybės negalėtų spręsti savo nuožiūra.

Prevencijos specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad užregistruoto Alkoholio kontrolės įstatymo projekto aiškinamajame rašte nėra nustatyta, kaip bus įgyvendinamos atstumus nurodančios nuostatos ir dėl to taip pat gali padidėti korupcijos rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius